Barbara karriärväxlade från undersköterska till byggnadsingenjör

Efter 17 år som undersköterska karriärväxlade Barbara till Byggnadsingenjör! Barbara var mitt i livet när hon bestämde sig för att karriärväxla från undersköterska till att läsa en yh-utbildning till byggnadsingenjör inom produktion på Hermods Yrkeshögskola. Första gången hon sökte kom hon inte in på utbildningen. Våren efter fick hon ett mail om att ansökan öppnat upp igen och då ansökte hon ännu en gång och kom in som reserv. Hon behövde läsa en preparandkurs för att bli behörig till att gå utbildningen. Mellan ansökningsomgångarna tog hon studieledigt från jobbet för att ta lastbilskörkort. I två intensiva år bollade Barbara familjelivet och studier på heltid. I juni 2022 tog Barbara examen och hon började jobba direkt på den arbetsplats där hon gjort sin senaste praktik (Heving och Hägglund) ─ vilket var helt i linje med hennes mål. Idag jobbar Barbara som arbetsledare.

Vad jobbade du med innan din YH-utbildning på Hermods?

– Jag hade jobbat som butiksbiträde i 5 år och som utbildad undersköterska i nästan 17 år och varit på äldreboende, i nattpatrull och hemtjänst i Upplands-Bro. Jag vikarierade på Schenker i ett år och gjorde administrativa uppgifter och det tyckte jag var jättekul, det fick mig lite in på tanken om att jag ville skola om mig ─ att jag ville göra något annat än att jobba inom vården.

Du utbildade dig till byggnadsingenjör. Vad hade du för syfte och mål med utbildningen?

– Först och främst tycker jag att byggandet är otroligt intressant! Jag ville få kunskap om hur man bygger och bygger hållbart samt med vilka material och ha koll på helheten i hela byggnadsprocessen. Olika händelser i mitt liv har gjort att jag brinner för att skapa trygga och stabila hem för kvinnor. Och då framför allt i hemlandet, där inte samma trygghetsnät finns som i Sverige. Så jag bestämde mig för att kombinera mitt intresse för byggnadsproduktion och min vilja att hjälpa andra kvinnor genom att hjälpa dem bygga upp sina egna hem från grunden.

Är det något speciellt som drivit dig att läsa en utbildning inom området bygg och anläggning?  

– För 4 år sedan startade ett jag ett projekt där kvinnor i Östafrika tillverka sina egna byggstenar för att bygga hus med. Mitt mål är att vi ska börja bygga bostäder med de tegelstenar och murstenar vi gör. Jag ville lära mig hur vi kan bygga på ett smart och hållbart sätt och öka min förmåga att leda andra som arbetsledare. Detta drev mig att läsa utbildningen.

Vad har du för framtidsplaner med din karriär som byggnadsingenjör? 

– Jag jobbar nu som arbetsledare på ett byggföretag där jag gjorde min andra LIA och jag lär mig så mycket om nyproduktion. Min chef är just nu min mentor, så jag vill passa på att lära mig så mycket som möjligt under den här tiden och ställer många frågor för att få en djupare förståelse i varför saker görs på ett visst sätt exempelvis.

Jag vill vara så duktig på det jag gör så att jag kan starta och leda stora byggprojekt själv. Jag vill också fortsätta lära mig om bra byggmetoder inom bygg som jag kan ta med mig i utvecklingen av mitt byggprojekt i Uganda – just nu bygger vi prototyper.

Vad tycker du har varit bäst med utbildningen till byggnadsingenjör? 

– Genom utbildningen lärde jag mig att planera och samordna. Jag har tagit med mig förtroendet att kunna leda andra mot ett gemensamt mål och blev väldigt attraktiv på arbetsmarknaden som byggingenjör.

Hur gick det att kombinera familjelivet med studier på heltid?

– Jag har nio barn, sex barn är under 18 år så det är verkligen full rulle. Men det har gått jättebra! Jag läste heltid under och efter pandemin och körde på distans och i skolan, det var en bra kombination för mig. Jag kunde planera min tid väldigt bra. Jag läste när barnen var i skolan och gjorde läxorna på nätterna när de sov, det blev många sena nätter men det gick. Jag behövde ha mycket självdisciplin för att plugga ─ det var tufft men inte omöjligt! Jag hade sikte på målet hela tiden som gjorde att jag orkade fullfölja utbildningen trots att det var tufft ibland.

Byggbranschen är i behov av fler kvinnliga medarbetare. Vad skulle du vilja säga till andra kvinnor som kanske funderar på att utbilda sig inom branschen men av någon anledning tvekar?

– Ta chansen för att få en nystart, byggbranschen behöver er! Jag jobbar inom nyproduktion som arbetsledare med människor som verkligen uppskattar mig och mina insatser. Det är en dynamisk arbetsmiljö med många utvecklingsmöjligheter och de vill anställa fler och fler kvinnliga arbetsledare.
Det är inte bara kvinnor som är en minoritetsgrupp inom byggbranschen, utan framförallt kvinnor med invandrarbakgrund, är en sådan grupp som inte representeras inom branschen idag. Ta chansenatt få en nystart inom en bransch som efterfrågar kompetensen, höja din status och få bättre lön.

Jag försökte hitta en förebild under studietiden ─ men hittade ingen. Därför tror och hoppas jag att jag kan vara den förebilden för andra. Jag föreläser ibland om mina erfarenheter och mitt byggprojekt i Uganda och hoppas att det ska motivera andra kvinnor att våga testa och ta för sig ─ allt går om man vill. Och pratar med andra föräldrar som jag möter om möjligheterna med det svenska skolsystemet och möjligheten att utbilda sig och påverka sin egen situation.

Vill du läsa om om våra olika utbildningar inom samhällsbyggnad och byggteknik, klicka här.