×

 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Bra att veta om yrkeshögskola och yrkesutbildningar

Bra information om yrkeshögskola och yrkesutbildningar.

Vad är en yrkesutbildning?

Yrkesutbildningar eller YH-utbildningar är utbildningar med praktisk inriktning som ger dig som student möjligheterna att lära dig ett yrke inom en bransch med stor chans att få en anställning. Utbildningarna är specifikt utformade för att tillgodose arbetsmarknadens behov och innehåller därför praktiska delar där du som student får praktisera på ett företag som är verksamma inom den bransch som du studerar.

Fördelarna med yrkesutbildningar

Yrkesutbildningar har många olika fördelar. Som tidigare nämnts, tas utbildningarna fram för att matcha arbetsmarknadens behov vilket leder till att en väldigt stor andel av de som studerar på yrkeshögskola har en anställning redan innan utbildningen är slutförd. Andra fördelar är att det finns möjlighet att välja mellan att studera YH-utbildningar på distans eller på plats för vissa utbildningar. På så vis finns möjligheten att kombinera studierna med en nuvarande anställning så att de passar just din livssituation.

Fem yrkesutbildningar att välja mellan

1. Arbetsledare - Mark och anläggning

Som arbetsledare inom mark och anläggning arbetar du med att planera, leda och följa upp projekt inom anläggning. Det finns en stor efterfrågan av personal med rätt kompetenser inom anläggningsbranschen, utbildningen gör att du har en mycket stor chans att få ett arbete direkt efter examen.

2. Internationell handelslogistiker

Som internationell handelslogistiker arbetar du med att effektivisera och förenkla logistikflöden för företag. Du får en bred kunskap inom yrket, kunskap som är nödvändig för din framtida yrkesroll i en internationell miljö. Du kan bland annat arbeta på transportföretag, flygplats, lager, i handeln eller på speditionsföretag. För att arbeta som internationell handelslogistiker är det bra om du kan arbeta självständigt och är duktig på att hitta ett problem och sedan hitta kreativa lösningar på problemet.

3. Stödpedagog

Som stödpedagog arbetar du med att ge personer med behov av extra stöd en bättre vardag. Under utbildningen får du lära dig om hur du på individnivå anpassar stödet, om pedagogisk vägledning samt handledning av kollegor. Du får även kunskaper om verksamhetsutveckling. Utbildningen ges på distans på halvfart vilket gör det möjligt att arbeta parallellt med studierna.

4. Trädgårdsmästare - arbetsledare

Som trädgårdsmästare arbetar du med park- och naturlandskap, det är ofta du som är ansvarig för att driva projekt och för att utveckla dina medarbetare. Under utbildningen får du bland annat kunskaper inom biologi, växtlära, odling och arbetsledning. Utbildningen Trädgårdsmästare - arbetsledning  passar dig som är genuint intresserad av växter och natur samt har en passion för att odla och att skapa vackra miljöer.

5. Teknikinformatör

Som teknikinformatör kommer du att arbeta med att skriva, designa, utveckla och publicera information på främst digitala plattformar. Du arbetar med teknik men får också användning för din kommunikativa och språkliga förmåga. Under utbildningen får du kompetensen som krävs för att arbeta och förklara komplicerade tekniska utrustningar på ett pedagogiskt och naturligt sätt. För att arbeta som teknikinformatör är det bra om du är tekniskt och språkligt intresserad med en förmåga att förklara och uttrycka dig i text.

Hur ansöker jag till en yrkesutbildning?

För att ansöka till en utbildning krävs i vissa fall förkunskaper. Kraven på förkunskaperna skiljer sig beroende på utbildning, det är exempelvis skillnad på kraven för utbildningen till Automations- och robotingenjör och för utbildningen till teknikinformatör. Har du inte förkunskaperna sedan tidigare finns det särskilda preparandkurser som ger dig kunskaperna som krävs för att gå utbildningen. Till de flesta YH-utbildningar och KY-utbildningar sker en intagning på hösten och en på våren. För att se vilka datum som gäller för intagning och ansökan samt läsa mer information om den utbildningen du är intresserad av, besök utbildningssidan och klicka dig fram. Du ansöker snabbt och enkelt via ett webbformulär här på Hermods hemsida.