×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

VAD ÄR PRÖVNING?

Om du har fått underkänt betyg i din kurs eller om du sedan tidigare inte har något betyg kan du skriva prövning i kursen och på så sätt erhålla ett godkänt betyg. Prövning innebär att du på egen hand läser in en kurs för att sedan skriva en tenta på hela kursen. 

Prövning är även för dig som vill höja ditt redan godkända betyg i en kurs.  Kommunerna låter dig inte längre läsa en hel kurs igen om du redan har godkänt betyg i kursen.

HUR GÅR EN PRÖVNING TILL?

En prövning är ett prov på en hel kurs som du skriver på en särskild tid och plats. Innehållet i en prövning är utformad efter den allmänna kursplanen. Betygsmål och kriterier hittar du på Skolverkets hemsida

Beroende på vilken kurs det handlar om så kan en del moment tillkomma. Det kan handla om praktik, laborationer eller muntliga delmoment. I vissa fall utförs dessa i samband med prövningen men ibland behöver du ha utfört dem sedan tidigare och uppvisa intyg vid prövningen.

HUR ANMÄLER JAG MIG TILL EN PRÖVNING?

För att anmäla dig till en prövning så vänder du dig till vuxenutbildning i din hemkommun. Vissa kommuner har avtal med olika skolor för att sköta prövningarna och i de fallen kan du anmäla dig direkt till skolan. Skolan eller vuxenutbildningen får ta ut en avgift på 500 kr för varje prövning.

PRÖVNING I STOCKHOLM

Är du boende i någon av Stockholmskommunerna kan du anmäla dig till prövning hos Hermods. Klicka här för mer information och anmälan till prövning i Storstockholm.

Bor du i någon annan kommun så måste du vända dig till vuxenutbildningen i din hemkommun för att höra vad som gäller där.

Affärsutveckling och ledarskap Artificiell intelligens Barn och fritid Beteende- och samhällsvetenskap Butik, administration och personal Bygg och anläggning CAD Data/IT Ekonomi, administration och försäljning El och energi Fotografisk bild Förberedande och orienterande Hotell och turism Hälso- och sjukvård samt socialt arbete Inköp och logistik Journalistik och information Juridik Kombinationsutbildning Komvuxarbete Lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske Marknadsföring Matematik och naturvetenskap Media och kommunikation Måleri Samhällsbyggnad och byggteknik SFI Språk Teknik och tillverkning Transporttjänster Vård och omsorg
Studietakt
Individanpassad Heltid Deltid Halvtid
Studieform
Distans Klassrum Flex Hybrid
Utbildningstyper
Komvux - Grundläggande Komvux - Enstaka kurser Sfi Yrkeshögskola Komvux - Yrkesutbildning YH-kurser Yrkesutbildning
Visa fler filter

KONTAKTA OSS

Här kan du beställa mer information om våra fristående kurser och yrkesutbildningar.