×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

VÅRA UTBILDNINGAR

Hitta rätt utbildning för dig!

SÖK UTBILDNING

AKTUELLT HOS OSS

Läs mer om vad som händer inom Hermods just nu.

AKTUELLT

VÄLKOMMEN TILL HERMODS I STOCKHOLM

Hermods erbjuder flera kurser, utbildningar och tjänster i Stockholm, så som Komvux, svenska för invandrare (sfi) och Yrkeshögskola.

Vi har lång erfarenhet av utbildning för vuxna och utbildning på distans. Vårt uppdrag är att ge alla individer en möjlighet att utvecklas. Vi tar vårt uppdrag på stort allvar och som en av Sveriges största utbildningsaktörer är det vårt ansvar att lyckas. Vår passion är utbildning som är flexibel och anpassad efter era behov och förutsättningar.

KOMVUX

Vuxenutbildning ska vara flexibel och passa dig och din vardag. Därför har vi vårt breda utbud inom Komvux på distans där du läser via vår digitala utbildningsplattform. Självklart så har du kontakt med våra engagerade och legitimerade lärare som guidar och hjälper dig under utbildningens gång. Se våra utbildningar i sökfiltret till höger.

Du ansöker på Stockholm Stads hemsida:

YRKESHÖGSKOLA

Yrkeshögskola är alternativet för dig som vill läsa eftergymnasial utbildning som snabbt tar dig ut i arbetslivet. En yrkeshögskoleutbildning är kort och nischad mot en specifik yrkesroll samt har ett nära samarbete med näringslivet som vet vilken kompetens som behövs på arbetsmarknaden. Hermods Yrkeshögskola i Stockholm erbjuder utbildningar inom flera områden. Hos oss kan du studera både på distans och i klassrum, hel- eller halvfart.

SFI (SVENSKA FÖR INVANDRARE)

Behöver du lära dig svenska språket? På Hermods kan du läsa sfi. Sfi är gratis och du ansöker via din hemkommun.

Studietakt
Studieform
Utbildningstyper
Visa fler filter

VI HJÄLPER DIG ATT UTVECKLAS

Varje år hjälper vi över 70 000 individer att ta ett steg närmre sina mål.

VÄLKOMMEN TILL HERMODS YRKESHÖGSKOLA I STOCKHOLM

På Hermods vill vi att du ska kunna uppnå dina yrkesdrömmar och yrkesmål oavsett var du befinner dig i livet. Hermods Yrkeshögskola är alternativet för dig som är på jakt efter ditt första jobb, vill byta jobb eller vill utvecklas i din nuvarande yrkesroll och bransch. Oavsett vad du är ute efter så säkrar du din framtid på arbetsmarknaden genom att studera en yh-utbildning hos oss!

YH-UTBILDNINGAR I STOCKHOLM

På Hermods Yrkeshögskola i Stockholm erbjuder vi flera utbildningar inom olika områden. Alla våra utbildningarna är framtagna i nära samarbete med näringslivet som vet vilken kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. På så sätt kan du vara säker på att din utbildning är aktuell och gör dig anställningsbar.

KONTAKTA OSS

FRÅGOR OM ANSÖKAN?

VÄLKOMMEN TILL HERMODS KOMVUX STOCKHOLM

Hermods erbjuder vuxenutbildning i Stockholm - komvux - för dig som bor i någon av kommunerna i Stockholms län. Hos Hermods kan du läsa på distans vilket betyder att du har kontakt med din lärare på webben men du är även välkommen att delta på handledningspass på skolan i våra centrala lokaler i Stockholm.

KOMVUX - GRUNDLÄGGANDE KURSER

Hos Hermods i Stockholm kan du studera grundläggande vuxenutbildning i klassrum eller på distans i våra centrala lokaler i Stockholm. Läser du på distans så är du även välkommen att delta på handledning och undervisning på skolan. Du kan välja mellan grundläggande svenska som andraspråk, engelska eller matematik.

KOMVUX - GYMNASIALA KURSER

Hos Hermods i Stockholm kan du välja mellan över 120 olika kurser på gymnasial nivå (Komvux). Hos oss hittar du kurser i svenska som andraspråk, engelska, matematik, ekonomi, fysik, IT, handel, administration med mera. Du läser via webben i vår lärplattform Novo och din lärare följer dig genom kursen.

KOMVUX -YRKESUTBILDNING

Söker du en utbildning som ger dig kompetens till ett specifikt yrke eller vill du höja din kompetens? Hos Hermods i Stockholm kan du läsa yrkesutbildning på gymnasial nivå.

 • Barnskötare/elevassistent bas
 • Barnskötare påbyggnad
 • Elevassistent påbyggnad
 • Undersköterska
 • Vårdbiträde

ANSÖKAN OCH KURSSTARTER

För att kunna studera komvux Stockholm hos Hermods behöver du skicka in din ansökan. Ansökan görs via din hemkommun.

1

Välj kurs eller utbildning

Vi erbjuder grundläggande kurser, fristående gymnasiekurser och gymnasiala yrkesutbildningar inom flera olika ämnesområden. Våra kurser och yrkesutbildningar startar flera gånger om året och du kan välja att läsa på heltid eller deltid.

2

Ansök via din hemkommun

Ansökan görs hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Besök din hemkommuns hemsida och klicka dig vidare till vuxenutbildningen. Där framgår det vilket system de använder för ansökan. Gör ditt val, fyll i dina uppgifter och skicka in din ansökan. Det är din hemkommun som avgör om du får studera hos oss och det är din hemkommun som beställer kurserna av oss.

3

Dina kursval skickas till oss

Efter att du gjort en ansökan till din hemkommuns vuxenutbildning tar de ett beslut om antagning. Blir du antagen får du besked om det från kommunen och de informerar även oss på Hermods om dina kursval. Du registreras på den kurs eller den yrkesutbildning du valt.

4

Du får dina inloggningsuppgifter

Efter att kommunen informerat oss om att du blivit antagen till utbildningen får du inloggningsuppgifter till vår digitala lärplattform Novo.

5

Du börjar din utbildning

Du läser kursen/kurserna flexibelt i klassrum (Flex/närlärande) eller som distansutbildning. Du får tillgång till vår digitala lärplattform Novo där du har ett personligt studierum med kursinformation, studieguider, inlämningsuppgifter och kontakt med lärare.

Gymnasiala kurser startar var femte vecka. Grundläggande kurser har ingen sista ansökningsdag utan de startar varje månad.

HÖJ DITT BETYG GENOM PRÖVNING

Om du vill höja eller saknar godkänt betyg i en viss kurs kan du göra en prövning. Det innebär att du på egen hand läser in kursen enligt kursplan och sedan ”tentar” av kursen. För komvux Stockholm gäller:

 • Vi erbjuder möjlighet att göra prövning till alla kommuner vi har avtal med.
 • Prövning erbjuds två gånger per halvår.
 • En prövning kostar normalt 500 kr. Om du har ett icke godkänt betyg i kursen ifrån tidigare komvuxstudier är det kostnadsfritt.
 • Både vid skriftligt och muntligt prov krävs legitimation (fotolegitimation).

Kontakta oss


HERMODS SFI - SVENSKA FÖR INVANDRARE I STOCKHOLM


Sfi (svenska för invandrare) finns att läsa i Stockholms Stad både på distans och i klassrum. Sfi är en grundutbildning i det svenska språket. Har du flyttat till Sverige och vill lära dig svenska är det sfi du ska läsa. Kurserna är till för dig som inte har svenska som modersmål. När du är klar med din sfi-utbildning kan du söka arbete i Sverige eller fortsätta studera.

I Stockholm erbjuder vi:

 • Sfi kurs 1a
 • Sfi kurs 1b
 • Sfi kurs 1c
 • Sfi kurs 1d
 • Sfi kurs 2b
 • Sfi kurs 2c
 • Sfi kurs 2d
 • Sfi kurs 3c
 • Sfi kurs 3d

SFI I STOCKHOLMS STAD

Utbildning i svenska för invandrare (sfi) består av tre studievägar (1, 2 och 3) och fyra kurser (A, B, C och D). Kurs B och C kan vara antingen nybörjarkurser eller fortsättningskurser beroende på vilken studieväg de ingår i. Vilken studieväg och kurs du ska läsa beror på hur mycket svenska du kan och vad du har för tidigare skolbakgrund.

Studieplanen är individuell och ska anpassas efter dina behov. Tillsammans med lärare och andra elever lär du dig att tala, skriva, läsa och förstå svenska. Du ansöker till sfi via din hemkommun.

HÄR KAN DU STUDERA SFI I STOCKHOLM STAD

 • Stockholm T-centralen, Olof Palmes gata 31
 • Stockholm City, Olof Palmes gata 29
 • Stockholm Kista
 • Stockholm Medborgarplatsen
 • Stockholm Alvik

Kontakta oss


YRKESUTBILDNING PÅ HERMODS I STOCKHOLM

Yrkesutbildning på Hermods i Stockholm

Söker du en utbildning som ger dig kompetens till ett specifikt yrke eller vill du höja din kompetens? Är du intresserad av en praktisk yrkesutbildning? Hos Hermods i Stockholm hittar du yrkesutbildningar inom vård och omsorg och barn och fritid. Samtliga utbildningar är på gymnasial nivå.
Öppet hus

För att du ska kunna skapa dig en bild om hur det är att studera vård och omsorg på Hermods så anordnar vi virtuella öppna hus där vi ger dig möjlighet att titta på våra fina lokaler, höra om våra utbildningar, ställa frågor och få hjälp att ansöka. Inför sista ansökningsdag erbjuder vi digitala öppna hus via Zoom men även möjlighet att komma till skolan.

Vi använder oss av Zoom vid våra digitala öppna hus. Vi rekommenderar därför att du inför det öppna huset laddar ned Zoom Client for Meetings.

GYMNASIAL YRKESUTBILDNING INOM VÅRD OCH OM SORG SAMT BARN OCH FRITID

I fina lokaler på Södermalm i Stockholm erbjuder Hermods vård- och omsorgsutbildning samt barn- och fritidsutbildning som gör dig attraktiv i en bransch med ett stort behov av kompetent och behörig personal! För dig som önskar finns det även möjlighet att läsa Samhällskunskap 1a 1 och Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

Du studerar på heltid och kan välja mellan studier på distans eller i klassrum i våra fina lokaler. Studierna bedrivs på dagtid. 

Utbildningarna startar fem gånger per år och du ansöker via vuxenutbildningen i din hemkommun. När du söker på kommunens hemsida börja då med att välja Hermods som skola och om du vill kan du även välja kategori Vård och omsorg eller barn och fritid.

ANSÖKAN OCH KURSSTARTER

 • Hermods yrkesutbildningar inom vård och omsorg och barn och fritid startar 5 gånger per år; i januari, mars, maj, augusti och oktober.
 • För att söka krävs att du har behörighet från grundskolan.
 • Du gör din ansökan hos vuxenutbildningen i din hemkommun, där du är folkbokförd.

Kontakta oss


UTBILDA DIG TILL UNDERSKÖTERSKA I STOCKHOLM

Vill du bli eftertraktad i en bransch med stort behov av behörig personal? Läs en utbildning inom vård och omsorg och utbilda dig till undersköterska hos Hermods i Stockholm! Ansök via vuxenutbildningen i din hemkommun.

I fina lokaler på Södermalm i Stockholm erbjuder Hermods vård- och omsorgsutbildning som gör dig attraktiv i en bransch med ett stort behov av kompetent och behörig personal! För dig som önskar finns det även möjlighet att läsa Samhällskunskap 1a 1 och Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

ÖPPET HUS

Inför varje sökperiod gällande vård och omsorg Stockholm så erbjuder vi öppet hus då du har möjlighet att komma till våra lokaler för att få hjälp med din ansökan samt även en chans att träffa vår duktiga personal och se dig runt i våra lokaler. Inför sista ansökningsdag erbjuder vi digitala öppna hus via Zoom men även möjlighet att komma till skolan.

Vi använder oss av Zoom vid våra digitala öppna hus. Vi rekommenderar därför att du inför det öppna huset laddar ned Zoom Client for Meetings.

Du studerar till undersköterska i Stockholm på heltid och kan välja mellan studier på distans eller i klassrum i våra fina lokaler på Bangårdsgången 11 på Södermalm. Studierna bedrivs på dagtid. Lokalerna ligger nära olika kommunikationsmedel och du kan enkelt ta dig till dem via:

 • Tunnelbana grön linje till Medborgarplatsen
 • Tunnelbana röd linje till Mariatorget
 • Pendeltåg till Södra station
 • Buss 66 samt 57 som stannar utanför vår utbildningslokal

STUDIESTART OCH ANSÖKAN

Utbildningen startar fem gånger per år och du ansöker via vuxenutbildningen i din hemkommun. När du söker på kommunens hemsida börja då med att välja Hermods som skola och om du vill kan du även välja kategori Vård och omsorg.

Kurser som ingår i undersköterskeutbildningen

 • Social omsorg 1
 • Anatomi och fysiologi 1
 • Omvårdnad 1*
 • Hälso- och sjukvård**
 • Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1
 • Gerontologi och geriatrik*
 • Psykologi 1
 • Psykiatri 1
 • Svenska 1/Svenska som andraspråk 1
 • Samhällskunskap 1a 1
 • Anatomi och fysiologi 2
 • Social omsorg 2
 • Omvårdnad 2
 • Hälso- och sjukvård 2**
 • Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2
 • Psykiatri 2
 • Vård och omsorg specialisering *

*Kursen innehåller apl (arbetsplatsförlagt lärande).
** Kursen innehåller HLR (hjärt- och lungräddning). I Hälso- och sjukvård 1 ingår vuxen-HLR och i Hälso- och sjukvård 2 ingår S-HLR vuxen och barn-HLR

EFTER UTBILDNINGEN

Som färdigutbildad undersköterska har du väldigt stora möjligheter att få jobb. Din kompetens är en stor bristvara och det är svårt att få tag i behöriga undersköterskor. SKL (Sveriges kommuner och landsting) har bedömt att det under perioden 2013-2022 kommer att behövas 129 000 nya undersköterskor och vårdbiträden.

Efterfrågan är alltså stor efter utbildade och behöriga undersköterskor och du har många olika möjligheter att söka dig till. Du kan t ex jobba som boendestödjare på ett LSS-boende, som undersköterska inom äldrevården, inom sjukvården eller inom psykiatrin. Du har också möjlighet att arbeta som personlig assistent. Dina arbetsuppgifter kan variera en del beroende på vilken inriktning och arbetsplats du arbetar på.

När du arbetar inom funktionsnedsättningsområdet innebär ofta ditt arbete att du arbetar i en brukares hem eller i en grupp- eller servicebostad. Dina arbetsuppgifter kan bestå i att vara ett stöd när det gäller måltider, kommunikation eller att ta föreskriven medicin.

Undersköterskor inom pskykiatrin kan arbeta både som skötare inom psykiatrin eller som boendestödjare. Arbetet är väldigt varierande och utgår från den psykiskt funktionsnedsatte. En viktig uppgift är att stötta brukaren att klara av så mycket som möjligt på egen hand. Det kan till exempel rör sig om att laga mat, betala räkningar eller ta kontakt med olika myndigheter.

Som undersköterska inom sjukvården arbetar du ofta på sjukhus eller vårdcentral och dina arbetsuppgifter ser olika ut beroende på var du har din arbetsplats. På en vårdcentral kan din vardag bland annat bestå av att göra vissa provtagningar eller beställa förråd. På ett sjukhus kan dina arbetsuppgifter bestå av att assistera sjuksköterskor eller läkare under undersökning eller behandling.

I ditt arbete som undersköterska inom äldreomsorg är det vanligt att jobba inom hemtjänsten eller på ett äldreboende och dina arbetsuppgifter kan bestå av bland annat sköta medicinering, lägga om och sköta sår eller hjälpa till med den personliga hygienen.

Kontakta oss


UTBILDA DIG TILL BARNSKÖTARE ELLER ELEVASSISTENT I STOCKHOLM

Det saknas behörighet personal inom skola och förskola. Genom att utbilda dig till barnskötare eller elevassistent så blir du eftertraktad på arbetsmarknaden! Läs en gymnasial barn- och fritidsutbildning och utbilda dig till barnskötare eller elevassistent hos Hermods i Stockholm! Ansök via vuxenutbildningen i din hemkommun.

ÖPPET HUS

För att du ska kunna skapa dig en bild om hur det är att studera barn och fritid på Hermods så anordnar vi virtuella öppna hus där vi ger dig möjlighet att titta på våra fina lokaler, höra om våra utbildningar, ställa frågor och få hjälp att ansöka. Inför sista ansökningsdag erbjuder vi digitala öppna hus via Zoom men även möjlighet att komma till skolan.

Vi använder oss av Zoom vid våra digitala öppna hus. Vi rekommenderar därför att du inför det öppna huset laddar ned Zoom Client for Meetings.

YRKESUTBILDNING INOM BARN OCH FRITID

Yrkesutbildningen till barnskötare eller elevassistent är indelad i en basdel på 900 poäng och därefter väljer du inriktning och läser en påbyggnadsdel på 400 poäng. Påbyggnadsdelen ger dig möjlighet att studera antingen för att bli barnskötare eller för att kunna arbeta som elevassistent. Totalt läser du 1400 poäng och utbildningen innehåller apl (arbetsplatsförlagt lärande).

Bas:

 • Hälsopedagogik
 • Kommunikation
 • Lärande och utveckling
 • Människors miljöer
 • Specialpedagogik 1
 • Pedagogiskt ledarskap*
 • Pedagogiska teorier och praktiker *
 • Grundläggande vård och omsorg
 • Etnicitet och kulturmöten

Påbyggnad Barnskötare

 • Barns lärande och växande
 • Skapande verksamhet
 • Pedagogiskt arbete*

Påbyggnad Elevassistent

 • Barns lärande och växande
 • Specialpedagogik 2
 • Pedagogiskt arbete*

*Kursen innehåller apl (arbetplatsförlagt lärande)

Du studerar på heltid och kan välja mellan studier på distans eller i klassrum i våra fina lokaler på Bangårdsgången 11 på Södermalm. Studierna bedrivs på dagtid. Lokalerna ligger nära olika kommunikationsmedel och du kan enkelt ta dig till dem via:

 • Tunnelbana grön linje till Medborgarplatsen
 • Tunnelbana röd linje till Mariatorget
 • Pendeltåg till Södra station
 • Buss 66 samt 57 som stannar utanför vår utbildningslokal


STUDIESTART OCH ANSÖKAN

Utbildningen startar fem gånger per år och du ansöker via vuxenutbildningen i din hemkommun. När du söker på kommunens hemsida börja då med att välja Hermods som skola och om du vill kan du även välja kategori Barn och fritid.

EFTER UTBILDNINGEN

När du har slutfört din utbildning så är du eftertraktad inom branschen och du kan till exempel söka jobb både inom förskola men även inom skola. Just nu är det stora barnkullar som föds och det krävs utbildad och behörig personal inom förskola och skola. Dina chanser att få jobb efter avslutad är alltså goda.

Barnskötarens arbetsplats kan vara på en förskola i team med förskollärare men den kan även vara hemma i det som kallas för familjedaghem. På förskolan är det läroplanen för förskola som ligger till grund för det pedagogiska arbetet. Det är förskollaräraren som leder arbetet men det dagliga arbetet gör man tillsammans. I dagsläget ligger en genomsnittlig lön för en barnskötare på ca 23 100 kr/månaden.

Elevassistentens arbetsplats är i skolan där din roll är att hjälpa och stödja elever som behöver hjälp för att kunna följa med i undervisningen. Arbetsuppgifterna är varierande men består till stor del att hjälpa till att hitta lösningar som fungerar för elever. I klassrummet är det läraren som har huvudansvaret och din uppgift är att följa lärarens instruktioner och anpassa dem till eleven. En genomsnittlig lön för en elevassistent ligger på ca 22 300 kr/månaden.

Kontakta oss


VÅRA UTBILDNINGSTYPER

KOMVUX

FÖR DIG SOM BEHÖVER LÄSA IN GYMNASIET

Komvux (kommunal vuxenutbildning) är för dig som behöver läsa in enstaka kurser från gymnasiet eller som vill läsa en hel yrkesutbildning på gymnasienivå. Komvux söker du via din hemkommun.

YRKESHÖGSKOLA

EN SNABBARE VÄG UT I JOBB

Yrkeshögskola erbjuder korta eftergymnasiala utbildningar för dig som vill byta karriär eller kompetensutveckla dig. Utbildningarna är nischade mot specifika yrkesroller och framtagna tillsammans med näringslivet.

SFI

FÖR DIG SOM BEHÖVER LÄRA DIG SVENSKA

Är du ny i Sverige? På Hermods kan du läsa sfi (svenska för invandrare). Vi hjälper dig att snabbt förbättra dina svenska språkkunskaper.