×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

VÅRD OCH OMSORG PÅ KOMVUX

Tycker du om att arbeta med människor och vill göra skillnad i andras liv? Att välja ett vårdyrke är ett tryggt och säkert val. Arbetsgivare vill anställa utbildad personal och en utbildning inom vård och omsorg kan vara ditt nästa steg i karriären!

Hermods erbjuder yrkesutbildningar inom vård och omsorg, utbildningar som följer Skolverkets ämnes- och kursplaner och som även är framtagna utifrån krav och riktlinjer från organisationer som samverkar som till exempel Vård- och omsorgscollege. På Hermods kan du studera följande utbildningar inom vård och omsorg på komvux:

Beroende på vilken utbildning och inriktning du väljer kan du bli allt från undersköterska, personlig assistent, vårdare, skötare, vårdbiträde, boendestödjare och mycket mer. Vi har också många enstaka kurser inom vård och omsorg också som du kan läsa i klassrum eller på distans i den studietakt som passar dig bäst.

SÅ HÄR FUNGERAR EN UTBILDNING INOM VÅRD OCH OMSORG PÅ HERMODS

En yrkesutbildning på komvux inom vård och omsorg är indelad i kortare delkurser vilket alltså innebär det att du läser flera delkurser innan du är färdig med din utbildning. Varje delkurs omfattar olika moment som gås igenom under kursens gång. Du genomför din kurs i vår lärplattform Novo där varje kurs ligger kopplat till ditt konto. Varje kurs har en studieguide kopplad till sig och denna guidar dig genom kursen. I kursen ska du även genomföra ett antal inlämningsuppgifter, så kallade uppdrag. När du är klar med ett uppdrag skickar du in det till din webblärare för rättning. Kurserna inom vård och omsorg avslutas alltid med en muntlig examination som sker via Zoom. Vissa kurser har moment som kräver obligatorisk närvaro, det kan till exempel vara HLR-utbildning (hjärt- och lungräddning). Dessa genomförs antingen på Hermods skola eller på en plats som Hermods informerar dig om.

Efter varje slutförd kurs får du ett betyg utfärdat av din lärare. Betyget skickas till din hemkommun och för att du ska få ditt betyg så måste du vända dig till vuxenutbildningen i din hemkommun för att beställa hem ditt betyg. Det kan ta upp till 14 dagar innan betyget nått din hemkommun. När du har läst klart hela din yrkesutbildning får du även ett diplom av Hermods som bevis på din kompetens.

I alla våra yrkesutbildningar ingår det apl, arbetsplatsförlagt lärande vilket innebär att en del av utbildningen sker hos en arbetsgivare, där du får använda dina nya kunskaper och lära dig saker på plats.

BEVIS PÅ DINA KUNSKAPER - VALIDERING

Har du arbetat och har erfarenhet inom vården sedan tidigare men inte någon formell vård- och omsorgsutbildning inom området finns möjlighet till validering. En validering inom vård och omsorg innebär att dina tidigare kunskaper testas så att du inte ska behöva läsa de kurser och ämnen som du redan kan. Denna process finns till för att skynda på utbildningsprocessen så att du snabbare kan nå dina mål. Har du kunskaper som undersköterska sedan tidigare, kontakta oss innan utbildningsstart.

EFTER UTBILDNINGEN - BEHOVET ÄR STORT

Behovet av behörig och utbildad personal är stort och kommer att vara stort en längre tid framöver. I takt med att vår befolkning blir allt äldre och att forskningen utvecklas vilket gör att även svårare sjukdomar kan botas så kommer vård- och omsorgsbranschen alltid behöva medarbetare.

VÅRDBITRÄDE

Inom äldreomsorgen är det väldigt vanligt med vårdbiträden och många kommuner ställer krav på att du har en formell utbildning till just vårdbiträde för att kunna jobba inom äldreomsorgen. En vanlig arbetsplats inom äldreomsorgen är hemtjänsten och i dina arbetsuppgifter ingår det att ta hand och hjälpa den äldre personen. Det kan som ett exempel innebär att hjälpa till med den personliga hygienen samt att hjälpa till med att se till så de tar sin medicin. En genomsnittlig månadslön för ett vårdbiträde ligger på ca 25 500 kr/månad.

UNDERSKÖTERSKA

Som undersköterska kan du arbeta inom fler inriktningar och följaktligen på flera olika arbetsplatser som exempelvis inom kommun, på ett privat vårdbolag eller inom någon av Sveriges sjukvårdsregioner. Den genomsnittliga månadslönen för en undersköterska ligger på ca 28 100 kr/månaden. 

Din utbildning ger dig en bred grund att stå på och du får möjlighet att arbeta inom olika inriktningar. Du kan exempelvis arbeta inom akutsjukvården, på vårdavdelning eller på vårdcentral. Det finns också möjlighet att arbeta som personlig assistent för brukare som är i behov av medicinsk omvårdnad.

Du har också fått en grund som gör att du kan arbeta som personlig assistent i en brukarens vardag eller som stödassistent för en individ på ett boende. Målet med ditt arbete är att ge stöttning för att brukaren ska ha en meningsfull vardag med ökad självständighet och en större delaktighet i samhället.

Om du istället är intresserad att arbeta inom psykiatrin har du fått förutsättningarna för att kunna arbeta inom psykiatrin eller som boendestödjare. Du arbetar med psykiatriskt omvårdnadsarbete för att ge patienterna verktygen för att klara sin vardag.

Du kan också välja att arbeta inom hemtjänsten eller på ett särskilt boende för äldre människor. I arbetet ger du de äldre stöd i varierande omfattning för att de ska klara av sin vardag och sitt välmående.

Affärsutveckling och ledarskap Barn och fritid Beteende- och samhällsvetenskap Butik, administration och personal Bygg och anläggning Data/IT Ekonomi, administration och försäljning El och energi Fastighet Friskvård och kroppsvård Förberedande och orienterande Hotell och turism Hotell, restaurang och livsmedel Hälso- och sjukvård samt socialt arbete Inköp och logistik Journalistik och information Juridik Kombinationsutbildning Komvuxarbete Kultur, media och design Lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske Marknadsföring Matematik och naturvetenskap Media och kommunikation Måleri Pedagogik och undervisning Samhällsbyggnad och byggteknik SFI Språk Säkerhetstjänster Teknik och tillverkning Transporttjänster VVS Vård och omsorg
Studietakt
Individanpassad Heltid Deltid Halvtid
Studieform
Distans Klassrum Flex Hybrid
Utbildningstyper
Komvux - Grundläggande Komvux - Enstaka kurser Sfi Yrkeshögskola Komvux - Yrkesutbildning YH-kurser Yrkesutbildning
Visa fler filter

KONTAKTA OSS

Här kan du beställa mer information om våra yrkesutbildningar.