×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.
Stäng

Få mer information om utbildningen

Fyll i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig för att ge mer information

Hantering av personuppgifter

Jag samtycker till att Hermods AB hanterar ovan angivna personuppgifter enligt följande villkor för att skicka mig information, nyheter och riktad marknadsföring om de utbildningar jag visat intresse för

Något gick fel, vänligen kontrollera att alla fält är ifyllda korrekt och försök igen.

OM UTBILDNINGEN

Automationsingenjör utbildning

Robotar och automatisering är inte längre framtiden utan har mer eller mindre blivit en del av vardagen inom många branscher. Framförallt inom industrin där allt fler fabriker och produktionsled blir självorganiserade. Industri 4.0 syftar till en fjärde industriell revolution där Internet Of Things (IOT) möjliggör en ny form av informationsflöde inom produktionen.

Efter vår automationsingenjör utbildning kan du få jobb som automations- och robotingenjör där du arbetar du med utveckling, installation, programmering, underhåll och reparation av automatiskt styrda anläggningar och industrirobotar. Yrken som robotingenjör passar dig som har ett intresse för tekniska system, är bra på logiskt tänkande, problemlösning och kan arbeta i team. Branschen har redan svårt att rekrytera personal med rätt kompetens och de strukturomvandlingar som nu sker inom digitalisering, automatisering och robotisering driver på efterfrågan av aktuell kompetens.

INNEHÅLL OCH UPPLÄGG

På Hermods Yrkeshögskola arbetar vi med problemlösningsinriktat lärande för att efterlikna det verkliga arbetslivet. Som studerande till automationsingenjör får du öva dig i att förstå problem och hitta tänkbara lösningar genom kreativt tänkande.

Två till tre dagar i veckan är det schemalagda lektioner och resterande tid ägnas åt självstudier eller grupparbeten. Undervisningen består bland annat av föreläsningar, fallstudier, projektarbeten och egenstudier. Utbildningen innehåller två LIA-perioder där du får praktiska dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats.

Utbildningen är platsbunden, men för att möta efterfrågan om flexibla utbildningar kan vissa moment komma att förläggas på distans och/eller ges möjlighet att ta del av hemifrån via streaming.

Läser du utbildningen robot- och automationsingenjör i Umeå så gäller studieformen hybrid. Hybrid är en utbildningsform där den studerande kommer kunna tillgodogöra sig utbildningen så väl distans som på plats, eftersom vi livestreamar lektionerna. Praktiska lektioner genomförs på plats. Det ingår tre träffar, två under höstterminen och en på vårterminen. Varje träff pågår under 2-3 dagar.

Goda datorkunskaper och tillgång till dator och internet är ett krav eftersom vi använder oss av en webbaserad studieplattform. Utbildningen ställer stora krav på engagemang och förutsätter en hög arbetsinsats. Det krävs att du är disciplinerad och kan studera på egen hand. Studerar du hemma är det viktigt att du får lugn och ro för studierna under dagen eller kvällen.

En tredjedel av utbildningen gör du ute på en arbetsplats

Utbildningen innehåller två LIA-perioder där du får praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats. Många ser LIA-perioden som den största fördelen med YH-utbildning då du får arbetslivserfarenhet och får in en fot in på arbetsmarknaden redan under studietiden.

Gör din LIA utomlands

Hermods Yrkeshögskola ingår i Erasmus+ som är ett europeiskt program för internationellt samarbete för utbildning. Läs mer om Erasmus+ här. Programmet förser dig som studerande med ekonomiskt stöd för resa, boende och uppehälle under hela perioden. Du letar själv upp en LIA-plats där du önskar göra din Internationella LIA. Vi på Hermods YH finns såklart tillhands om du behöver stöd eller hjälp under tiden. För mer information om Erasmus+ och LIA utomlands, kontakta din utbildningsledare.

Kurser, totalt 425 yhp 

 • Examensarbete, 
 • Industriell Automation 
 • Konstruktionsteknik 
 • LIA 1
 • LIA 2 
 • Motorstyrning och processteknik 
 • Produktionskunskap 1 – LEAN
 • Produktionskunskap 2 – Hållbarhet 
 • Programmering inom Automation 
 • Robotteknik 
 • Smart industri- och fastighetsautomation 
 • Styrskåp – uppbyggnad och användning,

EFTER UTBILDNINGEN

Bli automations och robotingenjör

Efter vår automationstekniker utbildning kan du arbeta som automations- och robotingenjör, automationstekniker eller underhållstekniker inom industrin och med industrirobotar och automationslösningar samt dess samverkan och kommunikation.  

Utbildningen ger dig bland annat kunskap och kompetens inom:

 • el, elektronik, regler- och styrteknik samt robotprogrammering 
 • ritningsverktyg och layoutritningar i 2D och 3D 
 • automation med fokus på problemlösning inom produktionsprocessen 
 • ledning, planering och ansvar för automationsprojekt 

Efter vår automationstekniker utbildning kommer du att vara eftertraktad inom automations och robotingenjör yrken och inom den svenska industrin som utgör hela 10% av världsmarknaden och är en av Sveriges viktigaste näringar.  

FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET

För att bli antagen till vår automationsingenjör utbildning krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper eller motsvarande: 

 • Praktisk ellära 

Saknar du någon av kurserna ovan kan du läsa in dessa hos oss på distans inför utbildningen via en preparandkurs. Den ger dig de förkunskaper som du behöver och den är avgiftsfri. Du läser preparandkursen online i din egen takt under några veckor. Läs mer om våra preparandkurser här. 


Välj ort