OM UTBILDNINGEN
Det här är en utbildning för dig som vill arbeta inom besöksnäringen till exempel med arbetsområden inom logi, konferens, reception, frukost, städning och underhåll av rum och utrymmen. Utbildningen ger dig kunskaper om planering och utförande av receptionsarbete, förmåga att planera och organisera frukost- och bufféservering samt kunskaper om organisation och planering av arbetet inom våningsservice.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Du kommer att få kunskaper om sedvanliga arbetsuppgifter inom våningsservice som rengöring och underhåll av hotellrum och andra utrymmen. Du kommer även att få lära dig om olika material, inredningar, design samt om säkerhet och arbetsmiljö. I utbildningen får du även vara i frukostmatsal samt på en konferensavdelning då större delen av utbildningen är arbetsplatsförlagd (innehåller apl). Apl i många kurser ger dig en djupare kunskap om yrket och fler möjligheter att få en anställning inom branschen.
Följande kurser ingår i yrkesutbildningen Hotell bas – våningsservice:
- Logi**
- Service och bemötande 1*
- Våningsservice 1*
- Frukost- och bufféservering*
- Våningsservice 2*
- Våningsservice 3*
- Reception 1*
*Kursen innehåller apl (arbetsplatsförlagt lärande)
**Kursen innehåller obligatorisk utbildning i HLR (hjärt- och lungräddning)
Bra att veta:
- Alla våra yrkesutbildningar innehåller apl (arbetsplatsförlagt lärande) motsvarande minst 15%.
- Yrkesutbildningen ger förutom betyg ett diplom som bevis på din kompetens.
EFTER UTBILDNINGEN
Utbildningen leder i första hand till arbete inom våningsservice men kan även ge arbete inom frukost, reception eller konferens. Du kan arbeta på både små och stora anläggningar från privata campingplatser till stora hotell och konferensanläggningar.
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.