OM UTBILDNINGEN
I kursen Latin – språk och kultur 3 får du på originalspråket studera centrala texter om den romerska kulturen, men även andra källskrifter från antiken och framåt. Du lär dig om skeenden och idéer som varit av betydelse för det moderna Europas utveckling.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Latin – språk och kultur 3 innehåller bland annat smakprov på Ovidius’ berättarkonst, Phaedrus’ fabler, Senecas essayer och Plinius’ litterära brev. Kursen innehåller och representerar också senare tiders texturval.
Du får på originalspråket studera centrala texter om den romerska kulturen, liksom andra källskrifter som från antiken och framåt upplyser om skeenden och idéer av betydelse för det moderna Europas utveckling. Kursen belyser även frekventa grekiska ordstammar i det moderna språket.
Din allmänspråkiga kompetens breddas i kursen då du får kunskap om ord, tränas i språklig analys och lär dig om andra, för dig, främmande språk.
Här hittar du kurslitteraturlistan
EFTER UTBILDNINGEN
Har du lärt dig förstå och översätta enklare latin. Du har på originalspråk studerat centrala texter om den romerskakulteren. Från kursen har du fått kunskap om ord och språklig analys vilket ökat din allmänspråkliga kompetens.
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
Latin – språk och kultur 3 bygger på kunskaper i kursen Latin – språk och kultur 2.
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.