OM UTBILDNINGEN
I kursen Medier, samhälle och kommunikation 1 får du lära dig om mediernas roll i vårt samhälle. Du lär dig om mediernas tillkomst, utveckling och påverkan ur ett historiskt och dagsaktuellt perspektiv. Du får kunskap om grundläggande kommunikationsteori och masskommunikation via både traditionella medier samt nya medieformer, och mycket mer.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Kursen Medier, samhälle och kommunikation 1 handlar om hur medierna tar sig uttryck i vårt samhälle.
Det centrala innehållet som behandlas är följande:
- Mediernas tillkomst, utveckling och påverkan ur ett historiskt och dagsaktuellt perspektiv. Mediernas roll i samhället och deras betydelse för demokratin och samtidskulturen.
- Analys av nationella och internationella mediestrukturer samt pågående förändringar inom dem.
- Strukturer och ägandeförhållanden inom mediesektorn på såväl nationell som internationell nivå.
- Grundläggande kommunikationsteori samt masskommunikation via både traditionella medier och nya medieformer.
- Lagar och andra bestämmelser samt internationella överenskommelser och etiska regler inom kommunikationsområdet.
- Analoga och digitala medietillämpningars betydelse för medieutvecklingen såväl historiskt som nationellt och globalt samt som plattform för nationell och internationell opinionsbildning.
Här hittar du kurslitteraturlistan.
EFTER UTBILDNINGEN
Har du fått ökad kunskap om mediernas påverkan på vårt samhälle. Du känner till mediernas tillkomst och utveckling och har kunskap om grundläggande kommunikationsteorier och masskommunikation. Du har även kunskap om lagar och regler inom kommunikationsområdet.
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.