OM UTBILDNINGEN
Är du noggrann & tålmodig? Vill du arbeta med badrum, kök eller stora simhallar? Välj en utbildning till plattsättare! Under utbildningen lär du dig bland annat att klä innerväggar och golv med kakel, klinker, konstbetong eller mosaik. Dina uppdrag kan vara allt från mindre badrum till stora simhallar. Som plattsättare är noggrannhet och tålamod viktiga tillgångar.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Som plattsättare kommer du att arbeta med att klä innerväggar och golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik. Förutom att sätta plattor ingår det även i jobbet att göra det underarbete som krävs, så som till exempel fuktisolering. Plattsättare arbetar främst inomhus och dina uppdrag kan vara allt från mindre kök och badrum till stora simhallar.
Du kan arbeta med både nybyggnationer och renoveringar. Två viktiga egenskaper för en plattsättare är noggrannhet och tålamod då plattorna ska sättas med korrekt avstånd och i rätt mönster. Det är även bra om du har sinne för färg och form.
En stor del av utbildningen är förlagd på en arbetsplats där du gör din praktik.
Yrkesutbildningen Plattsättare innehåller följande kurser:
- Husbyggnadsprocessen (HUSHUB0) 200 p
- Husbyggnad 1 (HUSHUS01) 100 p
- Husbyggnad 2 (HUSHUS02) 200 p
- Husbyggnad 3 (HUSHUS03) 200 p
- Specialyrken 1 (HUBSPC01S) 100 p
- Specialyrken 2 (HUBSPC02S) 200 p
- Specialyrken 3 (HUBSPC02S) 200 p
Bra att veta:
- Alla våra yrkesutbildningar innehåller apl (arbetsplatsförlagt lärande) motsvarande minst 15% och som mest 70%. Hör med din hemkommun om vad som gäller där.
- Om din kommun inte finns med i listan över valbara kommuner så kan du kontakta din hemkommun, där du är folkbokförd, och höra med dem om möjligheten att läsa den på distans via Hermods.
EFTER UTBILDNINGEN
Efter genomfört yrkespaket påbörjas en kvalificeringstid genom lärlingsanställning i ett branschföretag.
Under kvalificeringstiden som är 24/30/36 månader beroende på yrke så har du en lärlingslön enligt gällande avtal. Ytterligare information gällande yrkesutbildningsavtal 2020 finns på BYN.se.
Hermods är godkända utbildningsgivare och uppfyller Byggindustrins Yrkesnämnds, BYN:s kriterier.
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.
Gymnasial yrkesutbildning
Yrkesutbildningar på gymnasial nivå kräver betyg från grundskola eller motsvarande samt grundläggande svenska/svenska som andraspråk och matematik.