OM UTBILDNINGEN
Vill du bidra till Sveriges mål om att bli mer självförsörjande inom livsmedelsproduktion? För att nå dit behövs det fler tekniker som kan området. Inte bara som operatörer utan som produktionstekniker med uppgift att skapa hållbara kvalitativa produktionssystem.
Som produktionstekniker inom livsmedel är din främsta uppgift att se till att produktionen genomförs så effektivt som möjligt. Det innebär att du ofta är involverad i att planera och schemalägga produktionsflöden, övervaka maskiner och utrustning samt lösa eventuella produktionshinder. Det kan även innebära att du får ansvar för att införa och upprätthålla säkerhets- och hygienstandarder så att livsmedlen uppfyller regler och kvalitetskrav.
Hermods utbildning Produktionstekniker inriktning livsmedel innehåller även hållbarhetsaspekter. I ljuset av globala kriser blir kunskap för att skapa produktionssystem som inte bara är effektiva utan också miljövänliga avgörande för framtiden. Genom att utbilda dig till produktionstekniker på Hermods kommer du att spela en aktiv roll i att säkra framtidens livsmedelsförsörjning på ett hållbart sätt.
Med ökad medvetenhet om vikten av inhemsk livsmedelsproduktion är behovet av kompetenta produktionstekniker högre än någonsin. Utbildningen rustar dig med den kompetens som arbetsgivare söker, vilket öppnar dörrar för spännande karriärmöjligheter.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Studieform
Utbildningen Produktionstekniker inriktning livsmedel genomförs på distans.
Utbildningen innehåller två LIA-perioder, där du får praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats.
Kurser för programmet Produktionstekniker inriktning livsmedel:
- Arbetsmiljölagar och regler
- Digitalisering av industriproduktion
- Examensarbete
- Grundläggande automation
- Hållbart ledarskap och HR
- Lärande i arbete (LIA) 1
- Lärande i arbete (LIA) 2
- Logistik, varuflöden och produktionsplanering
- Miljölagar och hantering av livsmedel
- Produktionsekonomi
- Produktionsteknik – Hållbarhet och LEAN
- Strategiskt underhålls- och säkerhetsarbete
EFTER UTBILDNINGEN
Efter utbildningen till Produktionstekniker inriktning livsmedel kan du påbörja en karriär för att jobba som till exempel automationstekniker livsmedelsproduktion, livsmedelstekniker, processtekniker livsmedel eller produktionstekniker livsmedel.
Du kommer att ha kunskap och kompetens inom bland annat:
- Bedöma och föreslå säkerhetsåtgärder
- Digitala verktyg och automatiserade processer
- Produktionsplaneringen och drift av produktion samt personal på ett hållbart sätt
- Planera för hållbara transporter, leveranser och varuflöden
- Planera för underhållsarbete
- Personalfrågor
- Hållbar produktionsplanering
- Beräkningar och prognoser för lönsamhet
Genomsnittslönen för en produktionstekniker med inriktning på livsmedel ligger på 30 300 kr i månaden*
*Källa: Scb.se
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att bli antagen till utbildningen Produktionstekniker inriktning livsmedel krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper, eller motsvarande:
- Lägst betyget E/3/G i Teknik 1
Saknar du behörighet?
Om du saknar behörighet så kan du läsa in ämnen hos oss inför utbildningen via en så kallad preparandkurs. Kursen, som är avgiftsfri, är på distans och förbereder dig i de ämnen som du saknar. Du läser den online, i egen takt, under några veckor. Läs mer om våra preparandkurser här.