×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.
Stäng

Få mer information om utbildningen

Fyll i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig för att ge mer information

Hantering av personuppgifter

Genom att fylla i en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn och din e-postadress med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick, eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.

När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via YH-antagningen. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning, syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.

Våra informationsutskick innehåller så kallade spårningspixlar, vilket är ett vanligt sätt för att se om utskicken blir öppnade av mottagarna. På ett liknande sätt kan vi även se om mottagarna klickar på länkarna samt vilka länkar de klickar på. Vi använder denna information främst för statistisk analys av våra utskick för att se hur vi kan förbättra utskicken så att de blir mer intressanta för mottagaren. Hanteringen av spårningspixlar sker med hjälp av CRM Microsoft Dynamics.

Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att kontakta kundtjänst@hermods.se eller genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.

Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, överföring, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Klicka här för att läsa mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.

Vill du inte samtycka till ovan kan du istället maila oss kundtjänst@hermods.se 

Något gick fel, vänligen kontrollera att alla fält är ifyllda korrekt och försök igen.

OM UTBILDNINGEN

Järnvägen, så mycket mer än bara räls och tåg!
Yrkesrollen projektingenjör finns inom samtliga järnvägsrelaterade projekt, både underhållsprojekt och i nya satsningar. Utbyggnaden av infrastrukturen tillsammans med pensionsavgångar och ny teknik gör att företagen behöver anställa löpande. Efterfrågan på framför allt de tekniska yrkesrollerna och ingenjörer är stor och det ökade behovet förutspås att gälla de tio närmaste åren.

Vad gör en projektingenjör inom järnväg?
Som projektingenjör har du en central roll i olika uppdrag och projekt samt stöttar genom teknisk förvaltning, uppföljning, ekonomi och planering. Projektingenjören ger förslag på beslut om åtgärder, handlingsalternativ och användning av resurser inom projekten.

I rollen har du stort kundfokus vilket bland annat innebär att du behöver vara lyhörd för kundens önskemål. Projektingenjören jobbar också med t ex inköp, tidsplanering och ekonomistyrning.

 En projektingenjör inom järnväg har omfattande kontakter med både interna och externa parter. Du rör dig ute i verksamhetens olika projekt och då gäller det att du är kommunikativ, har god samarbetsförmåga och flexibel som person.

Vi ser ett större behov än de traditionella järnvägsföretagen. De är så upptagna med tekniken men vi jobbar framför allt med att ha koll på vad som ska göras. För oss är det enklare att hyra in den tekniska kompetensen medan däremot är det svårt att rekrytera entreprenadingenjörer och platschefer. Många av de som jobbar hos oss har ingen järnvägsutbildningsbakgrund utan har lärt sig här medan man jobbar. Som entreprenadingenjör behöver du ha bred kunskap om spår men det är kanske framför allt den juridiska biten och anläggningsfrågorna som är viktiga. Du jobbar alltid i team där de järnvägstekniska specialisterna ingår, det behöver inte du kunna mer än teoretiskt. Ha koll på faror, risker, signalens uppbyggnad tex. Hos oss kallas rollen Projektingenjör men även entreprenadingenjör. Man behöver inte ha gått 4 år universitet för dessa roller utan lärs upp genom jobbet. En nischad yrkeshögskoleutbildning passar bra för den här rollen.
Tommie Taimi, Sveab

INNEHÅLL OCH UPPLÄGG

Studieform
Utbildningen Projektingenjör inom järnväg genomförs på distans.
Utbildningen innehåller två LIA-perioder, där du får praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats.

Kurser för programmet Projektingenjör inom järnväg:  

 • Anläggningsteknik med byggprocess, mark och anläggning 
 • BEST – Järnvägsteknik för tjänstemän 
 • Byggarbetsmiljösamordning 
 • Drift och underhållskontrakt 
 • Ekonomi och kalkylering 
 • Entreprenadjuridik och upphandling
 • Examensarbete 
 • Ledarskap, kommunikation och administration 
 • Lärande i arbete (LIA) 1
 • Lärande i arbete (LIA) 2
 • Miljö och hållbarhet

EFTER UTBILDNINGEN

Efter utbildningen kan du bland annat arbeta som: 

 • Anläggningsingenjör
 • Arbetsledare inom järnvägen
 • Byggplatsuppföljare
 • Entreprenadingenjör
 • Projektingenjör

Efter utbildningen har du färdigheter/kunskaper/kompentenser inom bland annat: 

 • Leda och projektleda anläggningsprojekt inom järnväg
 • Planera, övervaka och säkerställa järnvägstekniska arbeten med förståelse för BEST
 • Lagstiftning och regelverk inom järnväg, branschpraxis och juridiska relationer samt miljö, arbetsmiljö och arbetsrätt.

FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET

För att bli antagen till denna utbildning krävs Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper eller motsvarande: 

 • Bygg och anläggning 1
 • Bygg och anläggning 2
 • Matematik 2a
 • Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

Saknar du någon av kurserna ovan kan du läsa in dessa hos oss på distans inför utbildningen via en så kallad preparandkurs. Preparandkursen är avgiftsfri och du läser den online i din egen takt under några veckor. Läs mer om våra preparandkurser här.

 


Välj ort