OM UTBILDNINGEN
I denna kurs får du lära dig om den service som utförs inom social omsorg. Du lär dig hur viktig omsorgen är för de personer som är i behov av stöd och service från samhället. I kursen kommer du att arbeta mycket med empatiaspekten och relationen mellan den som ger omsorg och den som tar emot omsorg. Du kommer veta allt om varför omsorg är viktigt för den enskildes välbefinnande.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
I kursen kommer du att studera hur stort ansvar kommunerna har för att dess invånare ska erhålla en viss service. En stor del av denna service ska utföras av de som arbetar inom social omsorg. Som du kan finna av begreppet social omsorg så är omsorgen en viktig del i detta arbete. Att visa omsorg innebär att man utför uppgifter med en känsla av förståelse och engagemang. I kursen kommer vi därför att arbeta med empatiaspekten. Eftersom relationer mellan den som ger omsorg och den som tar emot omsorg är så viktiga för den enskildes välbefinnande.
I kursen får du också lära dig om samhällsutvecklingens påverkan. Vi går igenom olika historiska synsätt på verksamheter inom vård och omsorg utifrån till exempel klass, kön och etnicitet. Du får också kunskap om utanförskapets problematik på grund av människors livssituationer, samt hur dessa påverkas av sociala, kulturella, kognitiva, fysiska och psykiska begränsningar.
I kursen Socialpedagogik får du också kunskaper om:
- Livsvillkor och möjlighet till utveckling för personer som är i behov av stöd och service från samhället.
- Den fysiska miljön som patienter och brukare vistas i.
- Det egna förhållningssättet i mötet med andra samt bemötandets betydelse.
Här hittar du kurslitteraturlistan.
EFTER UTBILDNINGEN
Har du fått kunskaper inom området socialpedagogik. Du har kunskap om bland annat utanförskapets problematik och om den service som utförs inom social omsorg.
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att läsa kursen Socialpedagogik bör du ha läst kurserna Social omsorg 2 och Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2, eller ha motsvarande kunskaper.
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.