OM UTBILDNINGEN
Vill du ha en viktig roll för att säkerställa äldre personers välbefinnande genom att vårda och stötta? Som specialistundersköterska inom äldreomsorgen gör du verklig skillnad och bidrar till en meningsfull tillvaro för de äldre. Utbildningen ger dig kompetens att arbeta med vård och omsorg av äldre med komplexa hälsoproblem och multisjuka.
Vad gör en specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre?
Som specialistundersköterska inom äldreomsorgen ger du äldre vård och stöd samtidigt som du skapar en trygg och värdig miljö. Du kommer att vara nära människor, lyssna på deras berättelser och skapa en meningsfull vardag. Dessutom spelar du en nyckelroll i att bistå sjuksköterskor och andra vårdprofessionella för att säkerställa att varje individ får den vård och omsorg de behöver.
Varför välja utbildningen?
Samhället står inför en utmaning med en åldrande befolkning och stora pensionsavgångar inom vård och omsorg. Genom att utbilda dig till specialistundersköterska inom äldreomsorgen kommer du att få kompetens för att genomföra ett meningsfullt arbete, samtidigt som du kommer att bli eftertraktad på arbetsmarknaden!
Vad kostar utbildningen?
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN. Läs mer om CSN här!
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Studieform
Utbildningen genomförs på distans. Programmet innehåller en LIA-period, där du får praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats. Läs mer om LIA och våra studieformer här!
Kurser för programmet
- Examensarbete
- Gerontologi och geriatrik
- Lärande i arbete (LIA)
- Palliativ vård av äldre i livets slutskede
- Pedagogiskt ledarskap, kvalitetsarbete och verksamhetsutveckling
- Välfärdsteknik och hjälpmedel
- Äldrepsykiatri
EFTER UTBILDNINGEN
Efter utbildningen kan du bland annat arbeta som
- Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre
Utbildningen ger dig bland annat kunskap och kompetens inom
- Gnom samarbete inom det multiprofessionella teamet ge kvalificerad vård och omsorg till äldre i enlighet med författningar, nationella riktlinjer och kvalitetsregistret
- Planera för och ge personcentrerad omvårdnad vid demenssjukdom och kognitiv svikt samt i arbetet kunna använda situations- och individanpassade metoder utifrån nationella riktlinjer samt att vägleda andra i detsamma
- Förebygga, identifiera och minska vårdrelaterade infektioner samt hand-leda kollegor i området
- Arbeta i enlighet med och vägleda andra i palliativ värdefilosofi och kulturkompetens vid vård i livets slutskede
- Tillämpa författningar och andra styrdokument i arbetet med att dokumentera, utvärdera och kvalitetssäkra vård och omsorg av äldre samt att vägleda kollegor i detsamma
- Arbeta för vidare lärande och professionell utveckling inom verksamheten
- Arbeta för införandet och användandet av digitala tjänster och välfärdsteknik i syfte att främja den enskildes delaktighet och självständighet.
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att bli antagen till utbildningen krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt lägst betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
- Anatomi och fysiologi 1
- Anatomi och fysiologi 2
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2
- Gerontologi och geriatrik
- Hälso- och sjukvård 1
- Hälso- och sjukvård 2
- Omvårdnad 1
- Omvårdnad 2
- Psykiatri 1
- Psykiatri 2
- Psykologi 1
- Social omsorg 1
- Social omsorg 2
- Svenska 1 eller Svenska som andraspråk
- Ett års yrkeserfarenhet på heltid från arbete som undersköterska.
Saknar du behörighet?
Hos oss kan du läsa in kurser på distans inför utbildningen via en så kallad preparandkurs. Preparandkursen är avgiftsfri och du läser den online i din egen takt under några veckor. Se vilka preparandkurser vi erbjuder och läs mer här!