OM UTBILDNINGEN
Vill du göra skillnad och skapa de bästa förutsättningarna för att förbättra livskvaliteten hos människors med funktionsnedsättningar? Som stödpedagog inom funktionshinderområdet får du en viktig roll i att stärka individens utveckling, egenbestämande och kommunikation genom individanpassat vardagsstöd. Vår utbildning ger dig den kompetens du behöver för att arbeta som stödpedagog med hög kvalitet för varje individs bästa.
Utbildningen ges på halvfart. Vi rekommenderar att du inte kombinerar studierna med heltidsarbete.
Vad gör en stödpedagog inom funktionshinderområdet?
Som stödpedagog arbetar du med att ge individanpassat vardagsstöd till personer med funktionsnedsättningar som exempelvis ADHD och autism, för att säkerställa att varje individ får möjlighet att utvecklas utifrån sina unika behov. Du vägleder och inspirerar dina kollegor i det pedagogiska arbetet och säkerställer att stödet håller hög kvalitet. Din insats som stödpedagog gör stor skillnad för både individen och arbetsgruppen.
Stödpedagoger arbetar ofta inom privata eller kommunala LSS-verksamheter såsom gruppboenden, korttidsboende och daglig verksamhet. Kompetensen är också efterfrågad i skolverksamhet.
Varför välja utbildningen?
Utbildningen ger dig fördjupad kunskap inom de områden du behöver i yrkesrollen som stödpedagog. Du kommer bland annat lära dig om kommunikation, pedagogiska metoder och social dokumentation. Du får de verktyg du behöver för att kunna ta ett större ansvar i din yrkesroll och leda och inspirera arbetsgruppen i det pedagogiska arbetet med individen i fokus. Detta gör dig väl förberedd för att möta de krav som dagens och framtidens arbetsliv ställer. När du tar examen har du skaffat dig relevant arbetslivserfarenhet och har dessutom fått möjlighet att knyta kontakter med rekryterande arbetsliv.
Om du vill vara en del av den viktiga utvecklingen inom funktionshinderområdet är detta en utbildning för dig!
Vad kostar utbildningen?
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiestöd från CSN. Läs mer om CSN här!
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Studieform
Utbildningen genomförs på distans. Utbildningen ges på halvfart vilket motsvarar ca 20 timmars studier per vecka. På den studieort du blir antagen till kommer du erbjudas att delta på ett antal studieträffar. Dessa träffar är frivilliga att närvara på och brukar vara ett givande inslag på utbildningen. I övrigt sker utbildningen på distans.
Lärande i arbete
I utbildningen ingår 8 veckor lärande i arbete (LIA) där du får praktisera dina teoretiska kunskaper i rollen som stödpedagog. När du tar examen har du skaffat dig relevant arbetslivserfarenhet och har dessutom fått möjlighet att knyta kontakter med rekryterande arbetsliv. Läs mer om LIA och våra studieformer här!
Kurser för programmet
- Dokumentation och kvalitetssäkring
- Etik och professionellt förhållningssätt
- Examensarbete
- Funktionsnedsättningar
- Kommunikation, välfärdsteknologi och kognitivt stöd
- Lärande i arbete (LIA)
- Människan i utveckling
- Pedagogiska teorier, metoder och arbetssätt
- Praktisk juridik inom social omsorg
EFTER UTBILDNINGEN
Efter utbildningen kan du arbeta som
Utbildningen ger dig bland annat kunskap och kompetens inom
Stödja den enskilde i kontakter med dennes nätverk för att främja dennes- delaktighet och självständighet
Tillämpa författningar och värdegrunder på ett etiskt försvarbart sätt i -arbetet med den enskilde
Stödja och vägleda andra i användandet av pedagogiska och kommunikativa metoder i syfte att främja den enskildes delaktighet och självständighet
Tillägna sig ytterligare kunskaper och färdigheter för kontinuerligt lärande och
professionell utveckling och reflektion inom arbetsområdet
Ta fram en individuell plan i samråd med den enskilde genom användandet av kommunikationsstöd och ett pedagogiskt upplägg och
Planera, genomföra och följa upp arbetet inom arbetsområdet i syfte att främja ett etiskt
förhållningssätt gentemot den enskilde och för att säker-ställa att personalen tillsammans arbetar mot samma mål
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att bli antagen till denna utbildning krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper eller motsvarande:
- Hälsopedagogik
- Specialpedagogik 1
- Specialpedagogik 2
- Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
- Minst ett års sammantagen yrkeserfarenhet (heltid) från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning
Saknar du behörighet?
Saknar du någon av kurserna ovan kan du läsa in dessa hos oss på distans inför utbildningen via en så kallad preparandkurs. Preparandkursen är avgiftsfri och du läser den online i din egen takt under några veckor. Läs mer om hur du kan bli behörig här!