×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.
Stäng

Få mer information om utbildningen

Fyll i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig för att ge mer information

Hantering av personuppgifter

Jag samtycker till att Hermods AB hanterar ovan angivna personuppgifter enligt följande villkor för att skicka mig information, nyheter och riktad marknadsföring om de utbildningar jag visat intresse för

Något gick fel, vänligen kontrollera att alla fält är ifyllda korrekt och försök igen.

OM UTBILDNINGEN

Brinner du för att skapa bästa möjliga förutsättningar för individens utveckling och livskvalitet? Känner du dig mogen att inspirera och vägleda dina arbetskollegor i det pedagogiska arbetet? Då är utbildningen till stödpedagog/stödpedagog inom funktionshinderområdet något för dig. Utbildningen, som har olika namn beroende på ort den är knuten till, ger dig fördjupad kunskap inom individanpassat vardagsstöd samtidigt som du får den kompetens som krävs för att kunna ta en mer ledande roll i teamet för att stärka kvalitén på brukarstödet. Utbildningen har samma innehåll och samma kurser som du läser i samma kursföljd oavsett via vilken ort du läser den, endast namnet skiljer.

Utbildningen ges på halvfart så att du har möjlighet att kombinera arbete och studier.  

 

 

INNEHÅLL OCH UPPLÄGG

Studera på distans och halvfart
Denna stödpedagog inom funktionshinderområdet utbildningen bedrivs på distans och
du studerar på halvfart (cirka 20 timmars studietid per vecka) vilket innebär möjligheter till fortsatt yrkesarbete vid sidan av studierna. 1-2 dagar i veckan är det schemalagda lektioner i det digitala klassrummet och resterande tid ägnas åt självstudier eller grupparbeten. All kommunikation och interaktion med utbildare och kurskamrater sker via webbaserade verktyg. Under webbträffarna förs reflekterande samtal och diskussioner. Genomför stödpedagog (inom funktionshinderområdet) på distans!

Goda datorkunskaper och tillgång till dator och internet är ett krav eftersom vi använder oss av en webbaserad studieplattform. Utbildningen ställer stora krav på engagemang och förutsätter en hög arbetsinsats. Det krävs att du är disciplinerad och kan studera på egen hand. Studerar du hemma är det viktigt att du får lugn och ro för studierna under dagen eller kvällen.  

 

En del av utbildningen gör du ute på en arbetsplats
Utbildningen innehåller en LIA-period där du får praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats. Många ser LIA-perioden som den största fördelen med YH-utbildning då du får arbetslivserfarenhet och får in en fot in på arbetsmarknaden redan under studietiden.  

 

Kurser för stödpedagog (inom funktionshinderområdet) utbildning på distans

 • Dokumentation och kvalitetssäkring 
 • Etik och professionellt förhållningssätt
 • Examensarbete 
 • Funktionsnedsättningar
 • Kommunikation, välfärdsteknologi och kognitivt stöd
 • LIA
 • Människan i utveckling
 • Pedagogiska teorier, metoder och arbetssätt
 • Praktisk juridik inom social omsorg

EFTER UTBILDNINGEN

Efter utbildningen kan du arbeta som Stödpedagog på boenden enligt SOL och LSS, korttidsboenden för barn/ungdomar och vuxna, inom daglig verksamhet samt inom skolverksamheten.  

 

Efter utbildningen har du bland annat kunskap och kompetens inom:

 

 • olika intellektuella, kognitiva och psykiska funktionsnedsättningar samt hur du förhåller dig till dessa på ett etiskt och professionellt sätt.  
 • olika kommunikationsmetoder inom funktionshinderområdet 
 • individanpassade pedagogiska metoder som främjar brukarens självständighet och delaktighet. Vägledning av kollegor i användandet av pedagogiska och kommunikativa metoder. 

FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET

För att bli antagen till denna utbildning krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper eller motsvarande:   

 

 • Hälsopedagogik  
 • Specialpedagogik 1  
 • Specialpedagogik 2  
 • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2 
 • Minst ett års sammantagen yrkeserfarenhet från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning 

Saknar du någon av kurserna ovan kan du läsa in dessa hos oss på distans inför utbildningen via en så kallad preparandkurs. Preparandkursen är avgiftsfri och du läser den online i din egen takt under några veckor. Läs mer om våra preparandkurser här.   


Välj ort