×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.
Stäng

Få mer information om utbildningen

Fyll i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig för att ge mer information

Hantering av personuppgifter

Genom att fylla i en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn och din e-postadress med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick, eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.

När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via YH-antagningen. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning, syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.

Våra informationsutskick innehåller så kallade spårningspixlar, vilket är ett vanligt sätt för att se om utskicken blir öppnade av mottagarna. På ett liknande sätt kan vi även se om mottagarna klickar på länkarna samt vilka länkar de klickar på. Vi använder denna information främst för statistisk analys av våra utskick för att se hur vi kan förbättra utskicken så att de blir mer intressanta för mottagaren. Hanteringen av spårningspixlar sker med hjälp av CRM Microsoft Dynamics.

Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att kontakta kundtjänst@hermods.se eller genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.

Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, överföring, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Klicka här för att läsa mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.

Vill du inte samtycka till ovan kan du istället maila oss kundtjänst@hermods.se 

Något gick fel, vänligen kontrollera att alla fält är ifyllda korrekt och försök igen.

OM UTBILDNINGEN

Är du intresserad av att arbeta med högteknologiska vindkraftsparker och vara en del av hållbar energiproduktion? Då kan yrket som vindkraftstekniker vara något för dig! Genom att utbilda dig till vindkraftstekniker får du en efterfrågad specialistkompetens inom förnybar energi.

Som vindkraftstekniker är du bokstavligen en höghöjdsarbetare med ansvar för att se till att vindkraftsparker snurrar som de ska. Din dag kan involvera allt från att montera och installera enorma vindturbiner till att utföra regelbundna underhållscheckar och lösa tekniska problem.

När något går fel är det din expertis som krävs för att felsöka och reparera olika komponenter. Dessutom ingår det att utföra säkerhetstester och se till att vindkraftsanläggningen håller högsta standard. Rollen innebär mycket frihet under ansvar. Du planerar självständigt din arbetsdag som innebär att sköta drift- och underhållsarbete i en eller flera vindkraftsparker. I snitt ansvarar man för fem vindkraftsverk  och arbetar i team med andra experter.

Eftersom behovet av förnybar energi växer, blir rollen som vindkraftstekniker allt mer central. Så om du älskar teknik, höga höjder och att vara en del av en grönare framtid, är vindkraftstekniker det perfekta yrkesvalet för dig. Hermods utbildning till vindkraftstekniker ger dig specialistkompetens som är hett efterfrågad och innehåller bland annat elnätets uppbyggnad, förnybar elproduktion och elnätsautomation.

INNEHÅLL OCH UPPLÄGG

Studieform
Utbildningen Vindkraftstekniker genomförs på distans.
Utbildningen innehåller två LIA-perioder, där du får praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats.

Kurser för programmet Vindkraftstekniker:

 • Asset management inom vindkraft
 • Branschanpassad matematik
 • Elnätsautomation och ellära
 • Elproduktion och elkraft
 • Examensarbete
 • IT inom vindkraft
 • Lärande i arbete 1 (LIA)
 • Lärande i arbete 2 (LIA)
 • Styr- och reglerteknik för vindkraft
 • Teknisk fackengelska
 • Underhållsarbete för vindkraft
 • Vindkraftsteknik
Säkerhetsutbildningar

Som studerande utbildas man i GWO Basic Safety Training (brandsäkerhet, första hjälpen, arbeten på höghöjd och ergonomi) samt Advanced Rescue för att vara fullt behörig att arbeta inom ramen för yrkesrollen. Orterna där dessa båda utbildningar bedrivs är begränsade och det kan komma att innebära att man som studerande behöver resa och bo på annan ort under de dagar utbildningarna bedrivs. Hermods bekostar resa och boende för studerande.

EFTER UTBILDNINGEN

Arbeta som vindkraftstekniker

Efter utbildningen till Vindkraftstekniker kan du påbörja en karriär för att jobba som till exempel Asset manager eller vindkraftstekniker.

Du kommer att ha kunskap och kompetens inom bland annat:

 • Utföra arbeten kopplat till styr-och reglerteknik
 • Agera vid underhållsrelaterade behov, felsöka, identifiera och reparera
 • Lösningsfokuserat arbete kopplat till smarta lösningar för vindkraftsverk
 • Arbeta med el och elsäkerhet samt elektrisk felsökning
 • Energibespara, vid energiförlust välja lämplig åtgärd
 • Med hög kompetens kunna utföra vinkraftsteknikerns arbetsuppgifter
 • Specialiserad kompetens för arbete med förnybar elproduktion
 • Specialiserad kompetens inom energioptimering, energiåtervinning och underhållkopplat till vindkraft

Genomsnittslönen för en vindkraftstekniker ligger på 46 600 kr i månaden*

*Källa: Scb.se

FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET

För att bli antagen till utbildningen Vindkraftstekniker krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper, eller motsvarande:

 • Lägst betyget E/3/G i Matematik 2

Vi rekommenderar att du har B-körkort för att kunna genomföra LIA-perioderna samt för att erhålla arbete som vindkraftstekniker.

Hälsokontroll

Arbetsmiljöverket ställer hälsokrav för höjdarbete och du behöver därför ha genomfört en godkänd hälsokontroll enligt AFS 2019:3 Tjänstbarhetsintyg för Klättring med stor nivåskillnad. Om du inte uppfyller hälsokraven kan du inte arbeta som vindkraftstekniker, men med den här utbildningen kan du då välja någon av de andra yrkesrollerna som utbildningen leder till och arbeta som bla service- eller underhållstekniker.

Hermods Yrkeshögskola bekostar hälsokontrollen som kommer ske innan det är dags för LIA.

Saknar du behörighet?

Om du saknar behörighet så kan du läsa in ämnen hos oss inför utbildningen via en så kallad preparandkurs. Kursen, som är avgiftsfri, är på distans och förbereder dig i de ämnen som du saknar. Du läser den online, i egen takt, under några veckor. Läs mer om våra preparandkurser här.


Välj ort