×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Kombinerar gymnasiestudier med elitsatsning i alpin utförsåkning

16-åriga Ellie Nordberg från Stockholm har två stora mål i livet just nu: att elitsatsa på alpin utförsåkning samt att klara av sina gymnasiestudier. Därför läser hon nu första året på Hermods distansgymnasium samtidigt som hon tränar med 10K Alpine.

Ellie Nordberg läser på Hermods distansgymnasium

Ellie Nordberg från Ekerö i Stockholm är en glad och framåtlutad tjej som brinner för alpin skidåkning. Idag studerar hon första året på gymnasiet och hon går via 10K Alpine som är en non-profitstiftelse och ska vara ett alternativ till nuvarande skidgymnasium. Målet med stiftelsen är att skapa fler svenska världsmästare inom den alpina sporten. Skolutbildningen sker via Hermods distansgymnasium.

- Jag vill verkligen satsa helhjärtat på skidåkningen men samtidigt prioritera skolan. På 10K Alpine har vi närmare 200 resdagar per år så ett traditionellt gymnasium hade inte fungerat på grund av alla träningar, tävlingar och resor. Så jag är glad att jag kan studera ekonomi på Hermods och göra det på distans. För mig är skolan minst lika viktig som min elitsatsning, säger Ellie Nordberg.

Hur fick du ditt skidintresse?

- Jag började åka när jag var 8 år i min hemmabacke på Ekerö. Jag älskar verkligen allt med skidor och att det inte är en enformig sport. Det finns massa olika discipliner och du kan åka på fritiden med vänner och bara ha det kul. Det är en sport och intresse som man kan fortsätta utöva långt efter ens elitkarriär är över.

Ellie fortsätter med att berätta att hon under sommar och höst tränar ca 10 pass i veckan för att komma i form tills tävlingssäsongen drar igång

- Vi kör mycket olika typer av fysträning för att vara så väl förbereda som möjligt inför tävlingarna i vinter. Vi reser som sagt väldigt mycket med allt från läger nere i Österrike till tävlingar runt om i Norden.

Hur hinner du med skolan när ni tränar och reser så mycket?

- Vi kan själva välja vilken studietakt vi vill ha. Jag har till exempel nästan studerat klart första terminen i somras för att kunna fokusera helt på skidorna nu i vinter. Det var så klart tufft att när alla andra hade sommarlov så satt jag och pluggade, men samtidigt är det värt slitet nu.

Hur är det studera på Hermods distansgymnasium?

- Det är annorlunda eftersom du inte är fysiskt på plats i ett klassrum utan sköter allt hemifrån. Annars är det likt ett traditionellt gymnasium eftersom du har lärare och prov. Uppgifter och kursmaterial tar vi del av via Hermods utbildningsplattform Novo och det har hittills fungerat väldigt bra.

Vem passar den här typen av utbildning för?

- Jag tror du måste ha bra självdisciplin och verkligen ha vilja att studera på ett annorlunda sätt. Jag uppskattar verkligen att du kan fördela tiden efter ditt behov som i mitt fall där jag studera klart kurserna för första terminen så att jag kan fokusera på tävlingarna nu i december.

Under intervjun pratar vi om varför Ellie valde 10kAlpine istället för ett vanligt skidgymnasium. Hon berättar bland annat att hon gillade upplägget med att du bor kvar hemma hos föräldrarna när du inte är på läger och att studierna sköts via distans. .

- Det kändes mer personligt jämfört med ett vanligt skidgymnasium. Vi är en liten grupp med både elever och tränare vilket har gjort att vi blivit som en stor familj. Det är också skönt att du inte blir antagen på 10kAlpine bara för att du är en duktig utförsåkare. Din personlighet och inställning till skolan spelar också en stor roll. Här utvecklas du både som skidåkare och människa är min känsla.

Sista frågan, vad har du för mål i framtiden?

- Först och främst vill jag bli en bättre skidåkare än vad jag är idag. Sedan drömmer man ju såklart om att tävla i VM och OS men just nu är fokus på att utvecklas som skidåkare. Sedan vill jag understryka vikten av att prestera bra i skolan också. Det är ett stort mål för mig att vara bra där så jag kan vidareutbilda mig i framtiden.

OM

Namn: : Ellie Nordberg
Utbildning:: Hermods distansgymnasium