×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Från sfi till läkarprogrammet vid Karolinska Institutet

Blendor Balaj flyttade från Kosovo till Sverige för tre år sedan. Efter att han fått sitt uppehållstillstånd började han direkt att studera sfi och engelska för att kunna följa sin barndomsdröm. Idag gör han sin andra termin på läkarprogrammet vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Jag satte upp tydliga mål för mig själv att lära mig svenska och läsa in de kurser som behövdes för att kunna ansöka till läkarprogrammet.

Blendor Balaj

Om elev

Namn:: Blendor Balaj
Utbildning:: Sfi i Växjö

  22-åriga Blendor kom till Sverige från Kosovo med sin familj efter att hans pappa fått jobb här. Blendor berättar att det var tufft i början med språket, att hitta nya vänner och komma in i det svenska samhället. Han fick vänta i ett år på sitt uppehållstillstånd innan han kunde söka sig till sfi och börja läsa svenska.

  Vändningen kom med sfi

  Blendor berättar att han studerade sfi på Hermods i Växjö och kände direkt att hans svenska började utvecklas. Samtidigt som han läste klart alla sfi-kurser kombinerade han detta med att läsa engelska på Komvux för att bli behörig att ansöka till läkarprogrammet.

  -Allt blev bättre när jag började med sfi. Jag lärde mig svenska snabbt och träffade nya människor. Jag är väldigt tacksam för den tiden jag hade där. Skolan har alltid varit prio ett för mig och jag har arbetet hårt för att nå min dröm, säger Blendor.

  Vad var det bästa med att studera på Hermods?
  -Duktiga och hjälpsamma lärare. Hermods var det bästa alternativet för mig för jag ville både läsa sfi och engelska. Jag kan starkt rekommendera Hermods till andra, mycket bra studiemiljö och möjligheter att studera både i klassrum och på distans.

  Kom in på läkarprogrammet

  Blendor började studera vid Karolinska Institutet i januari och flyttade till Stockholm. När coronaviruset bröt ut och all undervisning i skolan började på distans flyttade han tillbaka hem till Växjö och skötte studierna därifrån. Han berättar att det i början av utbildning var svårt med det akademiska språket men att studierna ändå har gått bra.

  -Det var svårt i början med språket eftersom jag bara hade bott i Sverige i tre år och sedan började på en akademisk utbildning. Men jag har klarat alla tentor och uppgifter hittills vilket jag är nöjd över.

  När det kommer till att lära sig svenska har Blendor några tips till människor som är nya i Sverige:
  -Jag tror det är viktigt att ha ett tydligt mål i livet som man arbetar långsiktigt med för att uppnå. Du ska inte heller vara rädd för att säga fel i början.