×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Marta berättar om sina studier på distans

Marta studerade upp sina betyg genom distansstudier på Hermods Komvux. Idag är hon behörig att ansöka till högskola vilket hon är mycket glad över.

När jag hörde att man kunde läsa in enstaka kurser och välja sin egen studietakt via Hermods nappade jag direkt!

Marta Karlström

Hur kom du i kontakt med Hermods?
- Jag hörde talas om Hermods när jag läste etnologi, om Hermods betydelse för folkbildningen i Sverige. När jag sen ville läsa upp mina betyg rekommenderade studievägledarna i min kommun Hermods för distansstudier.

Varför valde du dina kurser?
- Jag ville söka till landskapsarkitektprogrammet vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) men saknade behörighet. Trodde det var kört då man bara kan söka utbildningen en gång per år, hur skulle jag hinna läsa ikapp? När jag hörde att man kunde läsa in enstaka kurser och välja sin egen studietakt via Hermods nappade jag direkt! Jag valde att läsa upp betygen snabbt, hög studietakt passade mig.

Hur var det att läsa på distans?
- För mig var distansformen perfekt men jag kan tänka mig att det kan bli lite ensamt också. Då var det bra att ändå ha möjligheten att träffa andra under handledning eller LAB-tillfällena. Jobba och plugga samtidigt gick jättebra!

Hur fungerade det att studera i Novo?
- Novo fungerade jättebra! Det var bra att få tydliga mål att uppfylla, och datum när allt skulle vara gjort. Studieguiderna var toppen, och e-bokshänvisningarna från läraren gjorde att man visste precis vad man skulle göra.

Vad är roligast med din utbildning?
- Jag är egentligen inte naturvetenskapligt lagd, men blev faktiskt väldigt intresserad av dessa ämnen. Vill fortsätta läsa nu, särskilt kemi – ett ämne jag egentligen inte tyckte om. Min webblärare hjälpte mig förstå för första gången. Jag kunde fråga vad som helst, och läraren förklarade.

Är du nöjd med stödet från lärare och handledare?
- Absolut. Lärarna var tillgängliga och flexibla, de ordnade alltid fram en tid som passade när jag skulle göra muntlig examination, till exempel. Jag var väldigt nervös inför detta, först
kändes det konstigt att göra ett prov via webbkamera, men det gick toppen! Sen fick jag alltid bra feedback, både om sånt jag behövde bli bättre på och sånt som jag kunde. Min lärare
uppmuntrade mig också att se bortom frågan, det tyckte jag var bra. Överlag var alla jättesnälla och hjälpsamma, jag fick allt stöd jag behövde.

Vad var bäst med att läsa via Hermods?
- Hermods tillgänglighet! Det var så enkelt att plugga, det enda man behövde var internetuppkoppling. Det var också kul att se att det finns alternativa utbildningsformer för att bli behörig till universitetet – man behöver inte läsa en hel termin eller ett helt kursblock.

Vad gör du om fem år?
- Jag vill bli landskapsarkitekt. Man jobbar då med stadplanering, tillgänglighet, funktion och design. I framtiden vill jag kunna se tillbaka och säga det "där har jag gjort"!
Det ska bli jättekul gå vidare till akademiska studier och göra något som jag valt, som jag vill.

Skulle du rekommendera Hermods till andra?
- Jag rekommenderar redan Hermods till alla! Tycker det var superbra att läsa hos er. För ett halvår sedan var jag inte behörig – nu loggar jag in på antagning.se och ser att det står just behörig! Det är jättestort för mig.

Om elev

Namn:: Marta Karlström
Utbildning:: Komvux distans. Fysik, kemi och biologi