6 användbara plugga-på-distans-tips

Är du inte van vid att studera på distans? Eller är du en av dem som redan idag går en distansutbildning? Här hittar du våra bästa plugga-på-distans-tips.

1. Inred en arbetsplats

Säkerställ att du har en plats i hemmet där du kan sköta dina studier ostört. En plats som rymmer dator, en kopp kaffe, böcker och viktiga papper. Tänk också på ergonomin och variera gärna position genom att arbeta sittande och stående. Både kroppen och hjärnan mår bra av variation. 

2. Hitta rutiner som passar för dig

Hitta en rutin som fungerar för dig. Är du mer effektiv på morgonen eller kvällen? Får du bättre studiero i total tystnad eller funkar det bättre med ljud och rörelse runt omkring dig? Kanske kan du vissa dagar sköta dina studier på ditt bibliotek eller någon annan typ av gemensam arbetsyta. Tänk på att ständigt testa och utveckla nya studietekniker. Utvärdera vad som fungerar bra respektive mindre bra för och anpassa dina studier efter det. 

3. Sätt upp mål 

Ett annat studietips är att se till att du har ett mål med varje dag. Bestäm exempelvis tre uppgifter du ska slutföra under dagen och arbeta målmedvetet mot dessa. Känslan av att bocka av från checklistan är ofta tillfredsställande och du blir mer nöjd med din dag. 

4. Ta hand om dig själv

När du pluggar är det viktigt att ta pauser. Ingen orkar studera 8 timmar i sträck utan ett break. Vårt studietips är att ta en kort promenad, träna på lunchen eller slut ögonen för en stund. När du tar pauser, försök att undvika mobiltelefoner och andra skärmar för att vila hjärnan. Vi matas ständigt med ny information och därför är det viktigt att göra något annat som inte kräver någon mental ansträngning. 

5. Ta hjälp av varandra 

Ett värdefullt plugga-på-distans-tips är att ta hjälp av varandra. Det kan kännas jobbigt att sitta hemma hela dagarna om du är van vid att vara i skolan och träffa dina kompisar. Boka in en träff på ett café eller bjud in dina vänner till en virtuell plugg-session över Google Hangouts. Bolla idéer och diskutera olika uppgifter tillsammans. 

6. Balans mellan studier och fritid

En vanlig känsla när man studerar är att aldrig känna sig nöjd eller klar. Ibland händer det att man fastnar på en uppgift och inte kommer vidare. Det kan för vissa innebära sena nätter där stressen smyger sig på. Låt istället studierna få vila och gör något helt annat som att träffa vänner eller utföra en hobby som du tycker om. Det här är ett plugga-på-distans-tips som förmodligen resulterar i att du nästkommande dag är mer utvilad och kan se på uppgiften med nya ögon.