Genom Komvux - vuxenutbildning på Hermods kan du få fullständigt gymnasiebetyg, komplettera dina tidigare gymnasiebetyg, bredda kompetensen för ett yrke eller få behörighet till högskola och universitet. Vår utbildning för vuxna finns på flera orter runt om i landet och erbjuder över 200 komvux kurser och 70 yrkesutbildningar på distans eller i klassrum. Här kan du se vad vi erbjuder för kurser och utbildningar inom Komvux. Du ansöker till en komvuxutbildning via din hemkommun. Här är en steg-för-steg-guide till hur du ansöker.
Du kan läsa vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå. Du kan även läsa gymnasiala yrkesutbildningar vilket oftast innebär att du kan gå direkt från skolan ut i yrkeslivet. Vi tar dig vidare i livet mot högre utbildning och arbete!
Grundläggande nivå (på vuxenutbildning komvux) är motsvarande svensk grundskola, det vill säga upp till årskurs 9. Komvuxkurser på grundläggande nivå omfattar till exempel matematik, svenska och engelska. Grundläggande nivå är för dig som läst sfi (svenska för invandrare) eller behöver läsa upp betygen från grundskolan för att kunna gå vidare för att studera på gymnasienivå. För att läsa på högskola eller universitet behövs gymnasiebetyg eller grundläggande behörighet.
Vi finns i de flesta större städer runt om i Sverige, men skulle det vara så att du inte har möjligheten att vara på plats under utbildningarna har vi ett stort antal distansutbildningar. Det enda som krävs för att kunna delta i en distansutbildning på komvux är en dator med internetuppkoppling.
Vissa utav våra komvux distansutbildningar kan ha moment med obligatorisk närvaro. Det kan till exempel vara HLR (hjärt- och lungräddning) eller laborationer inom de naturorienterade ämnena. Bortsett från de moment med obligatorisk närvaro kan du läsa resterande delar av kursen utan fysisk närvaro. En annan anledning till obligatorisk närvaro kan vara att kursen innehåller nationella prov eller slutskrivningar som måste göras på plats. Nationella prov skrivs i följande kurser:
I Hermods webbutik kan du köpa kurslitteratur till din gymnasiekurs på Hermods. Kurslitteraturen i Hermods webbutik är digital, i form av e-böcker, som du läser via vår lärplattform Novo i din dator, smartphone eller surfplatta. Du hittar rätt bok till din kurs i vår Kurs- och litteraturlista.
Fördelarna med e-böcker är flera. Ofta är en e-bok betydligt billigare än vad en pappersbok är och du får tillgång till din bok omgående och slipper således leveranstider eller att boken är slut i lager. En e-bok kan även hjälpa dig med din studieteknik då många e-böcker erbjuder möjligheten att få den uppläst. En del e-böcker erbjuder även interaktiva övningar samt att registret ofta är länkat till kapitlen i boken vilket gör det till en effektiv sökfunktion. Om du läser en kurs som är baserad på en e-bok hos Hermods så är e-boken integrerad i studieguiden, vilket innebär att du kan klicka direkt på sidhänvisningarna för att hamna på rätt plats i boken.
Grundläggande behörighet krävs för samtliga högskoleutbildningar oberoende vilken utbildningen är. Dessa krav kan dock skilja sig beroende på när du avslutade dina gymnasiestudier men är i grunden samma.
Det finns många utbildningar har vad som kallas för särskild behörighet. Ett exempel på särskild behörighet är att läsa till ingenjör på högskolan. Denna typ av utbildning kräver mer avancerade förkunskaper och har ett högre behörighetskrav i bland annat matematik än vad som ingår i den grundläggande behörigheten. Kraven på särskild behörighet är alltså beroende på vilken utbildning du söker.
Har du inte fullständiga betyg och vill läsa en högre utbildning är komvux ett mycket bra alternativ för dig. På komvux finns möjligheten att skaffa betyg för att bli behörig till högre utbildning, både för utbildningar som kräver grundläggande behörighet och för utbildningar som kräver särskild behörighet.
Många har inte framtiden helt klar för sig under gymnasietiden och lämnar utbildningen med betyg som de senare upptäcker inte räcker till för den utbildning som de hoppats på. Även om du har fullständiga betyg från gymnasiet finns möjligheten att läsa upp betygen för att komma in på den högskoleutbildning du vill.
Detta kan göras genom en prövning. I en prövning får du skriva ett slutprov för den kurs som du vill höja ditt betyg i. Inför prövningen är det upp till dig själv att vara förberedd. Det finns inte några begränsningar för hur många gånger du får genomföra prövningen. Prövningen kostar 500kr per tillfälle och genomförs vanligtvis två gånger varje halvår.
Som studerande har du möjlighet att ansöka om studielån samt studiebidrag hos CSN för att bekosta hela eller delar av ditt uppehälle under tiden som du studerar. Studiebidrag innebär att du får ekonomiskt stöd under studieperioden och studielån är ett statligt finansierat lån som betalas tillbaka efter studietiden. Samtliga av Hermods komvuxutbildningar är CSN-berättigade. Det är upp till dig som studerande att ansöka och administrera ditt studiemedel, läs mer om hur du går tillväga för att söka studiestöd och studiemedel på CSN:s hemsida.
Här kan du beställa mer information om våra fristående kurser och yrkesutbildningar.
rekommenderar Hermods, vårterminen 2023
nöjda elever, 2023
Andel godkända elever 2023 i genomsnitt, alla utbildningsformer
Komvux, alla utbildningsformer
Komvux, alla utbildningsformer
När du är klar med en distanskurs eller prövning sätter webbläraren betyget i Novo. För information om hur du får ut ditt betyg på papper kontakta Hermods personal på den ort du studerar eller Hermods Studerandeservice.
Om du läser en grundläggande kurs på distans kan du studera på heltid eller halvtid. Du väljer den studietakt som passar dig bäst. Om du läser en gymnasiekurs på distans kan du välja att läsa på heltid, halvtid eller kvartstid. Är du inte beroende av studiemedel på heltid kan du med fördel välja en långsammare studietakt. Skulle du bli klar med kursen tidigare än utsatt datum går det utmärkt. Om du läser en yrkesutbildning på distans läser du på heltid.
Fördelen med webbaserade kurser är att de alltid finns tillgängliga via en internetuppkopplad dator, surfplatta eller smartphone. Du kan själv välja plats och tid. Det enda viktiga är att du följer din individuella studieplan och dina inlämningsdatum inom kursen. Några få kurser innehåller moment som måste ske på plats. Observera att vissa kommuner kan ha krav på att det måste genomföras en slutskrivning på plats, detta kontrollerar du enklast genom att kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
Du behöver en dator med internetuppkoppling. Dessutom behöver du köpa kurslitteratur i de allra flesta kurser. Varje kurs avslutas med en muntlig examination med din webblärare och vid det tillfället behöver du också en webbkamera och ett headset.
Det är bara CSN som kan svara på frågor om studiemedel och alla regler som gäller kring studiemedel. Besök www.csn.se för mer information.
Varje kommun har sina egna rutiner för antagningsbesked, det kan vara via post eller mejl. Oavsett kommun så får du som ny studerande, inloggningsuppgifter till lärplattformen Novo från oss. Inloggningsuppgifterna skickas till den e-postadress som du angett på din ansökan.
Du ansöker hos vuxenutbildningen i din hemkommun.
När du har anmält dig får du tillgång till vår lärplattform Novo. Där står det vilka kurser du ska läsa och vilka delmoment som finns i varje kurs. I Novo hittar du kursplaner, undervisningsmaterial och forum för grupparbeten och inlämningar i Novo. När du är klar med alla moduler i din kurs är det dags för en muntlig examination. Denna examination sker i form av ett samtal mellan dig och din webblärare via webbkamera. När du är klar med alla delar i din kurs och kursslut har passerat så sätter din lärare betyg på kursen
I vår kurs- och litteraturlista finns rätt bok till din kurs. Du finner kurs- och litteraturlistan i Novo eller via den här länken.
Du väljer själv om du vill läsa på heltid eller deltid. På din ansökan anger du kursstart och datum för kursslut.
För att få studera på gymnasial nivå ska du vara folkbokförd i den kommun där du söker utbildning. Det är din kommun som godkänner eller ger avslag på de kurser du har sökt. Om du fyller 20 år under året får du börja studera från och med andra kalenderhalvåret (hösten). Du som har ett slutbetyg från gymnasieskolan får börja studera även om du är under 20 år. Har du ett annat modersmål än svenska ska du ha lägst betyg Godkänt i sfi (svenska för invandrare), kurs D eller motsvarande kunskaper i svenska.
Du ansöker hos vuxenutbildningen i din hemkommun och där får du också besked om vilka kursstarter som gäller. Vi på Hermods bedriver utbildningen året runt.
Om du saknar betyg från grundskolan kan du läsa grundläggande kurser. Du kan också läsa grundläggande kurser om du har fått betyg på Sfi kurs D.
Upplever du att din utbildning inte motsvarar dina förväntningar, så kan du vända dig till vår ombudsman med dina synpunkter.
E-post: studerandeombud@hermods.se
Om du vill ha vägledning och information som är specifik för din utbildningsbakgrund ska du kontakta studie- och yrkesvägledarna i din hemkommun. Du hittar kontaktuppgifterna på hemkommunens hemsida.
På Hermods kan du läsa grundläggande kurser, gymnasiekurser eller en yrkesutbildning.
Du kan söka grundläggande kurser, gymnasiekurser eller en yrkesutbildning. Kolla upp vad just din kommun erbjuder. Du ansöker hos vuxenutbildningen i din kommun.
När du är klar med en distanskurs eller prövning sätter webbläraren betyget i Novo. För information om hur du får ut ditt betyg på papper kontakta Hermods personal på den ort du studerar eller Hermods Studerandeservice.
Om du läser en grundläggande kurs på distans kan du studera på heltid eller halvtid. Du väljer den studietakt som passar dig bäst. Om du läser en gymnasiekurs på distans kan du välja att läsa på heltid, halvtid eller kvartstid. Är du inte beroende av studiemedel på heltid kan du med fördel välja en långsammare studietakt. Skulle du bli klar med kursen tidigare än utsatt datum går det utmärkt. Om du läser en yrkesutbildning på distans läser du på heltid.
Fördelen med webbaserade kurser är att de alltid finns tillgängliga via en internetuppkopplad dator, surfplatta eller smartphone. Du kan själv välja plats och tid. Det enda viktiga är att du följer din individuella studieplan och dina inlämningsdatum inom kursen. Några få kurser innehåller moment som måste ske på plats. Observera att vissa kommuner kan ha krav på att det måste genomföras en slutskrivning på plats, detta kontrollerar du enklast genom att kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
Du behöver en dator med internetuppkoppling. Dessutom behöver du köpa kurslitteratur i de allra flesta kurser. Varje kurs avslutas med en muntlig examination med din webblärare och vid det tillfället behöver du också en webbkamera och ett headset.
För att vara aktiv i din kurs, måste du skicka in dina uppdrag i tid. Uppdragsdatum finns till varje uppdrag i kursen. Om du inte lämnar in dina uppdrag i tid, riskerar du att avbrytas från kursen.
Ja, du kan läsa flera kurser samtidigt eller en i taget. Vi rekommenderar dock inte att du läser mer än heltid (20p per vecka).
Den frågan får vi ofta och svaret är att, nej, det inte är svårare att läsa på distans än att ha traditionell klassrumsundervisning. Många tycker dessutom att det är roligare och mer effektivt att läsa på distans eftersom du kan planera dina studier utifrån din livssituation.
Ja, med undantag av några kurser går det alldeles utmärkt. Du måste dock vara folkbokförd i Sverige. Några få kurser innehåller moment som måste ske på plats. Observera att vissa kommuner kan ha krav på att det måste genomföras en slutskrivning på plats, detta kontrollerar du enklast genom att kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
Det är bara CSN som kan svara på frågor om studiemedel och alla regler som gäller kring studiemedel. Besök www.csn.se för mer information.
Varje kommun har sina egna rutiner för antagningsbesked, det kan vara via post eller mejl. Oavsett kommun så får du som ny studerande, inloggningsuppgifter till lärplattformen Novo från oss. Inloggningsuppgifterna skickas till den e-postadress som du angett på din ansökan.
Du ansöker hos vuxenutbildningen i din hemkommun.
När du har anmält dig får du tillgång till vår lärplattform Novo. Där står det vilka kurser du ska läsa och vilka delmoment som finns i varje kurs. I Novo hittar du kursplaner, undervisningsmaterial och forum för grupparbeten och inlämningar i Novo. När du är klar med alla moduler i din kurs är det dags för en muntlig examination. Denna examination sker i form av ett samtal mellan dig och din webblärare via webbkamera. När du är klar med alla delar i din kurs och kursslut har passerat så sätter din lärare betyg på kursen
I vår kurs- och litteraturlista finns rätt bok till din kurs. Du finner kurs- och litteraturlistan i Novo eller via den här länken.