×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.
Studietakt
Studieform
Utbildningstyper
Visa fler filter

KOMVUXUTBILDNINGAR

Genom Komvux - vuxenutbildning på Hermods kan du få fullständigt gymnasiebetyg, komplettera dina tidigare gymnasiebetyg, bredda kompetensen för ett yrke eller få behörighet till högskola och universitet. Vår utbildning för vuxna finns på flera orter runt om i landet och erbjuder över 200 komvux kurser och 70 yrkesutbildningar på distans eller i klassrum. Här kan du se vad vi erbjuder för kurser och utbildningar inom Komvux. Du ansöker till en komvuxutbildning via din hemkommun. Här är en steg-för-steg-guide till hur du ansöker.

Du kan läsa vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå. Du kan även läsa gymnasiala yrkesutbildningar vilket oftast innebär att du kan gå direkt från skolan ut i yrkeslivet. Vi tar dig vidare i livet mot högre utbildning och arbete!

Grundläggande nivå (på vuxenutbildning komvux) är motsvarande svensk grundskola, det vill säga upp till årskurs 9. Komvuxkurser på grundläggande nivå omfattar till exempel matematik, svenska och engelska. Grundläggande nivå är för dig som läst sfi (svenska för invandrare) eller behöver läsa upp betygen från grundskolan för att kunna gå vidare för att studera på gymnasienivå. För att läsa på högskola eller universitet behövs gymnasiebetyg eller grundläggande behörighet.

KOMVUXUTBILDNING PÅ DISTANS

Vi finns i de flesta större städer runt om i Sverige, men skulle det vara så att du inte har möjligheten att vara på plats under utbildningarna har vi ett stort antal distansutbildningar. Det enda som krävs för att kunna delta i en distansutbildning på komvux är en dator med internetuppkoppling. 

Vissa utav våra komvux distansutbildningar kan ha moment med obligatorisk närvaro. Det kan till exempel vara HLR (hjärt- och lungräddning) eller laborationer inom de naturorienterade ämnena. Bortsett från de moment med obligatorisk närvaro kan du läsa resterande delar av kursen utan fysisk närvaro. En annan anledning till obligatorisk närvaro kan vara att kursen innehåller nationella prov eller slutskrivningar som måste göras på plats. Nationella prov skrivs i följande kurser:

KÖP DIN KURSLITTERATUR I HERMODS WEBBUTIK

I Hermods webbutik kan du köpa kurslitteratur till din gymnasiekurs på Hermods. Kurslitteraturen i Hermods webbutik är digital, i form av e-böcker, som du läser via vår lärplattform Novo i din dator, smartphone eller surfplatta. Du hittar rätt bok till din kurs i vår Kurs- och litteraturlista.

Fördelarna med e-böcker är flera. Ofta är en e-bok betydligt billigare än vad en pappersbok är och du får tillgång till din bok omgående och slipper således leveranstider eller att boken är slut i lager. En e-bok kan även hjälpa dig med din studieteknik då många e-böcker erbjuder möjligheten att få den uppläst. En del e-böcker erbjuder även interaktiva övningar samt att registret ofta är länkat till kapitlen i boken vilket gör det till en effektiv sökfunktion. Om du läser en kurs som är baserad på en e-bok hos Hermods så är e-boken integrerad i studieguiden, vilket innebär att du kan klicka direkt på sidhänvisningarna för att hamna på rätt plats i boken.

BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLA ELLER UNIVERSITET

Grundläggande behörighet krävs för samtliga högskoleutbildningar oberoende vilken utbildningen är. Dessa krav kan dock skilja sig beroende på när du avslutade dina gymnasiestudier men är i grunden samma.

Det finns många utbildningar har vad som kallas för särskild behörighet. Ett exempel på särskild behörighet är att läsa till ingenjör på högskolan. Denna typ av utbildning kräver mer avancerade förkunskaper och har ett högre behörighetskrav i bland annat matematik än vad som ingår i den grundläggande behörigheten. Kraven på särskild behörighet är alltså beroende på vilken utbildning du söker.

Har du inte fullständiga betyg och vill läsa en högre utbildning är komvux ett mycket bra alternativ för dig. På komvux finns möjligheten att skaffa betyg för att bli behörig till högre utbildning, både för utbildningar som kräver grundläggande behörighet och för utbildningar som kräver särskild behörighet.

LÄSA UPP BETYGEN - ÄVEN MED FULLSTÄNDIGA GYMNASIEBETYG

Många har inte framtiden helt klar för sig under gymnasietiden och lämnar utbildningen med betyg som de senare upptäcker inte räcker till för den utbildning som de hoppats på. Även om du har fullständiga betyg från gymnasiet finns möjligheten att läsa upp betygen för att komma in på den högskoleutbildning du vill.  

Detta kan göras genom en prövning. I en prövning får du skriva ett slutprov för den kurs som du vill höja ditt betyg i. Inför prövningen är det upp till dig själv att vara förberedd. Det finns inte några begränsningar för hur många gånger du får genomföra prövningen. Prövningen kostar 500kr per tillfälle och genomförs vanligtvis två gånger varje halvår.

STUDERA MED CSN

Som studerande har du möjlighet att ansöka om studielån samt studiebidrag hos CSN för att bekosta hela eller delar av ditt uppehälle under tiden som du studerar. Studiebidrag innebär att du får ekonomiskt stöd under studieperioden och studielån är ett statligt finansierat lån som betalas tillbaka efter studietiden. Samtliga av Hermods komvuxutbildningar är CSN-berättigade. Det är upp till dig som studerande att ansöka och administrera ditt studiemedel, läs mer om hur du går tillväga för att söka studiestöd och studiemedel på CSN:s hemsida.

SÅ HÄR NÖJDA ÄR VÅRA ELEVER

KONTAKTA OSS

Här kan du beställa mer information om våra fristående kurser och yrkesutbildningar.

Utbildningskatalog distans 2024

87%

rekommenderar Hermods, vårterminen 2023

85%

nöjda elever, 2023

85%

Andel godkända elever 2023 i genomsnitt, alla utbildningsformer

Nöjdhet

Komvux, alla utbildningsformer

Rekommendation

Komvux, alla utbildningsformer

Komvux generellt

Komvux på distans