Vill du själv styra över dina studier och inte vara bunden till en ort eller ett klassrum? Då är distansutbildning ett bra alternativ för dig! Vi har över 150 kurser på distans och runt 30 stycken (komvux-) yrkesutbildningar som du kan läsa helt på distans. Studerar du komvux på distans kan du på ett enkelt sätt kombinera studier med annat i ditt liv som till exempel arbete, familj eller resande. Hos Hermods kan du läsa distansutbildningar inom flera olika ämnesområden och på både grundläggande och gymnasial nivå.
En komvux distansutbildning hos Hermods sker genom självstudier i vår webbaserade lärplattform Novo. För att kunna studera på distans på komvux behöver du en dator med internetuppkoppling. Kontakt med lärare och andra kursdeltagare på din distansutbildning har du via utbildningsplattformen samt via e-post eller telefon.
Din distansutbildning finns tillgänglig dygnet runt och du kan studera våra distansutbildningar oberoende av var du befinner dig. Du läser en distansutbildning i vår webbaserade utbildningsplattform Novo, där har du personlig kontakt med lärare, handledare och andra kursdeltagare. I Novo hittar du studieguider, testa dig själv-uppgifter, prov, ljud- och videoklipp samt uppdrag. En lärare rättar alla dina uppdrag (inlämningsuppgifter) och svarar på frågor du har under utbildningen.
Du kan påbörja din distansutbildning året runt och studera i den takt som passar dig, för exakt upplägg se din kommuns webbplats. Studietakt, kursstart och studieform för att plugga komvux på distans kan skilja sig åt i olika kommuner. I vissa kommuner kan du kombinera din/dina utbildningar på distans med handledning/lektioner på plats i Hermods lokaler. Kontakta oss eller din hemkommun och få information om vad som gäller just där du bor.
Här kan du beställa mer information om våra fristående kurser och yrkesutbildningar.
Du kan söka grundläggande kurser, gymnasiekurser eller en yrkesutbildning. Kolla upp vad just din kommun erbjuder. Du ansöker hos vuxenutbildningen i din kommun.
När du är klar med en distanskurs eller prövning sätter webbläraren betyget i Novo. För information om hur du får ut ditt betyg på papper kontakta Hermods personal på den ort du studerar eller Hermods Studerandeservice.
Om du läser en grundläggande kurs på distans kan du studera på heltid eller halvtid. Du väljer den studietakt som passar dig bäst. Om du läser en gymnasiekurs på distans kan du välja att läsa på heltid, halvtid eller kvartstid. Är du inte beroende av studiemedel på heltid kan du med fördel välja en långsammare studietakt. Skulle du bli klar med kursen tidigare än utsatt datum går det utmärkt. Om du läser en yrkesutbildning på distans läser du på heltid.
Fördelen med webbaserade kurser är att de alltid finns tillgängliga via en internetuppkopplad dator, surfplatta eller smartphone. Du kan själv välja plats och tid. Det enda viktiga är att du följer din individuella studieplan och dina inlämningsdatum inom kursen. Några få kurser innehåller moment som måste ske på plats. Observera att vissa kommuner kan ha krav på att det måste genomföras en slutskrivning på plats, detta kontrollerar du enklast genom att kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
Du behöver en dator med internetuppkoppling. Dessutom behöver du köpa kurslitteratur i de allra flesta kurser. Varje kurs avslutas med en muntlig examination med din webblärare och vid det tillfället behöver du också en webbkamera och ett headset.
För att vara aktiv i din kurs, måste du skicka in dina uppdrag i tid. Uppdragsdatum finns till varje uppdrag i kursen. Om du inte lämnar in dina uppdrag i tid, riskerar du att avbrytas från kursen.
Ja, du kan läsa flera kurser samtidigt eller en i taget. Vi rekommenderar dock inte att du läser mer än heltid (20p per vecka).
Den frågan får vi ofta och svaret är att, nej, det inte är svårare att läsa på distans än att ha traditionell klassrumsundervisning. Många tycker dessutom att det är roligare och mer effektivt att läsa på distans eftersom du kan planera dina studier utifrån din livssituation.
Ja, med undantag av några kurser går det alldeles utmärkt. Du måste dock vara folkbokförd i Sverige. Några få kurser innehåller moment som måste ske på plats. Observera att vissa kommuner kan ha krav på att det måste genomföras en slutskrivning på plats, detta kontrollerar du enklast genom att kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
Det är bara CSN som kan svara på frågor om studiemedel och alla regler som gäller kring studiemedel. Besök www.csn.se för mer information.
Varje kommun har sina egna rutiner för antagningsbesked, det kan vara via post eller mejl. Oavsett kommun så får du som ny studerande, inloggningsuppgifter till lärplattformen Novo från oss. Inloggningsuppgifterna skickas till den e-postadress som du angett på din ansökan.
Du ansöker hos vuxenutbildningen i din hemkommun.
När du har anmält dig får du tillgång till vår lärplattform Novo. Där står det vilka kurser du ska läsa och vilka delmoment som finns i varje kurs. I Novo hittar du kursplaner, undervisningsmaterial och forum för grupparbeten och inlämningar i Novo. När du är klar med alla moduler i din kurs är det dags för en muntlig examination. Denna examination sker i form av ett samtal mellan dig och din webblärare via webbkamera. När du är klar med alla delar i din kurs och kursslut har passerat så sätter din lärare betyg på kursen
I vår kurs- och litteraturlista finns rätt bok till din kurs. Du finner kurs- och litteraturlistan i Novo eller via den här länken.