Allt du behöver veta om sfi

Det är mycket att tänka på när man flyttar till ett annat land. Man behöver anpassa sig till vilken mat som finns i affärerna och på restaurangerna. Det är bra att veta hur det fungerar med grannar och med transporter, som bussar och tåg. Även hur människor umgås på helgerna och annan ledig tid är intressant att känna till. Många vill också hänga med i nyheterna och kunna prata med folk man träffar på.

Vad är sfi?

Sfi står för Svenska För Invandrare och är en språkkurs för dig som flyttat till Sverige och vill lära dig svenska. Många i Sverige talar bra engelska. Många tycker också det är roligt att göra det. Man kan säga att det är både bra och dåligt! Om du vill bli bra på svenska - försök låta bli att prata engelska, men är även bra att gå en utbildning.

Vilka är fördelarna med att anmäla sig till sfi

Nedan följer några av de många fördelar som kommer med att läsa en svenskakurs för invandrare.

1.Att gå en kurs i sfi gör det lättare att kommunicera på svenska med din omgivning

För att komma in i samhället på rätt sätt är det viktigt att kunna tala språket och det är det dessa kurser är till för. Om du får nya vänner på sfi är det en bra idé att försöka tala svenska tillsammans, även om det finns andra gemensamma språk. Bläddra i tidningar, titta på TV och prata med föräldrarna till dina barns kompisar. Även om du inte förstår varje ord.

2. En kurs i sfi lär dig att förstå det svenska samhället bättre

Genom att lära dig språket kommer du också lättare in i samhället. Du kommer kunna höra vad som diskuteras på radio och i TV, men också förstå sociala sammanhang bättre. Att inte förstå vad folk runt omkring dig säger gör att du blir avskärmad och gärna håller dig till dig själv och det du förstår.

3. En kurs i sfi kan anpassas efter dina egna behov

Det kan vara väldigt olika hur mycket tid man har för skolan. Du kan välja mellan olika kurser. Du kan läsa svenska för invandrare på distans, på heltid eller på deltid. En del lektioner ges på dagarna, andra på kvällstid. Det är viktigt att göra en studieplanering, så att studierna passar just dig.

4. Det förbättrar dina chanser att komma ut i arbetslivet

När du kan tala svenska är det lättare att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Det gäller inte bara i serviceyrken där du behöver göra dig förstådd inför kunder, utan också för att förstå och kunna samtala med kollegor. Det finns även fördjupande kurser för särskilda yrken eller branscher. Dessa kan du ta när du är färdig med det grundläggande.

Vanliga frågor om sfi 

Nedan följer svaren på några av de vanligaste frågorna som ställs om SFI.

1. Hur anmäler jag mig till en sfi-kurs?

Gå in på din kommuns webbplats för att se vilka som erbjuder kurser i din närhet. Ofta är detta ett SFI-centrum.

2. Är SFI gratis?

Ja, utbildningen är gratis. Det du själv kan behöva ha med dig är studiematerial såsom papper, penna och kanske ett svenskt lexikon.

3. Vem kan delta i SFI?

Från och med det andra kalenderhalvåret det år du fyller 16 år har du rätt att gå en kurs i sfi. Du ska även ha svenskt personnummer samt vara folkbokförd i en svensk kommun och sakna de grundläggande kunskaper som utbildningen lär ut.

4. Vilken sfi-kurs borde jag börja med?

Det finns olika studievägar. Vad du väljer har att göra med dina tidigare kunskaper, men också vad du vill göra efter språkstudierna. Om du vill studera mer eller arbeta till exempel. Du kan kombinera språkstudier med andra typer av utbildningar.

5. Vad får jag lära mig på sfi? 

Kurserna handlar inte bara om språket i sig, utan om det svenska samhället generellt. Alla som lär sig ett nytt språk får också veta mer om landets kultur. När det gäller Sverige kan det vara hur olika högtider firas, vilken traditionell mat som är vanlig och om landets historia. Det brukar alltid finnas sådant man känner igen. Du kanske är intresserad av växter och djur, kända fotbollsspelare eller skådespelare, eller du har arbetat med något du vill fortsätta med i ditt nya land. Alla intressen är bra och kan göra att språket växer. Vill du ta dig in i en speciell  bransch kommer det bidra med en del av den kunskap som krävs för att även lyckas med detta.