Hur fungerar vuxenutbildning - Komvux?

Om du tidigt har koll på vad du vill bli i framtiden kan du välja ett gymnasieprogram som ger dig de förkunskaper som krävs för att söka vidare till en högskole- eller universitetsutbildning. Du kan också välja en praktisk gymnasieutbildning som ger behörighet till ett arbete redan efter examen. Men att bestämma sig för vad man faktiskt vill bli kan vara riktigt klurigt, och många vet inte det redan efter grundskolan. Som tur är finns det chans att studera vidare och skola om sig under hela livet. Idag är det dessutom vanligt att man byter arbete (och ibland till och med bransch) flera gånger under sin livstid.

Vuxenutbildning finns till för dig som vill skaffa fullständiga grundskole- eller gymnasiebetyg, för dig som vill komplettera dina gymnasiebetyg för att få behörighet till ett universitet eller en högskola och för dig som är intresserad av att skaffa dig nya kunskaper inom något område. Hermods vuxenutbildning ges via Komvux och din hemkommun, vi har grundläggande vuxenutbildning, gymnasial vuxenutbildning (Komvux) och gymnasial yrkesutbildning. Om du vill studera på till exempel Komvux i Västerås betyder detta att du söker till Hermods kurser och utbildningar genom vuxenutbildningen i Västerås.

När du ansökt till Komvux i Västerås är det kommunen som avgör om du får gå de valda kurserna eller yrkesutbildningen. Blir du antagen skickas dina kursval till Hermods och du blir registrerad på kursen/kurserna/yrkesutbildningen. Efter några dagar får du också tillgång till den webbaserade digitala utbildningsplattformen Novo som Hermods använder sig av.

När det är dags att börja studera kan du hos Hermods välja mellan att göra detta på traditionellt vis i klassrum eller att gå kurserna eller utbildningen på distans. Även om du väljer att studera på distans har du alltid möjlighet att träffa lärare och klasskamrater på plats för att få stöd och hjälp. Annars sker lärande och handledning digitalt via Novo.

Hermods erbjuder cirka 200 kurser och 70 yrkesutbildningar på olika orter runt om i Sverige. Du kan till exempel gå kurser inom barn och fritid, vård och omsorg, språk, matematik, naturkunskap, samhällskunskap och handel. Inom yrkesutbildning kan du bland annat gå bygg och måleri, vård och omsorg, barn och fritid samt handel och administration. Alla Hermods yrkesutbildningar är framtagna efter arbetsmarknadens behov, vilket gör att de kan vara till stor hjälp med att få jobb i framtiden.

Att gå en vuxenutbildning kan alltså vara ett bra sätt att ta ett steg närmare den karriär du vill ha, men det finns såklart många vägar att gå. Kontakta Hermods för att hitta den utbildningsform som passar dig eller om du vill ha hjälp med att få jobb.