Karriärmodulen hjälpte Maria att hitta både riktning och mod

En kvinna och en man som sitter vid ett bord och pratar med varandra
Att söka praktikplats kan vara utmanande, särskilt om man är ny i Sverige och inte riktigt vet var man ska börja. För Maria Chaabo blev Karriärmodulen ett värdefullt stöd.Karriärmodulen är ett digitalt stödverktyg som används på Hermods Yrkeshögskola. Den är utvecklad för att hjälpa studenter inför deras LIA-period (lärande i arbete). Med filmer, mallar och vägledande material ger modulen konkret hjälp med allt från att skriva CV och personligt brev till att öva på intervjuteknik och bygga ett professionellt nätverk. Syftet är att stärka studenternas chanser att hitta en relevant och meningsfull praktikplats och att känna sig trygga i processen.

En ny värld att navigera i

När Maria Chaabo började studera på Hermods Yrkeshögskola var det ett stort steg. Hon hade nyligen kommit till Sverige och stod inför ett nytt språk, ett nytt system och ett nytt sätt att tänka kring studier och arbetsliv.

– Det kan kännas svårt och läskigt i början, men Karriärmodulen gör allt lite lättare, säger Maria Chaabo.

Praktiksökande i flera steg

Att hitta en LIA-plats visade sig vara både lärorikt och utmanande. Maria använde LinkedIn och Google för att leta företag, och deltog i digitala möten där arbetsgivare presenterade sina verksamheter.

– Jag lärde mig mycket om hur man använder LinkedIn och vad man ska fokusera på. Jag gillar att utveckla mig själv, och modulen hjälpte mig att fokusera på vad som är viktigt för mig, berättar hon.

För Maria blev hållbarhet och värderingar viktiga faktorer när hon sökte arbetsgivare. Genom Karriärmodulen fick hon hjälp att sålla bland alternativen och tydligare förstå vilka företag som stämde med hennes mål.

När modet sätts på prov

Trots struktur och vägledning från Karriärmodulen var det inte alltid enkelt att ta kontakt med företag. Att ringa upp en arbetsgivare kändes ovant och ibland överväldigande.

– Jag försökte ringa till företag, men det var svårt. Man blir orolig över hur man ska få in en fot, säger Maria.

Karriärmodulen kunde inte ta bort oron, men den gav tydliga riktmärken att hålla sig till vilket gjorde skillnad

En känsla av att höra till

För Maria, som är ny i landet, blev Karriärmodulen också en symbol för tillhörighet. Den gav henne känslan av att vara en del av processen, i stället för att stå utanför den.

– Jag känner mig någonstans i mitten istället för utanför, förklarar hon.

Modulen fungerade också som ett komplement till skolans övriga stöd. Genom videomaterial och konkreta mallar fick Maria en tydligare bild av hur ansökningsprocessen i Sverige fungerar och vad hon själv behövde fokusera på. Informationen från skolan blev mer lättillgänglig och användbar när den kopplades till det material som fanns samlat i Karriärmodulen.

Framtidstro och förbättringspotential

Med Karriärmodulen har Maria inte bara kommit närmare en praktikplats, hon har också fått större tro på sin förmåga. Verktyget gjorde det lättare att ta sig fram, steg för steg.

– Det här är ett jättebra verktyg! Det gör att allt känns enklare och mindre överväldigande, avslutar Maria Chaabo.

Maria ser också möjligheter att vidareutveckla Karriärmodulen. Hon efterfrågar fler direkta företagskontakter eller kanske en kandidatbank, eftersom det kan vara svårt att på egen hand hitta relevanta praktikplatser. Samtidigt hoppas hon kunna inspirera andra, särskilt nyanlända, att våga ta steget in i studier och arbetsliv. Med rätt stöd, menar hon, blir vägen både tydligare och mer tillgänglig.