Tips för förbättrad studieteknik

När man pluggar är det viktigt att ha en fungerande studieteknik för att bli effektiv i sitt lärande. Men hur gör man för att hitta den bästa studietekniken?

Det finns massor av olika studietekniker att ta till. Det viktigaste är att du hittar den som fungerar bäst för dig. Här följer våra 6 bästa tips på studieteknik som effektivisera ditt plugg. 

Hermods studieteknik tips

1. Bestäm tid och plats

När du studerar ligger mycket ansvar på dig själv gällande hur tiden ska prioriteras. Hitta därför en plats där du kan studera fokuserat och bestäm tid varje dag som du avsätter för studier och håll dig till det för att få in ett bra schema och rutin. 

2. Sätt upp delmål

Vi människor tenderar ofta att vara mer effektiva när vi har lite press på oss, vilket ibland kan innebära att vi väljer att skjuta på saker till bara några dagar innan deadline. Undvik gärna detta i den mån det går då det på lång sikt kan leda till stress och oro. Sätt istället upp egna delmål när du ska vara klar med en viss uppgift för att slippa sätta dig själv i en pressad situation.

3. Stäng av dig från omvärlden

Aviseringar från vår dator och telefon kan lätt göra att vi blir distraherade. Att stänga av dessa och lägga telefonen i ett annat rum medan du pluggar är ett studieteknik-tips som de flesta drar nytta av. Det kommer garanterat bli enklare att fokusera när du slipper notiser som poppar upp och avbryter din koncentration. 

4. Var nöjd med "good enough"

Att vara perfektionist och noggrann kan både vara till ens för- och nackdel. För att bli mer effektiv kan ”good enough”-tänket vara bra att koppla på i vissa lägen. Våga lita på dig själv och din egen förmåga om du fastnar för länge på en uppgift, förmodligen är den tillräckligt bra som den är. 

5. Ta pauser

Glöm inte bort att ta pauser medan du studerar. Ta en kort promenad eller gör något helt annat för att koppla bort dig från studierna. All form av motion gör att hjärnan arbetar bättre och du kommer bli mer effektiv resten av dagen. Kom ihåg att skärmtid inte innebär vila för hjärnan utan att vi snarare måste bearbeta ny information som kan påverka återhämtningen negativt.

6. Läs högt 

Att läsa högt för sig själv innebär att man inte enbart visualiserar texten, utan också hör den. På så sätt tar hjärnan intryck från två olika håll som kan hjälpa dig förstå texten eller uppgiften bättre. Att använda sig av flera sinnen för att lära sig är en effektiv studieteknik som lämpar sig för alla textrelaterade ämnen. 

Pluggar du på distans? Då rekommenderar vi att läsa våra tips för att studera en distansutbildning. Planerar du att börja plugga? Ta en titt på vårt utbud av olika utbildningar inom komvux, yrkeshögskolan och sfi och hitta den som passar dig bäst.