OM UTBILDNINGEN
Nu har du chansen att inte bara lära dig om arkitektur, utan även att själv bli arkitekt under kursens gång, läs ämnesnivå Arkitektur, nivå 1.
Vi är omgivna av arkitektur varje dag. Från det hus du vaknar i till gatorna och parkerna du rör dig genom – allt är resultatet av arkitektoniska beslut. Men har du någonsin tänkt på vem som skapar dessa miljöer och varför de ser ut som de gör?
I den här kursen Arkitektur, nivå 1 får du chansen att skapa, tänka och analysera som en arkitekt. Du kommer att få designa byggnader och rum utifrån olika behov och förutsättningar – både manuellt och med hjälp av digitala ritprogram som CAD. Kanske är det ditt gestaltningsförslag som kan inspirera framtidens bostäder eller offentliga platser?
I ämnesnivå Arkitektur, nivå 1 får du en bred förståelse för ämnets grunder. Vi utforskar hur byggnadsstilar har utvecklats genom historien och vilka faktorer som påverkar dagens byggda miljö. Samtidigt får du arbeta med verklighetsnära projekt där du tolkar bygglovsritningar, skapar egna modeller och lär dig hur hållbarhet, teknik och estetik samverkar.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
I ämnesnivå Arkitektur, nivå 1 introduceras viktiga begrepp och metoder inom arkitektur. Under kursen får du både teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter. Du lär dig om arkitekturens historia, stilar och byggnadsprocesser. Du får även skapa egna ritningar, både för hand och med digitala verktyg som CAD.
Det här kommer du att göra:
- Studera arkitekturens utveckling och stilbildande epoker.
- Skapa och förbättra byggnadsdesign genom praktiska projekt.
- Lära dig att tolka och skapa bygglovsritningar.
- Utforska stadsplaneringens historia och dess påverkan på samhället.
- Förstå bygglagar och hållbarhetskrav i byggprocessen.
EFTER UTBILDNINGEN
När du har slutfört ämnesnivå Arkitektur, nivå 1 har du tagit viktiga steg mot att tänka och skapa som en arkitekt. Du har fått möjlighet att:
- Förstå grunderna i hur teknik, estetik och hållbarhet samverkar i arkitektur.
- Använda ritningsverktyg, både manuella och digitala, samt tolka byggteknisk dokumentation.
- Skapa och presentera egna gestaltningsförslag för byggnader och miljöer.
Du står nu redo att fördjupa dina kunskaper genom att gå vidare till Arkitektur, nivå 2 – nästa steg i din resa mot att påverka framtidens byggda miljöer!
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och bestämmer om du får läsa utbildningen du sökt.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.