OM UTBILDNINGEN
Matematik har en lång historia med bidrag från många kulturer. Matematik spelar en central roll inom både vetenskap och arbetsliv, och handlar om att upptäcka mönster och formulera samband. Vår undervisning syftar till att hjälpa dig att utveckla en förståelse för matematiska begrepp och metoder, samt att kunna tillämpa matematik i olika sammanhang. Du kommer att lära dig att resonera och kommunicera matematik. Du kommer att utveckla förmågan att använda och beskriva matematiska begrepp, hantera procedurer och rutinuppgifter, analysera och lösa problem med matematik, tillämpa och utvärdera matematiska modeller, föra och följa matematiska resonemang samt kommunicera matematik muntligt, skriftligt och i handling. Vi ser fram emot att stödja dig på denna resa!
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
I ämnesnivå Matematik, nivå 1a kommer du att hantera formler, algebraiska uttryck och funktioner. Du ska använda digitala verktyg för att skapa grafer. Förändringsfaktor är ett begrepp som du kommer att lära dig under arbetet med denna nivå.
Ett avsnitt handlar om statistik och sannolikhet. Du kommer att lära dig att beräkna sannolikheter i flera steg samt använda begreppen oberoende och beroende variabler samt komplementhändelser. Dessutom ingår användning av statistiska begrepp såsom signifikans, korrelation, kausalitet, urvalsmetoder och felkällor i samhälle och arbetsliv.
Under kursens gång kommer du att formulera och utvärdera matematiska modeller för att kunna tillämpa dem inom arbetslivet, samhällslivet och din privatekonomi.
EFTER UTBILDNINGEN
När du är klar med ämnesnivå Matematik, nivå 1a har du fått kunskaper om begrepp, samband och metoder inom områdena linjära funktioner, sannolikhet och statistik. Du använder, beskriver och tillämpar matematiska modeller för att lösa uppgifter inom dessa områden. Du hanterar procedurer och utför rutinuppgifter relaterade till matematiska beräkningar och analyser.
I arbetet med matematik kan du också bedöma rimligheten i dina resultat och formulera underbyggda resonemang för att förklara och försvara dina lösningar. När du redovisar dina lösningar beskriver du processen och kommunicerar med symboler och olika representationer, såsom grafer, tabeller och diagram.
Du har nu fått förutsättningar att gå vidare till nästa ämnesnivå, som är matematik, nivå 2a.
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att ansöka till en utbildning på komvux behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och bestämmer om du får läsa utbildningen du sökt.
Du kan börja studera på komvux om du:
- Har fyllt 20 år, eller fyller 20 under året och påbörjar studierna under hösten.
- Har ett slutbetyg från gymnasiet – då kan du börja studera även om du inte har fyllt 20 år.