OM UTBILDNINGEN
Matematik har en lång historia med bidrag från många kulturer. Matematik spelar en central roll inom både vetenskap och arbetsliv, och handlar om att upptäcka mönster och formulera samband. Vår undervisning syftar till att hjälpa dig att utveckla en förståelse för matematiska begrepp och metoder, samt att kunna tillämpa matematik i olika sammanhang. Du kommer att lära dig att resonera och kommunicera matematik. Du kommer att utveckla förmågan att använda och beskriva matematiska begrepp, hantera procedurer och rutinuppgifter, analysera och lösa problem med matematik, tillämpa och utvärdera matematiska modeller, föra och följa matematiska resonemang samt kommunicera matematik muntligt, skriftligt och i handling. Vi ser fram emot att stödja dig på denna resa!
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Inom ämnesnivån Matematik, nivå 1b kommer du att fördjupa dig i aritmetik, algebra och funktioner, där du bland annat hanterar rationella uttryck och studerar gränsvärden samt derivata. Du lär dig om sekant, tangent, förändringshastighet och ändringskvot, samt använder grafiska och digitala metoder för att derivera funktioner. Du kommer att tillämpa deriveringsregler för potens- och exponentialfunktioner, bekanta dig med talet e och den naturliga logaritmen samt studera andraderivata och extremvärdesproblem. Vidare arbetar du med polynom och löser enklare polynomekvationer, samtidigt som du lär dig om integraler och primitiva funktioner samt sambandet mellan dessa. Du använder grafiska och digitala metoder för att beräkna integraler och tillämpar dem på potens- och exponentialfunktioner. Andra viktiga områden är linjär optimering och geometriska summor. Med hjälp av digitala verktyg effektiviserar du beräkningar, kompletterar metoder vid ekvationslösning, derivering och integrering samt hanterar algebraiska uttryck. Programmering blir en del av ditt arbete för att lösa problem, bearbeta data och tillämpa numeriska metoder. Dessutom kommer du att arbeta med matematiska modeller och lösa problem. Du kommer även att orientera dig i matematikens historia.
EFTER UTBILDNINGEN
När du är klar med ämnesnivå Matematik, nivå 1b kan du använda och beskriva matematiska begrepp och metoder samt hantera och utföra beräkningar inom aritmetik, algebra och funktioner. Du har utvecklat din förmåga att lösa problem och bedöma rimligheten i dina resultat. Dessutom kan du tillämpa, formulera och utvärdera matematiska metoder och modeller i olika sammanhang. Du för resonemang kring matematiska samband och kommunicerar med symboler och andra representationer.
Inom matematik, nivå 1b har du arbetat med rationella uttryck, gränsvärden och derivata, där du har lärt dig om sekant, tangent, förändringshastighet och ändringskvot. Du har använt grafiska och digitala metoder för att derivera funktioner och tillämpat deriveringsregler för potens- och exponentialfunktioner. Du har också bekantat dig med talet e och den naturliga logaritmen samt studerat andraderivata och extremvärdesproblem.
Vidare har du löst polynomekvationer och fördjupat dig i integraler och primitiva funktioner samt sambandet mellan dessa. Du har använt både grafiska och digitala metoder för att beräkna integraler och tillämpat dem på potens- och exponentialfunktioner. Andra viktiga områden du har arbetat med är linjär optimering och geometriska summor.
Genom digitala verktyg har du effektiviserat beräkningar och förbättrat metoder vid ekvationslösning, derivering och integrering. Du har även använt programmering för att lösa problem, bearbeta data och arbeta med numeriska metoder. Slutligen har du tillämpat matematiska modeller i olika sammanhang och orienterat dig i matematikens historia.
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att ansöka till en utbildning på komvux behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och bestämmer om du får läsa utbildningen du sökt.
Du kan börja studera på komvux om du:
- Har fyllt 20 år, eller fyller 20 under året och påbörjar studierna under hösten.
- Har ett slutbetyg från gymnasiet – då kan du börja studera även om du inte har fyllt 20 år.