OM UTBILDNINGEN
Matematik har en lång historia med bidrag från många kulturer. Matematik spelar en central roll inom både vetenskap och arbetsliv, och handlar om att upptäcka mönster och formulera samband. Vår undervisning syftar till att hjälpa dig att utveckla en förståelse för matematiska begrepp och metoder, samt att kunna tillämpa matematik i olika sammanhang. Du kommer att lära dig att resonera och kommunicera matematik. Du kommer att utveckla förmågan att använda och beskriva matematiska begrepp, hantera procedurer och rutinuppgifter, analysera och lösa problem med matematik, tillämpa och utvärdera matematiska modeller, föra och följa matematiska resonemang samt kommunicera matematik muntligt, skriftligt och i handling. Vi ser fram emot att stödja dig på denna resa!
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
I ämnesnivå Matematik, nivå 2b kommer du att beskriva olika matematiska begrepp och metoder, inklusive räta linjens ekvation, linjära funktioner, ekvationssystem, potensfunktioner och exponentialfunitioner. Du kommer att få lära dig räkneregler för potenser, lösning av potensekvationer samt logaritmer och digitala metoder för att lösa exponentialekvationer.
Vidare behandlas konjugatregeln, kvadreringsreglerna, andragradsfunktioner och deras lösningsmetoder. Inom statistik diskuteras läges- och spridningsmått, percentiler, standardavvikelse och normalfördelning, där digitala verktyg och metoder används för beräkningar på normalfördelat material. Inom området kommer du också att få lära dig om regressionsanalys och korrelationskoefficient samt digitala metoder för beräkningar. Logik och geometri omfattar Pythagoras sats, koordinatberäkningar, begreppen implikation och ekvivalens men även definitioner av begreppen sats och bevis.
Dessutom betonas användningen av digitala verktyg för problemlösning samt matematikens roll i arbetslivet, samhällsutveckling och kritisk granskning. Slutligen berörs matematikens historia genom exempel på begreppsutveckling, historiska skeenden och betydande personer.
EFTER UTBILDNINGEN
I ämnesnivå matematik, nivå 2b har du hanterat och utfört beräkningar med räta linjens ekvation, linjära funktioner, ekvationssystem, potensfunktioner och exponentialfunktioner. Du har använt räkneregler för potenser, löst potensekvationer och tillämpat logaritmer samt digitala metoder för att lösa exponentialekvationer. Dessutom har du arbetat med konjugatregeln, kvadreringsreglerna och lösningsmetoder för andragradsfunktioner.
Du har analyserat och löst problem inom statistik genom att använda läges- och spridningsmått, percentiler, standardavvikelse och normalfördelning. Med hjälp av digitala verktyg har du genomfört beräkningar på normalfördelat material och utfört regressionsanalys samt beräknat korrelationskoefficienter.
Vidare har du tillämpat, formulerat och utvärderat matematiska modeller inom logik och geometri. Du har arbetat med Pythagoras sats, koordinatberäkningar och begreppen implikation och ekvivalens samt definierat och förstått begreppen sats och bevis. Genom digitala verktyg har du löst problem och analyserat matematikens betydelse i arbetslivet, samhällsutvecklingen och kritisk granskning.
Du har fört och följt matematiska resonemang genom att undersöka matematikens historia, begreppsutveckling och viktiga historiska personer. Slutligen har du kommunicerat dina matematiska lösningar och resonemang samt använt digitala metoder för att presentera och tolka resultat.
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att ansöka till en utbildning på komvux behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och bestämmer om du får läsa utbildningen du sökt.
Du kan börja studera på komvux om du:
- Har fyllt 20 år, eller fyller 20 under året och påbörjar studierna under hösten.
- Har ett slutbetyg från gymnasiet – då kan du börja studera även om du inte har fyllt 20 år.