OM UTBILDNINGEN
Ämnet servering ger dig möjlighet att utveckla yrkeskunskaper inom serveringsarbete och gästservice. Du lär dig att presentera, sälja och servera mat och dryck samt kommunicera och samverka med gäster på ett professionellt sätt. Dessutom får du en förståelse för hygien, arbetsmiljö och ansvarsfullt värdskap.
På ämnesnivå Servering, nivå 1 får du lära dig grunderna i serveringsyrket, inklusive dukning, enklare kassahantering och introduktion till kostval och dryckeskunskap, med fokus på att ge god service.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Undervisningen på ämnesnivå Servering, nivå 1 ger dig en introduktion till serveringsarbete och de färdigheter som behövs för att arbeta inom branschen. Du får utforska olika serveringsmetoder, hantera redskap och lära dig om matsalsutformning och gästbemötande.
- Förberedelser inför servering och iordningställande av matsal.
- Utformning av enklare mat- och dryckesmenyer.
- Grundläggande kunskaper om allergier och specialkost.
- Grundläggande servering av mat och drycker.
- Hantering av redskap och utrustning vid serveringsarbete.
- Enklare kassahanteringsuppgifter.
- Kommunikation och grundläggande fackspråk för servering.
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att ansöka till en utbildning på komvux behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och bestämmer om du får läsa utbildningen du sökt.
Du kan börja studera på komvux om du:
- Har fyllt 20 år, eller fyller 20 under året och påbörjar studierna under hösten.
- Har ett slutbetyg från gymnasiet – då kan du börja studera även om du inte har fyllt 20 år.