OM UTBILDNINGEN
Ämnet servering ger dig möjlighet att utveckla yrkeskunskaper inom serveringsarbete och gästservice. Du lär dig att presentera, sälja och servera mat och dryck samt kommunicera och samverka med gäster på ett professionellt sätt. Dessutom får du en förståelse för hygien, arbetsmiljö och ansvarsfullt värdskap.
På ämnesnivå Servering, nivå 2 fördjupar du dina kunskaper och bygger vidare på grunderna från nivå 1, med fokus på att hantera mer komplexa arbetsmoment och att i högre grad situationsanpassa serveringsarbetet.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
På ämnesnivå Servering, nivå 2 utvecklar du dina färdigheter genom att:
- Anpassa förberedelser och serveringsarbete för olika måltidssituationer.
- Hantera och presentera mat och drycker med fokus på försäljning och gästens upplevelse.
- Skapa menyer baserade på säsong och resurstillgång, med hänsyn till hållbarhet.
- Följa arbetsmiljö- och alkohollagstiftning.
- Arbeta säkert och ergonomiskt i mer varierande arbetsförhållanden.
Ämnesnivå Servering, nivå 2 bygger på kunskaperna från nivå 1.
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att ansöka till en utbildning på komvux behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och bestämmer om du får läsa utbildningen du sökt.
Du kan börja studera på komvux om du:
- Har fyllt 20 år, eller fyller 20 under året och påbörjar studierna under hösten.
- Har ett slutbetyg från gymnasiet – då kan du börja studera även om du inte har fyllt 20 år.