OM UTBILDNINGEN
Specialpedagogik handlar om att förstå människors olika förutsättningar för lärande och utveckling i samspel med samhället. Ämnet har sina rötter i pedagogik, psykologi, sociologi, filosofi och medicin. Du får insikter i hur samhällets stödinsatser påverkar livsvillkoren för personer med funktionsnedsättningar och hur du kan arbeta för att skapa ett inkluderande och tillgängligt samhälle.
På ämnesnivå Specialpedagogik, nivå 1 får du en grundläggande förståelse för specialpedagogiska begrepp, arbetssätt och hjälpmedel. Du lär dig om olika funktionsnedsättningar och hur de påverkar människors liv samt vilka stödinsatser som finns i samhället. Genom studier av lagar och bestämmelser får du kunskap om rättigheter och skyldigheter inom området.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
På ämnesnivå Specialpedagogik, nivå 1 utvecklar du en bred förståelse för specialpedagogik och hur samhället arbetar för att stödja personer med funktionsnedsättningar. Du lär dig hur specialpedagogiska metoder och hjälpmedel kan bidra till delaktighet och likvärdighet.
Du kommer att:
- Lära dig om specialpedagogikens historia och utveckling
- Förstå begrepp som funktionsnedsättning, funktionshinder, delaktighet och likvärdighet
- Studera lagar och riktlinjer som styr det specialpedagogiska arbetet
- Lära dig om olika funktionsnedsättningar och hur de påverkar människors liv
- Utforska specialpedagogiska arbetssätt och hjälpmedel
- Utveckla ett etiskt och inkluderande förhållningssätt i bemötandet av människor
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att ansöka till en utbildning på komvux behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och bestämmer om du får läsa utbildningen du sökt.
Du kan börja studera på komvux om du:
- Har fyllt 20 år, eller fyller 20 under året och påbörjar studierna under hösten.
- Har ett slutbetyg från gymnasiet – då kan du börja studera även om du inte har fyllt 20 år.