OM UTBILDNINGEN
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket uttrycker du din personlighet och får insikter om din omvärld, dina medmänniskor och dig själv. Svenska ger dig möjlighet att utveckla din förmåga att tala, lyssna, läsa och skriva, samtidigt som du får kunskap om det svenska språket och litteraturen. Undervisningen stärker din tilltro till din egen språkliga förmåga, stimulerar ditt intresse för läsning och främjar din personliga utveckling. Dessutom förbereder ämnet dig för aktivt deltagande i samhället genom att ge dig verktyg för att påverka, ta ställning och bemöta andras åsikter.
Ämnesnivå Svenska, nivå 1 ger dig en stabil grund i det svenska språket. Du utvecklar din muntliga och skriftliga kommunikation samt lär dig grunderna i att läsa, analysera och skriva olika typer av texter. Du får även en introduktion till skönlitteratur och hur den kan spegla både individens och samhällets utveckling.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Ämnesnivå Svenska, nivå 1 introducerar dig till en spännande resa genom språk och litteratur. Du utvecklar grundläggande förmågor genom att läsa, skriva, tala och analysera texter. Genom en kombination av teoretiska och praktiska moment tar du del av skönlitteratur och sakprosa samt använder digitala verktyg för redigering och kritisk granskning. Du förbättrar dina språkliga färdigheter genom att:
- Utveckla förmågan att tala och presentera med fokus på syfte och mottagare.
- Skriva och analysera olika typer av texter både kreativt och strukturerat.
- Läsa och förstå både skönlitterära och informativa texter.
- Använda och granska digitala resurser och texter kritiskt.
EFTER UTBILDNINGEN
När du har genomfört Svenska, nivå 1 kommer du ha fått utveckla dina kunskaper i:
- Effektiv kommunikation anpassad för olika syften och sammanhang.
- Fördjupad förståelse i analys och tolkning av olika texttyper.
- Stärkta kunskaper i språkanvändning och digital läskunnighet.
Du har även lagt grunden för att kunna fortsätta med ämnesnivå Svenska, nivå 2.
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att ansöka till en utbildning på komvux behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och bestämmer om du får läsa utbildningen du sökt.
Du kan börja studera på komvux om du:
- Har fyllt 20 år, eller fyller 20 under året och påbörjar studierna under hösten.
- Har ett slutbetyg från gymnasiet – då kan du börja studera även om du inte har fyllt 20 år.