OM UTBILDNINGEN
Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket uttrycker du din personlighet och får insikter om din omvärld, dina medmänniskor och dig själv. Svenska ger dig möjlighet att utveckla din förmåga att tala, lyssna, läsa och skriva, samtidigt som du får kunskap om det svenska språket och litteraturen. Undervisningen stärker din tilltro till din egen språkliga förmåga, stimulerar ditt intresse för läsning och främjar din personliga utveckling. Dessutom förbereder ämnet dig för aktivt deltagande i samhället genom att ge dig verktyg för att påverka, ta ställning och bemöta andras åsikter.
På ämnesnivå Svenska, nivå 3 utvecklar du dina färdigheter så att du når en avancerad förståelse för språket, litteraturen och retoriken. Du kommer att få träna på att hålla muntliga framställningar i formella sammanhang, fördjupa dina kunskaper om skönlitteratur och skriva texter av vetenskaplig karaktär.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Ämnesnivå Svenska, nivå 3 fokuserar på avancerade kunskaper och färdigheter. Du utforskar vetenskapliga texter och litteratur från olika epoker, samt fördjupar dig i språkets betydelse för identitet och samhällets utveckling. Du utvecklar din analytiska och kritiska förmåga samtidigt som du tränar att skapa och granska språkets användning i professionella sammanhang. Du lär dig att:
- Presentera och delta i debatter och samtal med en vetenskaplig inriktning.
- Producera akademiska texter med avancerade retoriska och språkliga medel.
- Utföra djupa analyser av texter och deras historiska kontexter.
- Reflektera kring språkliga förändringar och variationer i ett bredare perspektiv.
EFTER UTBILDNINGEN
När du har genomfört Svenska, nivå 3 kommer du ha utvecklat förmågan:
- Att läsa, diskutera och själv skriva texter av vetenskapliga karaktär.
- Att relatera litteratur och språk till samhällsutvecklingen och individen.
- Att använda den retoriska arbetsprocessen, samt muntligt framförande.
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att ansöka till en utbildning på komvux behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och bestämmer om du får läsa utbildningen du sökt.
Du kan börja studera på komvux om du:
- Har fyllt 20 år, eller fyller 20 under året och påbörjar studierna under hösten.
- Har ett slutbetyg från gymnasiet – då kan du börja studera även om du inte har fyllt 20 år.