OM UTBILDNINGEN
Ämnet vård och omsorg – specialisering ger dig möjlighet att fördjupa dig inom ett valt kunskapsområde, exempelvis funktionshinder, gerontologi, hälso- och sjukvård, omvårdnad, social omsorg eller psykiatri. Genom detta kan du utveckla förståelse och färdigheter som är specifika och tillämpbara inom området vård och omsorg.
På ämnesnivå Vård och omsorg – specialisering, nivå 1 får du kunskap och insikt i hur vård- och omsorgsarbete kan planeras och utföras på ett yrkesetiskt och kvalitetsinriktat sätt i enlighet med relevanta bestämmelser.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Undervisningen på ämnesnivå Vård och omsorg – specialisering, nivå 1 innefattar viktiga aspekter kopplade till det valda kunskapsområdet. Du förbättrar dina kunskaper både teoretiskt och praktiskt, får insyn i centrala metoder och utvecklar förståelse för systematiskt kvalitetsarbete. Du fördjupar din kunskap och kompetens inom:
- Bedömning av hälsotillstånd och förebyggande metoder för ohälsa.
- Implementering av lösningar för att upprätthålla eller förbättra funktionsförmåga.
- Arbetsuppgifter som utförs och dokumenteras på ett professionellt och säkert sätt.
- Kommunikation och samverkan med olika vårdinstanser.
- Användning av ergonomiska och hygieniska metoder i arbetet
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att ansöka till en utbildning på komvux behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och bestämmer om du får läsa utbildningen du sökt.
Du kan börja studera på komvux om du:
- Har fyllt 20 år, eller fyller 20 under året och påbörjar studierna under hösten.
- Har ett slutbetyg från gymnasiet – då kan du börja studera även om du inte har fyllt 20 år.