En guide om praktikplatser

Att praktisera på ett företag är ett bra sätt att få insyn i en bransch och skaffa sig värdefulla erfarenheter inför framtiden. Det ger dig som student en chans att bilda dig en uppfattning om hur en framtid inom yrket skulle se ut, och du kan känna efter ifall det är en bransch som passar dig. Praktikperioder kan se mycket olika ut beroende på vilken typ av utbildning du går och på vilket sorts företag du väljer att praktisera. Praktiken kan vara heltid eller deltid, betald eller obetald. Under praktiken får den praktiserande även en mentor från företaget som överser arbetet och hjälper praktikanten att utvecklas. Förutom den erfarenhet av arbetslivet som en praktik innebär, ger det även andra fördelar:
  1. Praktikanten får chans att knyta värdefulla kontakter inför framtiden
  2. Du ökar ditt professionella kunnande
  3. Du får använda dina teoretiska kunskaper i praktiken
  4. Större chans till framtida anställning

Hermods kan hjälpa studenter att hitta praktikplats. Alla YH-utbildningar innehåller praktikperioder där studenter, elever och deltagare får chansen att pröva sina vingar på en riktig arbetsplats. Detta kallas för LIA, eller Lärande i Arbete. Hermods har dessutom lärlingsutbildningar där praktikperioden ligger på minst 70 %. Lärlingsutbildningar finns inom områden som bland annat bygg, måleri, barn och fritid, vård och omsorg, fastighetsskötare och butikssäljare. Hermods har också praktiska yrkesutbildningar där en praktikperiod ingår och gymnasial yrkesutbildningar där det ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL). Genom Hermods kan du hitta praktikplats ute på ett företag inom den bransch du studerar, och du får genom detta en värdefull möjlighet att koppla den teori du lärt dig under utbildningen mot det praktiska arbetet.

Studenter kan få hjälp med praktikplats för att välja ett företag som känns rätt. En väl vald praktikplats kan leda till att man får goda kontakter inom branschen och kanske till och med en framtida anställning inom det valda yrket. Hermods utbildningar är utformade med arbetsmarknadens behov och krav i åtanke, vilket gör att studenter kan tillgodogöra sig den kunskap som behövs och blir attraktiva för företag.

Hermods har utbildningar inom en rad olika branscher och områden där behovet av duktig arbetskraft är stor. Hos Hermods kan du söka utbildningar och få hjälp med praktikplats inom områden som bland annat teknik, bygg- och anläggning, försäljning, ekonomi, marknadsföring, IT, handel samt vård och omsorg. Många utbildningar är dessutom flexibla, och man kan välja att studera på plats i klassrum eller på distans