×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.
Stäng

Få mer information om utbildningen

Fyll i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig för att ge mer information

Hantering av personuppgifter

Genom att fylla i en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn och din e-postadress med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick, eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.

När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via YH-antagningen. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning, syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.

Våra informationsutskick innehåller så kallade spårningspixlar, vilket är ett vanligt sätt för att se om utskicken blir öppnade av mottagarna. På ett liknande sätt kan vi även se om mottagarna klickar på länkarna samt vilka länkar de klickar på. Vi använder denna information främst för statistisk analys av våra utskick för att se hur vi kan förbättra utskicken så att de blir mer intressanta för mottagaren. Hanteringen av spårningspixlar sker med hjälp av CRM Microsoft Dynamics.

Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att kontakta kundtjänst@hermods.se eller genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.

Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, överföring, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Klicka här för att läsa mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.

Vill du inte samtycka till ovan kan du istället maila oss kundtjänst@hermods.se 

Något gick fel, vänligen kontrollera att alla fält är ifyllda korrekt och försök igen.

OM UTBILDNINGEN

Mätningstekniker utbildning

Vill du arbeta inom byggsektorn med att ta fram viktiga data för beslutsfattande? Efter vår mätningstekniker utbildning har du specialistkompetens inom byggtekniska ritningar och mätteknik och är den som tar fram mätpunkter som ligger till grund för hur en ny väg eller ett bostadshus ska kunna byggas.

Arbetet sker både utomhus på byggen där du använder dig av olika tekniska mätverktyg och inomhus framför dator där du arbetar med 3D-modeller och analyserar data. En ökad produktion inom bygg- och anläggningssektorn i kombination med ny digital teknik har skapat en stor efterfrågan på kunniga mätningstekniker.

Vår mättekniker utbildning har även ett eget kursområde som ger dig specialistkompetens inom geodesi/geodetisk mätning, även kallad planläggningsmätning, vilket är när man mäter in eller sätter ut punkter eller detaljer på marken med hög noggrannhet, ofta har du en områdesritning som du utgår ifrån. Det kan till exempel röra sig om inmätning av ett hus som en granne upplever står på sin tomt eller utsättning av en väg som skall anläggas. Vår mättekniker utbildning fyller den specialistkompetens som arbetsmarknaden starkt efterfrågar.

”…Innovativ och effektiv användning av geodata är en viktig faktor inom samhällsbyggnad. Dataanvändningen ökar, både med anledning av digitaliseringen och den ökande tillgången till öppna geodata. Konsekvenserna av kompetensbristen kan bli stora. Ökad geodatakompetens behövs för att nå målet om ett helt digitalt informationsflöde i samhällsbyggnadsprocessen, vilket kan råda bot på bostadsbristen.”, skriver den nationella intresseorganisationen Geoforum på sin hemsida

Vår utbildning till mätningstekniker passar dig som är tekniskt lagd, som gillar att analysera siffror och att fatta datadrivna beslut. Yrkesrollen ställer även krav på kommunikations- och samarbetsförmåga då du ofta är i kontakt med andra personer inom ett byggprojekt. Efter vår mätningstekniker utbildning kan du bland annat arbetar inom bygg- och anläggningsbranschen, på ett lantmäteri, på kommunernas stadsbyggnadskontor eller tekniska förvaltningar.

INNEHÅLL OCH UPPLÄGG

Studieform
Utbildningen Mättekniker genomförs på distans.
Utbildningen innehåller tre LIA-perioder, där du får praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats.

Kurser för programmet Mättekniker:

 • Bygg – och fastighetsteknik, byggprocess och entreprenadjuridik 
 • Datahantering
 • Dokumentation och regelverk för en mätningstekniker
 • Examensarbete
 • Fotogrammetri
 • Geodesi
 • Lärande i arbete (LIA) 1
 • Lärande i arbete (LIA) 2
 • Lärande i arbete (LIA) 3
 • Maskinstyrning och modellbyggande 
 • Matematik och statistiska metoder 
 • Miljö, kvalitet och förbättringsarbete 
 • Mätinstrument del 1
 • Mätinstrument del 2

EFTER UTBILDNINGEN

Mättekniker utbildning

Efter utbildningen kan du bland annat arbeta som: 

 • Kart- och mätingenjör 
 • Mätningsingenjör inom bygg och anläggning 
 • Mätningstekniker 
 • Mättekniker inom bygg och anläggning  

Du kommer ha fördjupade kunskaper inom samhällsbyggnation och byggprocessen med specialistkompetens inom geodesi och mätningsteknik. Du kommer ha färdigheter för att självständigt utföra mätningar med hjälp av geodetiska instrument och olika mätinstrument och kan bearbeta, analysera och vidarebefordra mätdata efter vår mättekniker utbildning.  

FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET

För att bli antagen till denna utbildning krävs Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper eller motsvarande: 

 • Matematik 2 

Saknar du kursern ovan kan du läsa in denna hos oss på distans inför utbildningen via en så kallad preparandkurs. Preparandkursen är avgiftsfri och du läser den online i din egen takt under några veckor. Läs mer om våra preparandkurser här.  

 


Välj ort