Fler kvinnor tar plats inom byggbranschen!

Byggbranschen har historiskt sett varit och är fortfarande en mansdominerad bransch. Sakta men säkert söker sig fler kvinnor till utbildningar inom bygg- och anläggning och en karriär inom byggbranschen. Förra året var andelen kvinnliga sökande till en utbildning inom bygg- och anläggning på Hermods Yrkeshögskola 30%, i år ökade andelen kvinnliga sökande till utbildningar inom bygg till 37%.

Vi har pratat med några av kvinnorna som tidigare i år sökte till en utbildning inom bygg, och nu är studerande på utbildningen Byggnadsingenjör ROT på Hermods Yrkeshögskola i Stockholm sedan i höstas. Samtliga fyra kvinnor har bytt en bakgrund inom vården eller barnomsorg, mot en ny karriär inom byggbranschen. En av dem arbetar fortfarande som sjuksköterska och utbildar sig på fritiden. I den här artikeln berättar de bland annat om vad de tycker om utbildningen hittills och hur man skulle kunna få fler kvinnor att välja att utbilda sig inom byggbranschen.

Vad tycker du om utbildningen hittills?

– Jag blev positivt överraskad av bredden på yrkesrollen. Jag trodde att vi endast skulle lära oss hantverket men yrket innefattar mer än så, t.ex. ledarskap, ekonomi, juridik och arbetssätt bland annat. Jag arbetade tidigare som sjuksköterska och upptäckte många likheter mellan vård- och byggbranschen. Det är samma lagar och regler som ligger till grund för yrkesrollerna. T.ex. arbetsmiljölagen och diskrimineringslagen.
Ann-Therese, studerande

– Jag arbetade tidigare inom vården och där gjorde jag samma sak varje dag. Det här yrket erbjuder mycket mer variation. Det är också kul att få vara med och ta fram något som kommer att finnas generation efter generation. Muhabat, studerande

Hur skulle du säga att det är att läsa en byggutbildning om man saknar erfarenhet på området?

– Jag jobbade som barnskötare innan och har ingen erfarenhet av bygg sedan tidigare. I början var det svårt att lära sig en helt ny bransch. Först var jag osäker på om jag ens skulle klara det. Jag pluggade natt och dag för att ens förstå. När jag började förstå blev jag ännu mer intresserad. Nu kommer jag på mig själv med att söka på olika saker inom bygg istället för att scrolla på mobilen.  Jag var inte behörig när jag sökte utbildningen men jag läste en preparandkurs innan som gjorde mig behörig. Preparandkursen läste jag hemma - digitalt via Hermods. Jag fick göra ett prov där jag skulle svara på frågor under 50 min. Jag klarade provet och blev behörig.
Maryam, studerande

Hur tror du att man kan locka fler kvinnor till att läsa en utbildning inom bygg?

– Jag tror att fler skulle vara intresserade av det här yrket om man visste vilka möjligheter som finns. Byggnadsingenjör innebär många olika områden och inriktningar. Jag kommer från vården där många är slitna av tungt arbete. Jag var rädd att bygg skulle vara likadant. När jag tänkte på ROT såg jag framför mig killarna som kommer hem till en för att renovera badrummet. Jag förväntande mig ett slitigt hantverksjobb. Men när jag började plugga förstod jag att jag inte ens behöver lyfta ett verktyg om jag inte vill.
Ann-Therese, studerande

– Det finns många fördomar om bygg. Det behöver inte vara smutsigt eller tungt. De flesta rollerna inom bygg är tjänstemannaroller på kontor. De som läser den här utbildningen har antingen en koppling till yrket sen tidigare eller så kommer de från en helt annan bransch. Många av kvinnorna som läser kommer till exempel från vården.
Arja, studerande

Är du nyfiken på att läsa mer eller göra en intresseanmälan till någon av våra utbildningar inom bygg- och anläggning? Här kan du kika på vilka utbildningar som vi kommer att starta 2023. Ytterligare utbildningar kan tillkomma när vi får besked om tilldelning i mitten på januari 2023.