NTI-skolan
NTI-skolan är en digital skola som erbjuder flexibel, individanpassad och högkvalitativ utbildning för alla som vill ta nästa steg i livet. Med över 300 kurser i sitt utbud är de en av Sveriges största anordnare av komvux på distans.
NTI-skolan är en digital skola som erbjuder flexibel, individanpassad och högkvalitativ utbildning för alla som vill ta nästa steg i livet. Med över 300 kurser i sitt utbud är de en av Sveriges största anordnare av komvux på distans.
KUI – KompetensUtvecklingsInstitutet – utbildar inom vård, omsorg samt barn och fritid. Med en stark passion för att stärka kompetensen hos dem som vill arbeta med människor och göra skillnad i samhället, erbjuder de utbildningar genom Komvux, Yrkeshögskola och fortbildning för yrkesverksamma. Genom att kombinera teori och praktik ger de deltagarna den kunskap och erfarenhet som efterfrågas på arbetsmarknaden.
Vårdyrkeshögskolan utbildar människor för att arbeta med människor och erbjuder yrkeshögskoleutbildningar inom vård, omsorg och socialt arbete. Deras utbildningar finns både på flera orter i Sverige och på distans, vilket skapar flexibilitet för de studerande.
Teknikhögskolan utbildar framtidens innovatörer och samhällsbyggare inom IT, teknik, energi och samhällsbyggnad. De erbjuder yrkeshögskoleutbildningar och kurser, både på flera orter i Sverige och på distans, för att möta arbetsmarknadens behov.
Affärshögskolan utbildar framtidens företagsledare inom ekonomi, försäljning, projektledning, marknadsföring och inköp. De erbjuder yrkeshögskoleutbildningar och kurser på flera orter i Sverige samt på distans.
Plushögskolan AB är en av Sveriges största aktörer inom yrkeshögskoleutbildning och består av tre skolor: Affärshögskolan, Vårdyrkeshögskolan och Teknikhögskolan. Som moderbolag för dessa varumärken driver Plushögskolan AB ingen egen utbildningsverksamhet utan fungerar som en sammanhållande enhet.
KYH är en av Sveriges tio största yrkeshögskolor och erbjuder utbildningar inom samhällsbyggnad, teknik och IT. Genom initiativet KYH Anywhere gör de sina yrkeshögskoleprogram och kurser tillgängliga på flera orter runt om i Sverige, vilket skapar flexibilitet för studerande oavsett var de befinner sig.
Movant utbildar framtidens yrkesproffs inom bygg, VVS, el, fordon och industri. Genom en nära koppling till arbetslivet säkerställer de att studerande får den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden, vilket ger goda möjligheter till anställning direkt efter utbildningen.
EC Utbildning är en av Sveriges främsta yrkeshögskolor inom IT och teknik. Med utbildningskonceptet EC Stream erbjuds digitala yrkeshögskoleprogram och kurser, vilket ger de studerande flexibiliteten att utbilda sig oberoende av plats.
Berghs School of Communication är en världsledande skola inom kommunikation, känd för sin kreativitet och nära koppling till branschen. Skolan fungerar även som ett nav för kommunikation i Sverige, där branschledare och studerande möts.
The Game Assembly (TGA) är en yrkeshögskola med campus i Malmö, Stockholm och Liverpool. Rankad som en av världens främsta spelskolor inom spelutveckling, erbjuder TGA utbildningar där samarbete är kärnan. Studerande arbetar i team i en studiosimulerad miljö som speglar den verkliga spelbranschen och förbereder dem för en karriär inom spelindustrin.
Futuregames är en yrkeshögskola som specialiserar sig på praktisk och innovativ utbildning inom spelutveckling och tech. Med över 20 års erfarenhet och skolor både i Sverige och internationellt, förbereder de studerande för branschen genom projektbaserat lärande och nära samarbeten med industrin.
Eductus stöttar människor i att hitta jobb eller ta nästa steg i karriären. Genom tjänsten Rusta och matcha erbjuder de personlig coachning för att skapa bästa möjliga förutsättningar på arbetsmarknaden. För arbetsgivare tillhandahåller de tjänster inom språkförstärkning och karriärutveckling.
Att göra en sen anmälan ger dig en extra chans att söka till olika utbildningar efter att den ordinarie ansökningsperioden har avslutats. När du skickar in en sen anmälan behandlas din ansökan endast om det finns lediga platser. Det innebär att även om utbildningen accepterar sena anmälningar, är det inte garanterat att det finns tillgängliga platser kvar. Platserna kan redan vara fyllda eller reserverade för personer på väntelistan. Därför är det viktigt att förstå att en sen anmälan inte garanterar en plats, utan endast ger en möjlighet om utbildningen inte är full eller om någon avstår sin plats.
Hur går det till att söka?
Processen för att göra en sen anmälan är densamma som för vanliga ansökningar. Du behöver registrera ett konto, bifoga nödvändiga dokument och betyg, och sedan skicka in din ansökan på yh-antagning.se. Antagningsbeskedet kan skickas ut vid olika tidpunkter beroende på om och när andra sökande avböjer sina erbjudna platser, så var noga med att regelbundet kontrollera din mejl.
När kan jag förvänta mig besked?
I vissa fall kan det ta ända fram till utbildningsstart innan du får ett svar från oss. Det är viktigt att notera att vi inte är skyldiga att behandla din ansökan vid en sen anmälan, det betyder att du eventuellt inte får något svar alls. Men mycket kan hända fram till att utbildningen börjar, så det är alltid värt att skicka in en sen anmälan.
Vi rekommenderar att du bifogar alla eventuella intyg och rekommendationsbrev du har samt CV och personligt brev i din ansökan. Vi gör alltid en individuell bedömning av dina kunskaper för att avgöra om du är behörig.
Du får ett e-postmeddelande från oss när antagning sker. För höstterminstarter skickas besked ut runt midsommar och till vårterminstarter kommer beskedet i mitten på december. Om du är antagen eller reservplacerad måste du svara på antagningsbeskedet via ditt konto på yh-antagning.se för att behålla din plats. Utbildningsledaren kommer att kontakta dig ett par veckor innan utbildningsstart.
För att söka ett program inom yrkeshögskolan krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan. Grundläggande behörighet innebär att du har något av följande:
Det beror på hur många som söker. Vissa program är mer populära än andra och då är det lite svårare. Om det är många som söker så kallar vi i vissa fall till urvalstest. Det är poängen på urvalstestet som avgör hur man rankar antagningsordningen. Om urvalstest ska göras får du information om det i god tid innan.
Satellitort innebär att programmet kan genomföras på en eller flera orter utöver den ort där ansvarig utbildningsanordnare finns. Det är skolan på satellitorten som ansvarar för att ljud och bild kopplas upp och fungerar. Om satellitort erbjuds och vilken det är, är olika beroende på vilket program det gäller. En satellitort är inte detsamma som att plugga på distans.
Satellitort för platsbundet program
Du deltar i undervisningen via direktsänd videolänk från orten där utbildningen bedrivs och kan ställa frågor i realtid.
Satellitort för program på distans
Sker utbildningen på distans och satellitort erbjuds, så är det de fysiska träffarna som direktsänds via videolänk från satellitorten. Övrig undervisning sker som ett ordinarie program på distans.
Tillträdesprocessen
När du gör din ansökan väljer du studieort genom att rangordna orterna i den ordning du önskar. Du kan inte lämna in en ansökan utan ha gjort ett aktivt val av studieort. Alla som söker till en satellitort ingår i samma urval som huvudort och eventuella andra satellitorter.
Vi använder oss av ett slags klassrum i elektronisk form, så kallad lärplattform. Där finns information om kommande närträffar, videobaserade föreläsningar, klasslistor, utbildningsmateriel, tentor, återkoppling etc. Till din hjälp har du studiehandledningar anpassade till de olika kurserna. De innehåller bla mål för varje kurs, datum för tentor, tider för distanslektioner och schemalagda inlämningsuppgifter. Du har kontakt med din föreläsare genom lärplattformen, mail eller telefon. Du kan också få möta din föreläsare genom videolänk.
Programmen är till största delen webbaserade men innehåller även träffar. Hur regelbundet dessa sker och med vilket intervall, är olika mellan våra olika program. Träffarna kan t.ex innehålla föreläsningar, kunskapskontroller, praktiska övningar, tentor, diskussioner, redovisningar, studiebesök och grupparbeten. Träffarna är inte obligatoriska men kan innehålla obligatoriska moment, såsom redovisning av examensarbete. Vi rekommenderar starkt att du i så stor utsträckning som möjligt är med på träffarna.
Ett program på distans kan passa dig som är bunden till en särskild ort på grund av exempelvis arbete eller familj, eller du som vill studera på resan eller du som själv vill förfoga över din tid i så stor utsträckning som möjligt. Du ansvarar själv för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för möten, tentor, uppgifter m.m.
Hybridstudier passar dig som vill välja mellan att delta i undervisning på plats i klassrum eller online via våra digitala plattformar. Observera att hybridutbildningar kan innehålla praktiska moment som kräver fysisk närvaro.
Fördelarna med att studera ett program inom yrkeshögskolan är många. Programmen är utformade i nära samarbete med arbetslivet vilket gör att de matchar det kompetensbehov som finns på marknaden. Kursplanerna är för oss levande dokument som uppdateras allteftersom branscherna utvecklas, just för att innehållet ska vara så färskt som möjligt. Våra föreläsare är verksamma inom branschen de utbildar i, vilket gör att de har med sig det senaste inom området. Alla fördelar resulterar i att merparten av de som pluggar ett program inom yrkeshögskolan jobb inom rätt område ett halvår efter examen.
Hermods erbjuder också stöd under utbildningen, till exempel finns det pedagogiskt stöd att få om du behöver. Läs gärna mer om hur vi kan hjälpa dig längs vägen. Vi på Hermods tror på det livslånga lärandet.
När du studerar hos oss på heltid på ett platsbundet program är du vanligtvis på skolan 2–3 dagar i veckan, resterande tid är självstudier. Distansstudier är oftast upplagda så att du har online-föreläsningar 2–3 tillfällen i veckan, och resterande tid studerar du på egen hand. I de flesta fall ingår också fysiska träffar ett par gånger per termin. Detta varierar, så ta reda på vad som gäller för just det program du är intresserad av.
Oavsett platsbunden eller distansutbildning så förväntas du lägga ca 40 timmar i veckan på studierna om du läser en heltidsutbildning.
Vi har en studentportal/lärplattform där all information finns för dig som studerar hos oss. Om du pluggar på distans sker undervisning via ett mötessystem online. Du får mer information och tydliga instruktioner när du har påbörjat din kurs/ditt program.
I varje program rekommenderas viss kurslitteratur som du förväntas införskaffa själv.
Ja, alla våra kurser och program inom yrkeshögskolan, samt kurs på tom plats är kostnadsfria, och ger rätt till studiestöd från CSN. För fullständig information, se www.csn.se.
Det är vårt ansvar att du får en LIA-plats på ett företag. I största möjliga mån ordnar du själv en LIA-plats, vi stöttar dig i hela processen och hjälper dig där det behövs.
En av grundidéerna med program inom yrkeshögskolan är att kontinuerligt kombinera teori och praktik under hela studietiden. LIA står för Lärande i arbete och är praktik, helt enkelt. De flesta av våra program innehåller stora delar LIA just för att du ska få prova på att arbeta i yrkesrollen och omsätta de teoretiska kunskaperna från programmet i praktiken. Under LIA:n följer du arbetsplatsens tider och arbetar med det som ingår i kursplanen för LIA.
Under LIA utvecklas både din praktiska och teoretiska kompetens samt ger dig en eftertraktad möjlighet att knyta viktiga kontakter inför en framtida karriär. I många fall leder en LIA-plats till jobb efter avslutat program. Du söker din egen LIA-plats men vi hjälper naturligtvis till om det av någon anledning behövs. Om du vill göra din LIA på annan ort än där programmet är, går det självklart bra.
Om du studerar på heltid rekommenderar vi att du har fullt fokus på studierna. Du har schemalagd undervisning i snitt 16–18 timmar per vecka beroende på utbildning (i vissa fall mer och i vissa fall mindre).
Eftersom det är i snitt 16–18 timmar undervisning per vecka kan du planera resten av dina studier själv. Det kan dock vara olika från kurs till kurs, men om du läser ett heltidsprogram förväntas du lägga ca 40 timmar i veckan på studierna oavsett hur mycket lärarledd tid som ingår. Om du har ett flexibelt jobb är det i vissa fall möjligt att jobba deltid samtidigt som du studerar. Dock är det inget vi kan ge några riktlinjer runt, förutsättningar och ingångsläge är olika för alla så det är mycket individuellt. Vi rekommenderar att prioritera studierna i första hand och känna efter efterhand om du orkar/hinner arbeta samtidigt.
Du kan räkna med att det tar minst 10–12 veckor innan du kan få beslutet från CSN, men ibland kan det ta längre tid än så. För att CSN ska kunna avgöra om du kan få omställningsstudiestöd behöver vi hämta in uppgifter från andra organisationer och myndigheter.
Det finns två ansökningsomgångar per år.
Ansökan öppnar 1 oktober för studier som startar under perioden 1 januari–30 juni
Ansökan öppnar 1 april för studier som startar under perioden 1 juli–31 december
Du ansöker på Mina sidor på csn.se
Det finns ingen gräns för hur mycket du får jobba och tjäna samtidigt som du har omställningsstudiestöd, däremot kan du bara få omställningsstudiestöd för den tid som du inte arbetar. Det innebär att om du arbetar på 50 procent så kan du bara få omställningsstudiestöd på 50 procent, även om studietakten är på heltid (100 procent).
Om du vill att omställningsstudiestödet ska räcka längre kan du välja att ta ut mindre omställningsstudiestöd än din studietakt. Du kan till exempel studera på heltid (100%) men ta ut omställningsstudiestöd för 60%. Du får då en lägre summa utbetalt per månad men stödet räcker (i detta exempel) för en utbildning på 73 veckor.
Omställningsstudiestöd består av ett bidrag och ett lån. Du kan välja att bara ta bidrag och avstå från lånet. Bidragsdelen motsvarar 80% av di inkomst, som uppstår om du går ner i tid eller avslutar ditt arbete för att börja studera. Under 2022 motsvarar maxbeloppet 21 298 kronor per månad, före skatt. Exakt hur mycket du kan låna beror på din inkomst och hur mycket du får i bidrag från CSN.
År 2022 är maxbeloppet för lånet är 12 514 kronor per månad. Tanken med lånet är att du ska kunna ha ungefär samma inkomst efter skatt under studietiden som du har när du arbetar. Du kan aldrig få mer i omställningsstudiestöd än vad du har i lön. Det är svårt att säga hur mycket du kan låna förrän vi vet hur mycket du får i bidrag. Då räknar vi med bidrag från både CSN och din omställningsorganisation, ifall du får bidrag från dem.
Det är möjligt att få Omställningsstudiestöd under 44 veckor heltidsstudier (vilket motsvarar ungefär ett års studier). Stödet består av en bidragsdel och en studielånsdel. Du kan välja att bara ta bidrag och avstå från lånet. Hur mycket du får i bidrag och lån beror på din inkomst.
Om du tillhör en omställningsorganisation kan du kontakta dem för att få vägledning kring dina studier och om de anser att den utbildning du vill gå kommer att stärka din ställning på arbetsmarknaden. De kan också i samband med att du ansöker skriva ett yttrande till CSN om utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden. Eftersom det här är ett nytt uppdrag för omställningsorganisationerna kan de ha begränsade möjligheter att svara på frågor ännu.
Att yrkesväxla eller karriärväxla innebär att du byter jobbspår genom att läsa en yrkesutbildning för att byta bransch eller öka dina möjligheten att bli fast anställd. Det kan också handla om att du vill specialisera dig inom yrket och ta nästa steg i din karriär.
CIKO
För arbetare och vissa tjänstemän inom civilsamhället, idéburna eller kooperativa organisationer som är anslutna till Fremia. Avtalsparter är Fremia och LO. ciko.se
Den offentliga omställningsorganisationen
För dem som inte omfattas av något kollektivavtal eller är egenföretagare. www.kammarkollegiet.se/omstallning
KFS-företagens Trygghetsfond
För anställda i kommunnära företag som ägs av kommuner, regioner, eller som är privatägda företag som är anslutna till Sobona. Avtalsparter är bland andra Sobona (tidigare KFS), Kommunal, Vision och Akavia. www.trygghetsfonden.se
Kollektivavtalsstiftelsen Trygghetsfonden
Omfattar sjömän. Avtalsparter är SEKO Sjöfolk och Sveriges redareförening.
Kyrkans Trygghetsråd
För anställda inom Svenska Kyrkan. Avtalsparter är Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Kommunal, Vision, Kyrkans Akademikerförbund, Akademikerförbundet SSR, Jusek, Lärarförbundet och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd. www.svenskakyrkan.se/kyrkanstrygghetsrad
Omställningsfonden
För anställda inom kommuner, regioner och kommunala företag som är anslutna till Sobona. Avtalsparter är Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Sobona, Kommunal, Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) och AkademikerAlliansen. www.omstallningsfonden.se
TRS Trygghetsrådet
För anställda på företag som är anslutna till Arbetsgivaralliansen, Svensk Scenkonst, Teatercentrum, Danscentrum eller Länsmuseernas samarbetsråd. De omfattas av TRS omställningsavtal genom sina kollektivavtal. www.trs.se
TRR Trygghetsrådet
För tjänstemän på privata företag. Avtalsparter är Svenskt Näringsliv och PTK. Dessutom omfattas företag som är anslutna till Tidningsutgivarna och IDEA. www.trr.se
Trygghetsfonden BAO-Finansförbundet
För anställda på företag, banker och finansbolag. Avtalspartner är BAO och Finansförbundet. www.bao.se
Trygghetsfonden Fastigo-LO
För arbetare inom LO-området på företag som är anslutna till Fastigo (fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation). Avtalsparter är Fastigo och LO. www.trygghetsfonderna.se
Trygghetsfonden TSL
För arbetare inom den privata sektorn. Avtalsparter är Svenskt Näringsliv och LO. www.tsl.se
Trygghetsstiftelsen
För anställda inom det statliga avtalsområdet. Avtalsparter är Arbetsgivarverket, OFR/S, P, O (Offentliganställdas Förhandlingsråd), Saco-S och SEKO. www.tsn.se
Trygghetsrådet Fastigo
Omfattar tjänstemän på företag anslutna till Fastigo (fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation). Avtalsparter är Fastigo, Unionen, Vision, Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Arkitekter, Akavia och Akademikerförbundet SSR. www.trygghetsfonderna.se
Genom kollektivavtalet kan du i vissa fall få stöd och vägledning av en omställningsorganisation om du blir uppsagd, behöver kompetensutveckling eller står inför en karriärväxling.
Gäller det enstaka kurser erbjuder vi en andra chans. Gäller det hela utbildningen eller merparten av kurserna har läraren/deltagaren redan innan examinationstillfället, haft en dialog kring detta.
Nej – denna form av utbildning och validering är en s.k. konceptutbildning som omöjliggör detta.
Ja. Om något i Novo, eller i kursen inte fungerar kontaktar du foretag@hermods.se för hjälp och support.
Du måste ha tillgång till en PC eller Mac med headset och webbkamera samt en e-postadress. Använder du surfplatta eller smartphone rekommenderar vi webbläsare Google Chrome (ladda ner den gratis via App store).
Ja. Mellan webbinarierna, som är förlagda ca ett i månaden, bestämmer du själv takten för dina egenstudier.
Ja, deltagarna har en webblärare som de kommunicerar med via webben. Webbläraren presenterar sig i ord och bild när deltagarna startat sin kurs.
Ja, deltagarna deltar i ett antal webbinarier under utbildningen. Interaktiva lärarledda webbinarier varvas med egenstudier vid valfri tidpunkt i vår lärplattform Novo. Inom vårdutbildningarna förekommer praktiska inslag som behöver genomföras på plats.
Nej. För Hermods företagsutbildningar kan du inte ansöka om studiemedel.
All behövlig litteratur finns digitalt i vår läroplattform.
Anmälan är bindande men man kan byta ut en deltagare mot en annan fram till kursstart.
Efter att du skickat in din anmälan skickar vi ut en faktura.
Ja, efter avslutad utbildning ges betyg. Observera, betyg ges endast ut till kursdeltagare som är anställda hos juridisk person. Deltagaren beställer betygshandlingarna när utbildningen är slutförd.
Du anmäler din personal via vårt formulär på respektive kurs eller utbildning.
Våra företagsutbildningar och kurser har fasta kursstarter som du anmäler din personal till.
Ja, på uppdrag av din arbetsgivare. Kontakta foretag@hermods.se för instruktioner.
Skolan har gymnasieprogrammen: naturvetenskap, samhällsvetenskap, ekonomi, humaniora och teknik. Vi har även över 150 enstaka kurser på gymnasial nivå inom Hermods.
Du ansöker till Hermods Distansgymnasium genom att fylla i formuläret på sidan för Hermods distansgymnasium och skickar in det. I formuläret fyller i dina (elevens: personnummer, adress, telefonnummer samt e-postadress), uppgifter om din vårdnadshavare, uppgifter om huruvida ni avser att ansöka om statsbidrag etcetera.
Hermods Distansgymnasium är till för dig som vistas utomlands med anledning av att minst en förälder har utlandsarbete.
För behörighet till våra högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. För ekonomi- och samhällsvetenskapsprogrammen ska fyra av de ytterligare nio ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religion. För naturvetenskaps- och teknikprogrammen ska tre av de ytterligare nio ämnena vara biologi, fysik och kemi.
De flesta YH-utbildningar startar i augusti eller september, se information under respektive utbildning. Har du blivit antagen till utbildningen så kommer mer information att skickas till dig via vårt antagningssystem.
Du kan läsa mer om vilka kurser som ingår i våra utbildningar under respektive utbildningssida.
Om du bor långt ifrån en ort där vi har kontor kan du läsa vissa utbildningar på distans. Distansutbildning gör att du själv kan bestämma när och var du ska studera. YH-utbildning på distans studerar du med hjälp av datorn via Internet. Som komplement till dina distansstudier innehåller de flesta av våra YH-utbildningar på distans även ett antal fysiska träffar.
De flesta YH-utbildningar på Hermods Yrkeshögskola har öppet för ansökan under våren. Ansökningsperioden brukar vara mellan februari-maj. Därefter kan du eventuellt söka restplatser på våra utbildningar under sommaren.
Kontakta vår verksamhetschef, Anette Wahlgren, för mer information om hur du går tillväga.
E-post: anette.wahlgren@hermods.se
Telefon: 031-757 93 49
Du ansöker till våra yrkeshögskoleutbildningar via vårt antagningssystem www.yh-antagning.se. Du hittar även länk till ansökan under respektive utbildning. Du börjar med att registrera ett konto med dina uppgifter i systemet och kan därefter ansöka till alla våra utbildningar.
Alla våra YH-utbildningar är kostnadsfria och studiemedelsberättigade hos CSN. Du ansöker själv till CSN om du vill ta studielån eller bidrag. Läs mer på CSN:s hemsida.
För att ansöka till en YH-utbildning måste du ha vissa förkunskaper. De delas in i grundläggande behörighet som krävs för alla utbildningar och särskilda förkunskaper. De särskilda förkunskaperna varierar beroende på vilken utbildning du söker till.
Grundläggande behörighet för att antas till yrkeshögskoleutbildning har den som:
• avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
• har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
• är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
• genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Vissa YH-utbildningar kan kräva särskilda förkunskaper, se detaljerad information under varje kurs.
Du kan välja mellan heltid 100 %, deltid 50 % och halvtid 25 %.
Vilken kurs/studieväg du ska gå beror på vilken utbildning du har från ditt hemland och vilka studiemål du har. När du gjort ditt test i svenska hos kommunen får du veta vilken studieväg/kurs du ska gå.
Det beror på vilken kommun du bor i, men kurserna brukar starta flera gånger om året. Kontakta Hermods där du bor om vill studera eller kontakta din hemkommun för att få reda på datum när sfi-kursen startar.
Du får betyg efter varje sfi-kurs om du har nått kursens mål och klarat det nationella provet.
Nej, alla kurser är gratis.
Det är kommunen som bestämmer om du har rätt till eventuellt stöd under SFI. Kontakta din hemkommun så får du veta vilka bidrag du har rätt till.
Börja med att besöka kommunens hemsida för att ta reda på var du anmäler dig till sfi, svenska för invandrare. Det kan vara vuxenutbildningen eller sfi-centrum. Hemsidans adress är ofta kommunens namn, till exempel www.stockholm.se. Sök på ordet sfi på kommunens hemsida. Första gången du anmäler dig ska ett personbevis från Skatteverket tas med. Ta även med din legitimation (pass, id-kort eller körkort). Hos Skatteverket beställer du personbevis.
Du har rätt att läsa sfi om du har uppehållstillstånd i Sverige och ett svenskt personnummer, samt om du inte har grundkunskaper i svenska. Vill du läsa i en annan kommun? Kontakta sfi-centrum eller vuxenutbildningen i din kommun.
Sfi (svenska för invandrare) är en grundutbildning i svenska språket för dig som inte har svenska som modersmål. Den ger kunskaper i svenska och om Sverige. Utbildningen har tre olika studievägar. Vilken studieväg du ska ha beror på vilken utbildning du har från ditt hemland och vilka studiemål du har. Vi har studievägarna: Studieväg 1, Studieväg 2, samt Studieväg 3.
Det beror på. Olika förlag har olika lösningar. Om det är viktigt bör du säkerställa detta genom att titta på förlagets webbsida för interaktiva läromedel.
Du kan betala med kontokort (VISA eller Mastercard) eller mot faktura. Vi erbjuder delbetalning via Klarna. Du måste vara skriven i Sverige för att kunna handla i Hermods webbutik. Detta gäller för både kortbetalning och fakturabetalning.
Nej, det inte finns någon ångerrätt på e-böcker.
Max 12 månader från det att du aktiverat din e-lärobok i Novo.
Ja, upplägget är sådant. Vi har skapat en modell där studieguide och e-boken är integrerade vilket ger stora fördelar ur ett inlärningsperspektiv oavsett lärstil. Du kan alltså inte komma åt boken utan internet.
I varje kurs som har en e-bok finns det en Introduktion/Start. Här finns ett ”Komma igång avsnitt” där du finner webblektioner/skärminspelningar på alla viktiga moment där din lärare ger tips. En av dessa lektioner beskriver också hur man läser med en e-bok. Principen är dock densamma som med en pappersbok. Ditt mål är att studera kursens studieguide (lärarens undervisning i kursen) samt läromedlet. Din lärare ger dig tips om sidhänvisningar med mera i studieguiden. I studieguiden finns också övningar som hjälper dig att tillämpa sådant som du studerar i läroboken. Du kan skriva ut din studieguide men Hermods har gjort ett aktivt val i att göra studieguiderna interaktiva och anpassa upplägget för olika lärstilar. Webblektioner, övningar och annan media såsom ljudfiler med mera kan inte kan skrivas ut.
Texter/bilder är likadana i pappersboken som i e-boken. I många av e-böckerna finns övningar, självrättande quiz och filmer som inte finns i en pappersbok.
I vår kurs- och litteraturlista ser du vilka kurser som erbjuder e-bok och vilka som endast har pappersbok. Du hittar vår kurs- och litteraturlista i Novo eller via den här länken.
Du får inom 24 helgfria timmar ett mejl med inloggningsuppgifter till vår lärplattform Novo. I Novo klickar du på ”E-läromedel” och därefter på den länk som finns där.
Ingen alls. Olika förlag har olika namn för samma sak. Här i webbutiken använder vi begreppet e-bok.
Nej, det ingår ingen apl när du köper en yrkesutbildning i Hermods webbutik.
Du får inget betyg vid avklarad kurs som du köpt i webbutiken. För kurser du köper i webbutiken får du ett intyg på efter godkänd kurs. Du måste själv be om detta intyg via mejl till studerandeservice@hermods.se. Glöm inte att ange personnummer och kurs. Om du önskar ett betyg på kursen kontaktar du kommunens vuxenutbildning och ber att få göra en prövning på kursen. Kontrollera om kommunen har speciella perioder när de gör prövningar. Genom att göra en prövning hos kommunen kan du sedan få ett betyg på din kurs.
Ja, om du köper en kurs via Hermods webbutik så studerar du helt på distans via vår lärplattform Novo.
Om du vill ha ett intyg på din kurs ska du skicka ett mejl till studerandeservice@hermods.se. Glöm inte ditt personnummer och vilken kurs det gäller.
Nej, kurser som du köper av oss privat är inte studiemedelsberättigade.
Du har som privatperson 14 dagar på dig – räknat från beställningsdagen – att ångra ditt köp enligt distansköplagen. Du får inte lov att ha startat kursen, om du ska få pengar tillbaka. När du fått inloggningsuppgifter och klickat på ”Mina kurser” får du upp en ruta med kursinformation (”Du är nu på väg att starta din kurs”). När du klickar på OK startar du kursen. Detta datum gäller som startdatum för kursen. Om du ångrar ditt köp ska du meddela detta till vår studerandeservice på e-postadress: studerandeservice@hermods.se
Du kan betala med kontokort (VISA eller Mastercard) eller med faktura. Betalningen görs via Klarna och du kan välja att delbetala din faktura. Du måste vara skriven i Sverige för att kunna handla i Hermods webbutik. Detta gäller för både kortbetalning och fakturabetalning.
Du kan starta när du vill under året. Du har tillgång till kursen i max ett år från inköpsdatum.
Du anmäler dig genom att köpa distanskursen i webbutiken.
Ja, du har möjlighet att köpa kurser hos oss som privatist, dvs. själv bekosta dina studier. Vilka kurser vi erbjuder finner du i vår webbutik. OBS. När du köper en kurs som privatist så har inte Hermods rätt att sätta betyg.
Om du funderar på att avbryta din/dina kurser ska du vända dig till din kontaktperson i hemkommunen. Om du studerar i en kommun där Hermods har personal ska du vända dig till studieledarna på Hermods.
Du kan boka examination när du har slutfört 50 % av uppdragen i kursen och 50 % av studietiden har gått under förutsättning att du bokar din muntliga examination innan kursen är slut. Om det inte finns några tider att boka ska du kontakta din weblärare via Novo.
Om du behöver ändra din studietakt, kontaktar du din hemkommun eller Hermods studieledare om dessa finns på plats i din kommun. Tänk på att om du har studiemedel kan en förlängning påverka det.
För att läsa de flesta distanskurser hos Hermods behöver du ha tillgång till: En dator, anslutning till Internet, webbkamera, headset (hörlurar med mikrofon) och en e-postadress.
Efter din utbildning hos Hermods inleds färdigutbildningstiden på ett företag (vilket förutsätter att du har fått en lärlingsanställning). När färdigutbildningstiden avslutas är du som lärling berättigad till ditt yrkesbevis.
Hermods säkrar din lärlingsplats; vi ser till att du får en trygg arbetsmiljö, en kunnig handledare och att ditt lärande sker i enlighet med skolverkets kursplaner. Du är försäkrad genom skolan under hela utbildningen.
Ja, det kan du. Du ansöker själv om studiemedel hos CSN och du kan söka 100, 75 eller 50 procents studietakt. Studierna är på heltid och studietakten är på 20 poäng/vecka. Läs mer på CSN:s hemsida.
Minst 70 % av utbildningen genomförs på en arbetsplats med stöd av en yrkesverksam handledare. Vissa teoretiska och praktiska moment genomförs eventuellt i skolan istället för på din lärlingsplats.
Hermods säkrar din praktikplats; vi ser till att du får en trygg arbetsmiljö, en kunnig handledare och att ditt lärande sker i enlighet med Skolverkets kursplaner. Du är försäkrad genom skolan under hela utbildningen. Du och din handledare på företaget har regelbunden kontakt med din lärare under hela praktikperioden.
Ja, det är den. Du ansöker själv om studiemedel hos CSN och du kan söka 100, 75 eller 50 procents studietakt. Studierna är på heltid och studietakten är på 20 poäng/vecka. Läs mer på www.csn.se.
En del av undervisningen är webbaserad och sker via vår lärplattform Novo. Vid andra tillfällen används läroböcker och häften. Du får mer information om detta vid kursstart.
Det ser olika ut beroende på vilken utbildning du läser. Du kan läsa i klassrum, på distans eller som lärling. Under din yrkesutbildning har du alltid apl (arbetsplatsförlagt lärande) ute på en arbetsplats. Läser du i klassrum har du vissa teoretiska och praktiska moment i klassrummet som varvas med din apl-period. Läser du på distans så har du ett webbaserat klassrum i vår utbildningsplattform Novo varvat med din apl-period. Läser du som lärling är du ute på arbetsplatsen under hela din utbildning.
Våra yrkesutbildningar startar flera gånger om året. Besök din hemkommuns hemsida för att se exakta datum för utbildningsstart.
På Hermods erbjuder vi runt 60 stycken olika yrkesutbildningar inom flera olika ämnen, bland annat vård och omsorg, bygg och måleri, administration, handel, personal, marknadsföring, försäljning, trädgård med mera.
Du ansöker till yrkesutbildningarna via din hemkommun (där du är skriven/folkbokförd). De flesta kommuner har en ansökningswebb på sin hemsida. Hör med din kommun vad som gäller för dig.
Ja, med undantag av några kurser går det alldeles utmärkt. Du måste dock vara folkbokförd i Sverige. Några få kurser innehåller moment som måste ske på plats. Observera att vissa kommuner kan ha krav på att det måste genomföras en slutskrivning på plats, detta kontrollerar du enklast genom att kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
Du ska ha betyg från grundskola eller motsvarande och bör ha goda kunskaper i svenska och matematik.
För att få studera på gymnasial nivå ska du vara folkbokförd i den kommun där du söker utbildning. Det är din kommun som godkänner eller ger avslag på de kurser du har sökt. Om du fyller 20 år under året får du börja studera från och med andra kalenderhalvåret (hösten). Du som har ett slutbetyg från gymnasieskolan får börja studera även om du är under 20 år. Har du ett annat modersmål än svenska ska du ha lägst betyg Godkänt i sfi (svenska för invandrare), kurs D eller motsvarande kunskaper i svenska.
Om du saknar betyg från grundskolan kan du läsa grundläggande kurser. Du kan också läsa grundläggande kurser om du har fått betyg på Sfi kurs D.
Ja, du kan läsa flera kurser samtidigt eller en i taget. Vi rekommenderar dock inte att du läser mer än heltid (20p per vecka).
Om du läser en grundläggande kurs på distans kan du studera på heltid eller halvtid. Du väljer den studietakt som passar dig bäst. Om du läser en gymnasiekurs på distans kan du välja att läsa på heltid, halvtid eller kvartstid. Är du inte beroende av studiemedel på heltid kan du med fördel välja en långsammare studietakt. Skulle du bli klar med kursen tidigare än utsatt datum går det utmärkt. Om du läser en yrkesutbildning på distans läser du på heltid.
För att vara aktiv i din kurs, måste du skicka in dina uppdrag i tid. Uppdragsdatum finns till varje uppdrag i kursen. Om du inte lämnar in dina uppdrag i tid, riskerar du att avbrytas från kursen.
När du har anmält dig får du tillgång till vår lärplattform Novo. Där står det vilka kurser du ska läsa och vilka delmoment som finns i varje kurs. I Novo hittar du kursplaner, undervisningsmaterial och forum för grupparbeten och inlämningar i Novo. När du är klar med alla moduler i din kurs är det dags för en muntlig examination. Denna examination sker i form av ett samtal mellan dig och din webblärare via webbkamera. När du är klar med alla delar i din kurs och kursslut har passerat så sätter din lärare betyg på kursen
Den frågan får vi ofta och svaret är att, nej, det inte är svårare att läsa på distans än att ha traditionell klassrumsundervisning. Många tycker dessutom att det är roligare och mer effektivt att läsa på distans eftersom du kan planera dina studier utifrån din livssituation.
Du kan söka grundläggande kurser, gymnasiekurser eller en yrkesutbildning. Kolla upp vad just din kommun erbjuder. Du ansöker hos vuxenutbildningen i din kommun.
Du ansöker hos vuxenutbildningen i din hemkommun.
När du är klar med en distanskurs eller prövning sätter webbläraren betyget i Novo. För information om hur du får ut ditt betyg på papper kontakta Hermods personal på den ort du studerar eller Hermods Studerandeservice.
Det är bara CSN som kan svara på frågor om studiemedel och alla regler som gäller kring studiemedel. Besök www.csn.se för mer information.
Du behöver en dator med internetuppkoppling. Dessutom behöver du köpa kurslitteratur i de allra flesta kurser. Varje kurs avslutas med en muntlig examination med din webblärare och vid det tillfället behöver du också en webbkamera och ett headset.
I vår kurs- och litteraturlista finns rätt bok till din kurs. Du finner kurs- och litteraturlistan i Novo eller via den här länken.
Varje kommun har sina egna rutiner för antagningsbesked, det kan vara via post eller mejl. Oavsett kommun så får du som ny studerande, inloggningsuppgifter till lärplattformen Novo från oss. Inloggningsuppgifterna skickas till den e-postadress som du angett på din ansökan.
Fördelen med webbaserade kurser är att de alltid finns tillgängliga via en internetuppkopplad dator, surfplatta eller smartphone. Du kan själv välja plats och tid. Det enda viktiga är att du följer din individuella studieplan och dina inlämningsdatum inom kursen. Några få kurser innehåller moment som måste ske på plats. Observera att vissa kommuner kan ha krav på att det måste genomföras en slutskrivning på plats, detta kontrollerar du enklast genom att kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
Du väljer själv om du vill läsa på heltid eller deltid. På din ansökan anger du kursstart och datum för kursslut.
Om du vill ha vägledning och information som är specifik för din utbildningsbakgrund ska du kontakta studie- och yrkesvägledarna i din hemkommun. Du hittar kontaktuppgifterna på hemkommunens hemsida.
På Hermods kan du läsa grundläggande kurser, gymnasiekurser eller en yrkesutbildning.
Du ansöker hos vuxenutbildningen i din hemkommun och där får du också besked om vilka kursstarter som gäller. Vi på Hermods bedriver utbildningen året runt.