×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.
Stäng

Få mer information om utbildningen

Fyll i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig för att ge mer information

Hantering av personuppgifter

Jag samtycker till att Hermods AB hanterar ovan angivna personuppgifter enligt följande villkor för att skicka mig information, nyheter och riktad marknadsföring om de utbildningar jag visat intresse för

Något gick fel, vänligen kontrollera att alla fält är ifyllda korrekt och försök igen.

OM UTBILDNINGEN

CNC utbildning och CNC operatör utbildning

Efter vår CNC-utbildning (CNC- och robottekniker) kan du bland annat jobba som CNC-tekniker eller robottekniker. En CNC-tekniker/Robottekniker sköter datorstyrda maskiner och/eller robotar för tillverkning av olika detaljer inom industrin. Det kan till exempel vara att ta fram fordonsdelar i metall eller hårdvara i plast genom att svarva, fräsa, svetsa eller borra. Det är ett precisionsarbete där maskinerna ställs in på millimetern tack vara programmering och 3D-modellering.

Både som CNC-tekniker och robottekniker är maskinen ditt ansvar att ställa in, hantera och i vissa fall reparera. Industrigolvet är din arbetsplats, men datorn ditt främsta arbetsverktyg. Via den ställer du in och styr maskiner i tillverkningen.

Programmet innehåller en bredd av CNC utbildning som även omfattar CNC operatör utbildning, vilket gör dig kvalificerad till att arbeta med att kvalitetssäkra ett produktionsflöde från början till slut. Detta innebär bland annat att du programmerar maskiner utifrån ritningar och kontrollerar maskinernas arbete.

Yrket passar dig som är noggrann, tekniskt lagd och som vill ha en karriär inom den svenska industrin. Kanske arbetar du idag som CNC-montör eller tekniker, men är redo för mer avancerade arbetsuppgifter. Kanske kommer du direkt från ett tekniskt gymnasium eller för den delen bygg- och anläggning, fordons- eller svetsindustri eller arbetat med el och energi. Genom att programmera maskiner kan både pengar sparas, människors välmående och miljön bli bättre.

INNEHÅLL OCH UPPLÄGG

Denna utbildning bedrivs i klassrum 

Denna CNC-utbildning bedrivs i klassrum. Två till tre dagar i veckan är det schemalagda lektioner och resterande tid ägnas åt självstudier eller grupparbeten. Undervisningen består bland annat av föreläsningar, fallstudier, projektarbeten och egenstudier. Utbildningen innehåller två LIA-perioder där du får praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats som till exempel robottekniker, CNC-operatör eller CNC-tekniker.

Utbildningen är platsbunden, men för att möta efterfrågan om flexibla utbildningar kan vissa moment komma att förläggas på distans och/eller ges möjlighet att ta del av hemifrån via streaming.

Läser du utbildningen CNC- OCH robottekniker i Örebro så gäller studieformen hybrid. Hybrid är en utbildningsform där den studerande kommer kunna tillgodogöra sig utbildningen så väl distans som på plats, eftersom vi livestreamar lektionerna. Praktiska lektioner genomförs på plats.

Goda datorkunskaper och tillgång till dator och internet är ett krav eftersom vi använder oss av en webbaserad studieplattform. Utbildningen ställer stora krav på engagemang och förutsätter en hög arbetsinsats. Det krävs att du är disciplinerad och kan studera på egen hand. Studerar du hemma är det viktigt att du får lugn och ro för studierna under dagen eller kvällen.

 

En tredjedel av CNC-operatörsutbildningen gör du ute på en arbetsplats

Utbildningen till CNC-och robottekniker innehåller två LIA-perioder där du får praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats. Många ser LIA-perioden som den största fördelen med YH-utbildning då du får arbetslivserfarenhet och får in en fot in på arbetsmarknaden redan under studietiden.

 

Gör din LIA utomlands

Hermods Yrkeshögskola ingår i Erasmus+ som är ett europeiskt program för internationellt samarbete för utbildning. Läs mer om Erasmus+ här. Programmet förser dig som studerande med ekonomiskt stöd för resa, boende och uppehälle under hela perioden. Du letar själv upp en LIA-plats där du önskar göra din Internationella LIA. Vi på Hermods YH finns såklart tillhands om du behöver stöd eller hjälp under tiden. För mer information om Erasmus+ och LIA utomlands, kontakta din utbildningsledare.

 

Kurser för CNC-operatörsutbildningen

 • Branschenlig matematik 
 • Avancerad CNC teknik utbildning
 • Examensarbete 
 • Kvalité- och produktionsutveckling
 • LIA 1 
 • LIA 2
 • Material- och verktygslära 
 • Programmering/teknik CAD/CAM
 • Ritning och ritningsläsning 
 • Robotik
 • Specialiserad CNC teknik utbildning
 • Industriell automation
 • Verksamhetskompetens och projektledning

EFTER UTBILDNINGEN

CNC-operatörsutbildningen ger dig en bredd som möjliggör olika yrkesbanor efter examen. Efter utbildningen kan du därför arbeta som: 

 • CNC-och robottekniker
 • Robotoperatör 
 • CNC-operatör 
 • Produktionstekniker 

Vanliga arbetsplatser är små eller stora företag inom verkstadsindustrin. Du kan också bli anställd av ett bemanningsföretag och arbeta som inhyrd arbetskraft hos olika företag. 

Efter utbildningen har du kompetens inom:

 • utföra skärteknisk produktionsutveckling på en specialiserad, och till viss del, avancerad nivå
 • arbeta med ritningsläsning
 • arbeta med och i CAD/CAM
 • obehindrat hantera olika metoder för att effektivisera och kvalitetssäkra produktion
 • självständigt utvärdera, avgöra och föreslå lämpligt material vid ytbehandling/värmebehandling, arbeta i enlighet med gällande säkerhetsföreskrifter
 • arbeta med automatiserad produktion

Målet är att du ska få specialiserade kunskaper om robotteknikens användningsområden och dess betydelse för utveckling av olika tillverkningssystem för automatiserad produktion. Du förses med färdigheter och kompetenser att självständigt kunna skriva i olika robotprogram samt kunna tillämpa programfunktioner/instruktioner, såsom relativa positioner, sök- och villkorsinstruktioner.

Vad gör en CNC-operatör/CNC- och robottekniker?

En CNC-tekniker arbetar med automatiserad produktion och ska kunna programmera CNC-maskiner utefter ett antal parametrar. Att kunna arbeta med robotik blir av största vikt.

Det här är ett bra val för dig som vill läsa en robotik utbildning eller CNC utbildning.

FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET

För att bli antagen till denna utbildning krävs Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper eller motsvarande: 

 • Matematik 2 

Saknar du kursen ovan kan du läsa in denna hos oss på distans inför utbildningen via en så kallad preparandkurs. Preparandkursen är avgiftsfri och du läser den online i din egen takt under några veckor. Läs mer om våra preparandkurser här.  


Välj ort