OM UTBILDNINGEN
Välkommen till Fotografisk bild 2, en kurs som tar dina fotografiska kunskaper till nästa nivå. Här får du fördjupade kunskaper inom fotografi, från idé till färdig bild.
Du kommer att lära dig att hantera teknisk utrustning, utveckla dina färdigheter i digital bildbehandling och utforska den fotografiska bildens estetiska uttrycksmedel.
Kursen ger dig också en inblick i fotografiets historiska utveckling och de etiska frågeställningar som är kopplade till fotografering.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
I kursen Fotografisk bild 2 kommer du att arbeta med den digitala bildens grundläggande teknik, inklusive digital bildbehandling, redigering och lagring av bilder.
Du kommer att utforska ljussättning både i och utanför studio, samt lära dig om olika ljuskällors egenskaper. Kursen täcker också bildkommunikation, komposition, färglära och bildredigering.
Du får möjlighet att omsätta dina känslor, tankar och idéer till personliga fotografiska uttryck inom olika genrer som konst-, porträtt- och reklamfotografi. Dessutom kommer du att lära dig om upphovsrättsliga lagar och miljö- och säkerhetsmässiga aspekter inom fotoområdet.
EFTER UTBILDNINGEN
Efter att ha genomfört kursen Fotografisk bild 2 kommer du att ha:
- Fördjupade kunskaper om den fotografiska processen från idé till färdig bild.
- Färdigheter i att fotografera och digitalt behandla, färghantera, redigera och skriva ut eller kopiera bilder.
- Kunskaper om den fotografiska bildens estetiska uttrycksmedel och hur de används i olika sammanhang och för olika syften.
- Förståelse för hur den fotografiska bilden kommunicerar och kunskaper om bildpublicering för olika syften och genom olika kanaler.
- Insikt i fotografiets historiska utveckling och dess roll i dagens samhälle.
- Kunskaper om upphovsrättsliga lagar och etiska frågeställningar i relation till fotografiska bilder.
- Grundläggande kunskaper om miljö- och säkerhetsmässiga aspekter inom fotoområdet.
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.