OM UTBILDNINGEN
I denna kurs får du lära dig om internationell ekonomi, varför internationell handel uppstår, vilka som handlar med Sverige och hur vi når våra kunder. Kursen ger dig också ett historiskt perspektiv som ska hjälpa dig att förstå hur den internationella ekonomin har växt till vad den är idag. I kursen får du också träna dig på att diskutera och analysera olika valutasystem och handelsrelationer.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
I den här kursen får du lära dig grunderna i internationell ekonomi. Kursen har ett historiskt perspektiv som är tänkt att hjälpa dig att förstå hur den internationella ekonomin växte fram till vad den är idag. Kursen tar upp handelns effekter för länders välfärd och för miljön. I central del i kursen är att förstå den globala resursfördelningen och hur dessa resurser utnyttjas.
Du får även träna på din förmåga att diskutera och analysera olika valutasystem och handelsrelationer, till exempel EU:s utveckling mot gemensamma marknader och en gemensam valuta. Sist men inte minst ska du under hela kursens gång öka din förmåga att söka, kritiskt granska och tolka olika sorters information från olika källor och värdera de här källornas relevans och trovärdighet.
Kursen Internationell ekonomi ger dig kunskaper om:
- Handelns historia.
- Varför internationell handel uppstår.
- Källkritik.
- Vilka som handlar med Sverige.
- Handelsblock.
- Valutamarknader.
- Hur vi når våra kunder.
- Kultur och kommunikation.
Här hittar du kurslitteraturlistan.
EFTER UTBILDNINGEN
Har du lärt dig grunderna i internationell ekonomi. Du har kunskap om bland annat handelns effekter för länders välfärd och miljön, globala resursfördelningen och hur dessa resurser utnyttjas.
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.