OM UTBILDNINGEN
I kursen Specialpedagogik 1 får du kunskaper om relationer mellan samhället och människor med funktionsnedsättningar. Du lär dig om samhällets olika insatser för människor med funktionsnedsättningar.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Denna kurs i specialpedagogik syftar till att utveckla dina kunskaper om relationer mellan samhället och människor med funktionsnedsättningar. I kursen får du möjlighet att utveckla kunskaper om samhällets olika insatser för människor med funktionsnedsättningar.
I kursen utvecklas också din förmåga att möta människor med respekt och arbeta utifrån ett etiskt och inkluderande förhållningssätt med utgångspunkt i en demokratisk värdegrund och i överenskommelser om mänskliga rättigheter. I kursen behandlas såväl egna som samhällets attityder till och värderingar av människors olikheter och rättigheter.
Kursen Specialpedagogik 1 ger dig kunskaper om:
- Olika funktionsnedsättningar och hur de kan påverka människors liv, lärande och delaktighet i samhället.
- Pedagogik.
- Kommunikation.
- Professionellt förhållningssätt, normer, värderingar och attityder.
- Metoder, stöd och hjälpmedel.
- Lagar, dokumentation och biståndsbedömning.
Här hittar du kurslitteraturlistan.
EFTER UTBILDNINGEN
Har fått kunskap om olika funktionsnedsättningar och hur de kan påverka människors liv, lärande och delaktighet i samhället. Du får förmågan att kunna arbeta utifrån lagar och styrdokument för att skapa likvärdighet, delaktighet och tillgänglighet för människor med funktionsnedsättningar.
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.