BRA ATT VETA OM HERMODS YRKESHÖGSKOLA OCH YRKESUTBILDNINGAR

Att läsa en yrkesutbildning på yrkeshögskola har blivit allt mer populärt! Det är inte så konstigt med tanke på att utbildningarna i stor grad kombinerar teori med praktik (LIA), vilket resulterar i att 9 av 10 studerande får jobb direkt efter examen. Läs artikeln som förklarar fler fördelar med Hermods Yrkeshögskola (YH) för dig som studerande.

VAD ÄR EN YRKESUTBILDNING?

Yrkesutbildningar eller YH-utbildningar är utbildningar på högskolenivå med praktisk inriktning som ger dig som studerande möjligheterna att lära dig ett yrke inom en bransch med stor chans att få en anställning när du är klar. Utbildningarna är specifikt framtagna, ofta i tätt samarbete med näringslivet för att tillgodose arbetsmarknadens behov. Utbildningen kombinerar teori med stora delar praktik ─ lärande i arbete (LIA), där du som studerande praktiserar på ett företag som är verksamma inom den bransch som du studerar.

FÖRDELARNA MED YRKESUTBILDNINGAR

Yrkesutbildningar på yrkeshögskolan har många fördelar. Som tidigare nämnts, tas utbildningarna fram tillsammans med näringslivet för att matcha arbetsmarknadens behov. Det stora inslaget av praktisk utövning, lärande i arbete (LIA) möjliggör att du redan under studietiden skaffar dig erfarenhet inom branschen. Relevant erfarenhet är många gånger just det som arbetsgivare efterfrågar vid anställning. Detta resulterar i att 9 av 10 studerande får jobb direkt efter examen. Fler fördelar med Hermods YH-utbildningar är att du har möjlighet att välja mellan att studera flexibelt på distans, som hybridlösning (hybridutbildning) eller på plats för vissa utbildningar. På så vis finns möjligheten för dig att kombinera studierna med en nuvarande anställning eller din livssituation i övrigt, då du inte behöver vara på plats för att genomföra utbildningen.

LIA UTOMLANDS

Som studerande på Hermods YH har du en unik möjlighet att göra en del eller hela din LIA-period utomlands, i en annan stad i Europa. Av oss får du all hjälp och stöd du behöver inför, under och efter din LIA utomlands. Vi samarbetar med flera partnerorganisationer runt om i Europa. Om du är nyfiken och vill läsa mer om hur det fungerar att göra LIA utomlands, klicka här.

VÅRA NYA YRKESUTBILDNINGAR 2022

I år har vi på Hermods YH det bredaste utbudet av yrkesutbildningar någonsin! Vi har totalt 43 olika utbildningar för dig att välja mellan. Läs mer om Hermods Yrkeshögskolas olika yrkesutbildningar här.

Till hösten kommer vi starta upp 6 helt nya utbildningar som vi listar här nedanför:

1. ECO SALE, 1 år

Med den ökade e-handeln och medvetenheten om att hela samhället behöver sträva efter hållbara och klimatsmarta försäljningslösningar, utvecklas system för märkning och kvalitetssäkring av produkter och tjänster. Ekologisk och klimatsmart försäljning med hållbarhetstänk är framtiden. Hållbar e-handel (försäljning) är både lönsamt och smart över tid.

I utbildningen Eco Sale får du spetskompetens som är högaktuell inom all typ av försäljning av hållbara- och ekoprodukter och en bred kompetens inom B2B och B2C. Marknadsföring, juridik och kommunikation, omvärldsanalys samt internationellt språkbruk är exempel ur denna nya säljutbildning som förser företagen med modernt utrustade säljare för ökad kompetens inom eko och hållbara produkter. Det här är en utbildning för dig som idag arbetar som säljare eller som har tidigare erfarenhet av försäljning och vill ta nästa steg i din karriär. Det hållbara perspektivet finns med genom hela utbildning och det är det som skiljer utbildningen åt från en mer traditionell säljutbildning.

Under utbildningen kommer du få kunskap om lagstiftning rörande de olika märkningarna på marknaden. KRAV, Änglamark, Svanen, Nyckelhålet, MSC, Fairtrade, FSC, Svenskt Sigill samt internationella lagar och regler.  Du får också kunskap om olika fall kring import-och exportproblematik i relation till hållbarhet och klimatet. Utbildningen berör frågor om supply chain samt det internationella perspektivet med t ex europeiska green deal – farm to fork-strategin, det som vi benämner lokalproducerat, närodlat och ofta gårdsförsäljning. Syftet är att du ska få kompetens att möta en förändrad europeisk spelplan där ett företag även bör kontrollera sina leverantörers hållbarhetsarbete.

2. GREEN URBAN DEVELOPER, 1 år

Låt staden grönska! Utbildningen riktar sig till dig som vill vara med och hjälpa till så att grönskan blir en naturlig del av staden. Du får lära dig hur du planerar, leder och fördelar arbetet för urbana odlingsplatser och/eller vid gröna anläggningsprojekt. Implementera stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer – från start till mål.

Du som vill studera Green Urban Development är ofta trädgårdsmästare som vill komma vidare till planeringsnivå för att vara med och påverka den gröna utvecklingen i staden. Ofta med en grönskötsel bakgrund, men som nu vill ta ett steg mot samhällsplanerarhållet för att skapa och driva olika typer av gröna urbana projekt. Såsom en master på trädgårdsmästare. Eller så arbetar du inom fastighet idag och brinner för den gröna staden, vill plussa på de ”hårda” kunskaperna inom fastighet med mer gröna kunskaper för att kunna skapa och driva urbana och klimatvänliga projekt i staden. I båda fallen behöver du absoluta förkunskaper från fastighet/samhällsbyggnad och planering/trädgård. 

3. CNC- OCH ROBOTTEKNIKER, 2 år

En CNC-tekniker sköter datorstyrda maskiner för tillverkning av olika detaljer inom industrin. Det kan till exempel vara att ta fram fordonsdelar i metall eller hårdvara i plast genom att svarva, fräsa, svetsa eller borra. Det är ett precisionsarbete där maskinerna ställs in på millimetern tack vara programmering och 3D-modellering.

Som CNC-tekniker är maskinen ditt ansvar att ställa in, hantera och i vissa fall reparera. Industrigolvet är din arbetsplats, men datorn ditt främsta arbetsverktyg. Via den ställer du in och styr maskiner i tillverkningen.

Yrket passar dig som är noggrann, tekniskt lagd och som vill ha en karriär inom den svenska industrin. Kanske arbetar du idag som CNC-montör eller tekniker, men är redo för mer avancerade arbetsuppgifter. Kanske kommer du direkt från ett tekniskt gymnasium eller för den delen bygg- och anläggning, fordons- eller svetsindustri eller arbetat med el och energi. Genom att programmera maskiner kan både pengar sparas, människors välmående och miljön bli bättre.

4. UNDERHÅLLSINGENJÖR – SMART MAINTENANCE, 2 år

Är du tekniskt intresserad och vill arbeta med hållbara och energieffektiva lösningar inom industrin? Som underhållsingenjör arbetar du med planering, genomförande, uppföljning och analys av underhållsinsatser. Du samordnar och leder maskinunderhållet i verksamhetens anläggningar. Smart Maintenance handlar om smarta lösningar inom underhåll. Du arbetar både strategiskt och operativt. Tillhör ofta en arbetsgrupp av tekniker och projektörer.

Yrket passar dig som vill arbeta med att underhålla och effektivisera maskiner och teknik inom industri och tillverkning. Utbildningen fokuserar på energieffektivitet och hållbar teknik för att möta arbetsmarknadens kompetensbehov inom Smart Maintenance. Kanske har du gått bygg- och anläggning på gymnasiet, eller el- och energi eller inom industrin. Du behöver inte arbeta inom underhållsindustrin idag. Eller så gör du just det och vill få verifierat och ytterligare kompetens inom Smart Maintenance-området. Kanske vill du avancera i din nuvarande yrkesroll? Du kan även arbeta inom fastighetsbranschen, kanske som tekniker inom fastighet.

5. MÄTNINGSTEKNIKER SPECIALISTKOMPETENS GEODESI

Vill du arbeta inom byggsektorn med att ta fram viktiga data för beslutsfattande? Som mätningstekniker har du specialistkompetens inom byggtekniska ritningar och mätteknik och är den som tar fram mätpunkter som ligger till grund för hur en ny väg eller ett bostadshus ska kunna byggas.

Arbetet sker både utomhus på byggen där du använder dig av olika tekniska mätverktyg och inomhus framför dator där du arbetar med 3D-modeller och analyserar data. En ökad produktion inom bygg- och anläggningssektorn i kombination med ny digital teknik har skapat en stor efterfrågan på kunniga mätningstekniker.

Vår utbildning har även ett eget kursområde som ger dig specialistkompetens inom geodesi/geodetisk mätning, även kallad planläggningsmätning, vilket är när man mäter in eller sätter ut punkter eller detaljer på marken med hög noggrannhet, ofta har du en områdesritning som du utgår ifrån. Det kan till exempel röra sig om inmätning av ett hus som en granne upplever står på sin tomt eller utsättning av en väg som skall anläggas. En specialistkompetens som arbetsmarknaden starkt efterfrågar.

6. BYGGNADSINGENJÖR - BIM/CAD, 2 år

Vill du arbeta med att visualisera byggprojekt genom den senaste tekniken inom byggbranschen? Som projektör med specialistkunskap inom BIM och CAD skapar du 3D-ritningar och modeller i virtuell miljö som visualiserar och samordnar information om bygget och byggprocessen. I den virtuella modellen kan du bland annat visualisera tidsplan, kostnadsestimering och montageplan samt skapa simuleringar och söka information.

Utbildningen är en byggnadsingenjörsutbildning där du även lär dig BIM och CAD, något som starkt efterfrågas idag. Denna utbildning passar dig som vill kombinera byggproduktion, arkitektur och teknik. BIM (Byggnadsinformationsmodellering) och CAD (datorstödd konstruktion) är en ny och modern arbetsmetod som håller på att förändra hela byggsektorn. BIM och CAD innebär ett mer tekniskt och datadrivet arbetssätt som förenklar och underlättar hela byggprocessen. Trots att man länge arbetat med BIM och CAD inom branschen, så är det en stor brist på medarbetare med just denna kompetens.

HUR ANSÖKER JAG TILL EN YRKESUTBILDNING?

För att vara behörig att ansöka till en utbildning krävs grundläggande högskolebehörighet, i vissa fall krävs särskilda förkunskaper. Krav om förkunskaperna skiljer sig åt beroende på utbildning, läs mer under respektive utbildning på hemsidan för att ta redan på vad som gäller för just den utbildningen som du är intresserad av. Har du inte de förkunskaperna som utbildningen kräver sedan tidigare finns det särskilda preparandkurser som du kan läsa för att bli behörig att ansöka till en utbildning. Du kan läsa mer om preparandkurser här.

Du ansöker snabbt och enkelt via ett webbformulär på Hermods hemsida. Läs mer här. Ansökan öppnar i början av februari och håller öppet för ansökan till i början av maj (2022 öppnar ansökan 1 februari och stänger 5 maj. Antagningsbesked från Yh-antagningen kommer via mejl 22 juni), besked om antagning sker i juni och kursstart är till hösten (augusti/september).