Vägen till jobb inom bygg- och måleribranschen

Vi på Hermods vill med detta inlägg berätta om vägen till jobb inom bygg- och måleribranschen. Genom att ge dig en inblick i vårt utbud av vuxenutbildningar inom bygg och måleri på komvux och yrkeshögskolan. Vi vill också informera om hur behovet ser ut på arbetsmarknaden för yrken inom branschen och dina möjligheter till jobb när du är klar.

FRAMTIDSUTSIKT FÖR BRANSCHEN

Yrken inom bygg- och måleribranschen har väldigt goda framtidsutsikter både på kort och lång sikt enligt Arbetsförmedlingens yrkesprognoser. Det innebär att behovet av arbetskraft växer snabbare än vad som finns tillgänglig på arbetsmarknaden. Därför behöver branschen fler kunniga medarbetare och framförallt kvinnor, nu och framöver. Att läsa en yrkesutbildning inom bygg och måleri leder dig alltså till ett – framtidsyrke med väldigt goda arbetsmöjligheter då du kommer att vara efterfrågad på arbetsmarknaden.

ATT JOBBA MED BYGG OCH MÅLERI

I takt med att befolkningen ökar, så ökar även behovet av bland annat nya bostäder och infrastruktur. Att arbeta inom bygg- och måleribranschen innebär ett praktiskt, varierande och utvecklande arbete. Där du är med och skapar något bestående. Du jobbar ofta i ett team med andra och tillsammans ser ni till att få bästa möjliga resultat. Arbetet är omväxlande och du får jobba i olika sorters miljöer och med olika typer av kunder. Om du gillar att vara aktiv, kreativ, arbeta i projektform och är lösningsorienterad, då är en utbildning inom bygg och måleri för dig!

LÄS BYGG OCH MÅLERI PÅ KOMVUX

På Hermods komvux har vi yrkesutbildningar, motsvarande gymnasienivå inom området bygg och måleri med åtta olika inriktningar: Målare, Golvläggare, Murare, Träarbetare, Plattsättare, Betongarbetare, Takmontör och VVS-montör. En av fördelarna med att läsa en yrkesutbildning på komvux är att utbildningen är utvecklad och anpassad efter arbetsmarknadens behov – tillsammans med näringslivet. Utbildningen kombinerar teoretiska studier i klassrum och praktiska studier i bygghallen med arbetsplatsförlagt lärande (apl). Apl innebär att en del av utbildningen sker direkt på en arbetsplats där du med hjälp av en handledare får praktisera dina färdigheter.

Våra yrkesutbildningar inom bygg och måleri har studiestart flera gånger per år. Du ansöker om att få läsa en yrkesutbildning via den kommunala vuxenutbildningen i din hemkommun. Läs mer om våra yrkesutbildningar inom bygg och måleri här.

Vill du ha mer information om någon av våra yrkesutbildningar kan du skicka en intresseanmälan till oss.

YRKESHÖGSKOLEUTBILDNING INOM BYGG OCH MÅLERI

Vill du läsa en yrkesutbildning inom bygg och måleri på yrkeshögskolan behöver du ha grundläggande behörighet som innebär gymnasieexamen från gymnasieskolan eller motsvarande. Du behöver också ha särskild behörighet som du kan läsa om under respektive yrkesutbildning. En utbildning inom bygg och måleri passar för dig som redan arbetar inom branschen och vill ta nästa steg i karriären eller för dig som vill byta karriär och testa något nytt.

För att säkerställa att våra yrkesutbildningar håller hög kvalitet och att innehållet överensstämmer med arbetsmarknadens behov och krav i arbetslivet – är alla våra yrkesutbildningar framtagna med näringslivsrepresentanter från branschen och är godkända av Myndigheten för yrkeshögskolan. Det är en av många anledningar till att flera av våra studenter får jobb efter examen. Ytterligare en anledning till att de flesta som läser en yrkesutbildning får jobb efter examen är studierna innehåller – LIA (lärande i arbete). LIA innebär att en del av utbildningen är förlagd på en arbetsplats. Där är målet är att du som studerande ska få möjlighet att lära dig yrket i en verklig miljö och vidareutveckla dina kunskaper och färdigheter.

Här är ett urval av utbildningarna inom bygg och måleri du kan läsa på yrkeshögskolan:

Sök din yrkesutbildning på vår yrkeshögskola här.

Varför läsa till Byggnadsingenjör?

Se våra tidigare elever berätta om varför de valt
att läsa till Byggnadsingenjör på Hermods.