OM UTBILDNINGEN
I denna kurs får du lära dig om retorik – konsten att tala väl och övertygande. I kursen kommer du bland annat öva på att använda rösten, kroppsspråket och tala inför människor. Retorik innebär även att aktivt lyssna och respondera konstruktivt.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Kursen retorik behandlar talande ur såväl teoretiska som praktiska perspektiv. Genom kursen utvecklas din förmåga att arbeta med olika retoriska verktyg och modeller, både skriftligen och muntligen, i många olika talarsituationer.
I den gymnasiala kursen i retorik får du tips på hur du anpassar ditt retoriska budskap efter målgruppen för att uppnå maximal verkan med din retorik. I kursen ingår även vad retorik är samt hur du lyssnar aktivt och responderar på ett konstruktivt sätt – allt enligt retorikens regler.
Kursen Retorik (på distans eller i klassrum) ger dig kunskaper om:
- Vad är retorik
- Ciceros fempunktsplan.
- Nervositet.
- Intellectio, inventio, dispositio, elocutio, memoria och action.
- Konsten att övertyga.
- Hyllningstal.
- Talet och rösten.
- Kroppsspråket.
- Hjälpmedel för presentation – digitala och andra.
- Censur, etik och upphovsrätt i relation till yttrandefriheten.
Här hittar du kurslitteraturlistan.
EFTER UTBILDNINGEN
Har du utvecklat din förmåga att arbeta med retoriska verktyg, både skriftligt och muntligt, i olika talarsituationer. Du har fått förståelse för retorikens användningsområden både praktiskt och teoretiskt. Kursen retorik ger dig även analysmetoder för retoriska tal samt insikter i vilka presentationsmetoder som stödjer dig i din retorik.
Lämpliga kurser att kombinera med retorik:
- Skrivande
- Svenska 2
- Svenska som andraspråk 2
- Personlig försäljning 1
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
För att läsa retorik ska du tidigare ha läst kursen Svenska 1 eller kursen Svenska som andraspråk 1.
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.