OM UTBILDNINGEN
Motsvarar GERS nivå: B2.1.
Kursen Tyska 6 fördjupar och vidgar dina sociokulturella och språkliga kompetenser. Den ger dig verktygen för att kunna kommunicera på ett mer nyanserat sätt, även i mer komplexa och formella sammanhang och fördjupa dig på samtida och historiska samhällsfrågor i olika områden där språket används
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Kursens innehåll bestäms i samråd med din lärare. Den innehåller inlämningsuppgifter, ett obligatoriskt handledningstillfälle och en muntlig examination.
Kursmaterialet skall omfatta en mängd olika texter, både skönlitterära och sakliga. Till exempel: föreläsningar, populärvetenskapliga texter, både samtida och utdrag ur äldre verk. Ämnen är kopplade till samhällsfrågor, sociala, kulturella, politiska och historiska förhållanden samt värderingar i olika sammanhang och områden där språket används.
Du förbättrar dina språkfärdigheter, ditt kritiska tänkande och interkulturell medvetenhet genom att:
• Studera och analysera kursmaterialet för att få en djupare förståelse av innehåll, som till exempel: hur det är uppbyggt för att påverka en tänkt målgrupp, eller hur attityder, synsätt och stilnivå kommer till uttryck i talad och skriven engelska.
• Läsa för att kunna dra slutsatser om syfte, synsätt och underförstådd betydelse.
• Leta efter och använda källor av olika slag och utifrån olika syften på målspråket, samt värderar källornas relevans och tillförlitlighet inom ramen för din utredning.
• Diskutera förhållanden i olika sammanhang och områden där språket används, även utifrån egna erfarenheter eller kunskaper.
Här hittar du kurslitteraturlistan.
EFTER UTBILDNINGEN
Kursen ger dig fördjupade kunskaper i tyskhttp://www.hermods.se/utbildning-tjanster/tyska-5/a språket.
FÖRKUNSKAPER OCH BEHÖRIGHET
Tyska 6 bygger på kunskaper i kursen
Tyska 5, eller motsvarande (B2.1 nivå).
Från och med 1 juli det år du fyller 20 år kan du börja läsa på komvux. För att vara behörig ska du också vara bosatt i Sverige, sakna de kunskaper som utbildningen ska ge och ha förutsättningar att klara utbildningen.
Ibland kan man få börja även om man är yngre än 20 år, förutsatt att man uppfyller övriga ovanstående villkor, och uppfylla något av följande kriterier: antingen ska man ha slutfört utbildningen på ett nationellt program i gymnasieskolan eller någon likvärdig utbildning; eller så ska man ha särskilda skäl som grundar sig i ens personliga förhållanden.
20 kapitlet 20 § skollagen och 3 kapitlet 2 § förordningen om vuxenutbildning.