×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Baraa klarade sfi på endast tre månader

Baraa Jarbu kunde ingen svenska när hon började på Hermods i Uppsala. Men på tre månader klarade hon både SFI C och D- kursen.

Har du några tips till andra som vill lära sig svenska?
-Du måste ha ett tydligt mål som du arbetar mot. Annars går det inte, säger Baraa Jarbu.

Baraa Jarbu kom till Sverige i slutet av 2014 och började på Hermods ett år senare, så fort hon fått sitt uppehållstillstånd. Efter ett års väntan gick allt väldigt fort.

– Jag började direkt på SFI i klass C1. Efter två veckor kunde jag börja i C2 och efter ungefär en månad så var jag klar med hela C-kursen. D-kuren tog ungefär två månader, säger Baraa Jarbu.

Hon minns att hon hade lätt för engelska i skolan i Syrien, men att skrivuppgifterna i Syrien var väldigt annorlunda.

- I Syrien skriver man inte så mycket med egna ord, utan man lär sig citera en text. Här måste du ha egna idéer om vad du vill skriva om. Det kommer inte komma något på skrivtestet som man redan känner till, berättar Baraa

Efter att hon var klar med SFI D gick hon vidare till Svenska som andraspråk, SAS.

-Där lärde jag mig att skriva ännu mer. Tidigare hade jag endast skrivit kortare texter, men på SAS 2 kunde vi få som uppgift att skriva 800 till 1000 ord.

Vad är viktigt att tänka på när man lär sig svenska?
-Vi pratade mycket svenska i skolan, men det var nästan som ett helt annat språk ute i samhället. Det var väldigt speciellt att komma till en arbetsplats för första gången. Alla pratade mycket snabbare där och uttryckte sig på andra sätt. De använder mycket mera slangord än lärarna på Hermods.

Hur var det att studera SFI på Hermods?
-Det var jättekul att komma hit och träffa alla trevliga människor. Att lära sig ett nytt språk är svårt, men det kändes aldrig jobbigt. Även om vi sa eller skrev något som var fel så stöttade lärarna alltid oss.

Om elev

Namn:: Baraa Jarbu
Utbildning:: Sfi i Uppsala